Iritatiile cutanate la bebelusi: cauze, simptome si tratament

Cercetatorii nu sunt foarte siguri de ce sistemul imunitar cauzeaza aparitia unei reactii alergice, atunci cand o substanta straina (care in mod normal este inofensiva), patrunde in corp. Iritatiile pe piele pot sa apara si la bebelusi, iar cauzele pot fi multiple.

iritatii cutanate bebelus

Astazi ne indreptam atentia asupra alergiilor cutanate la bebelusi, in special asupra iritatiilor si eruptiilor pe piele care pot sa apara din diverse cauze, mai ales ca pielea bebelusilor este extrem de sensibila.

Alergiile au o componenta genetica, iar asta inseamna ca parintii le pot transmite copiilor lor. Alergenii specifici, insa, nu sunt transmisi de la parinti. De exemplu, daca o mama este alergica la fructe de mare, asta nu inseamna ca si copilul ei va fi alergic la crustacee. Doar susceptibilitatea generala la o reactie alergica este genetica.

Eruptiile pe piele la bebelusi

Alergiile cutanate sunt mai frecvent intalnite la copiii mai mici, in zilele noastre, in comparatie cu situatia din urma cu cateva decenii, spun expertii. Insa chiar si asa, alergiile de la nivelul pielii incep sa scada, pe masura ce copiii cresc.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In plus, alergiile respiratorii si alergiile alimentare devin mai frecvente pe masura ce copiii avanseaza in varsta.

Cele mai comune alergii cutanate care apar la bebelusi includ, de fapt, mai multe tipuri de reactii, asa ca este important sa stii care sunt diferentele dintre acestea:

Eczema (numita si dermatita atopica) - Aceasta este o boala de piele inflamatorie care provoaca leziuni rosii, eruptii cutanate si o senzatie puternica de mancarime. Aceste eruptii cutanate se pot dezvolta lent, insa pot fi persistente si pot sa apara la bebelusi.

Dermatita de contact alergica - Acest tip de alergie cutanata apare rapid, adeseori imediat dupa ce bebelusul tau a intrat in contact cu o substanta iritanta. Mai grave sunt situatiile cand dermatita de contact poate evolua, transformandu-se in basicute dureroase care fac ca pielea sa se crape.

Urticaria - Acestea sunt zone de pe piele care sunt inrosite, iesite putin in relief, care se dezvolta dupa expunerea la un alergen. Zonele de pe piele nu devin solzoase (nu de descuameaza) si nu se crapa, insa mancarimile in cazul urticariei pot face ca pielea sa sangereze.

Eruptiile cutanate neobisnuite sau urticaria ce apare pe corpul bebelusului te pot alarma, asa ca este extrem de important sa discuti cu medicul pediatru, e esential ca acesta sa vada bebelusul si sa stabileasca diagnosticul corect.

Cel mai eficient tratament

Este important, asadar, sa cunosti diferitele alergii cutanate si reactii de pe pielea bebelusului, pentru a le identifica rapid. Medicul va prescrie cel mai eficient tratament, in functie de cauza iritatiei care a aparut pe pielea bebelusului tau.

Eczema, numita si dermatita atopica, este una dintre neplacerile care pot sa declanseze reactii pe pielea bebelusului: eruptii cutanate care provoaca mancarimi, zone inrosite pe piele. De regula, dermatita atopica sau eczema apare la copiii cu varste intre 1 an si 5 ani. Alergiile alimentare sau factorii poluanti din mediul inconjurator pot cauza dermatita atopica, insa uneori medicul nu poate descoperi o cauza.

Tratamentul standard pentru dermatita atopica implica:

- evitarea alergenilor

- aplicarea unor unguente si produse care hidrateaza pielea

- in cazuri extreme, se folosesc medicamentele care se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala.

Discuta, asadar, cu medicul pediatru daca suspectezi ca cel mic are o alergie. Un medic alergolog, insa, te poate ajuta sa identifici ce alergeni sa eviti in cazul celui mic si ce alimente sa elimini din dieta lui.

Dermatita de contact alergica este si ea frecventa la copiii mici si la bebelusi. Eruptia cutanata in cazul dermatitei de contact apare imediat dupa ce micutul a atins o substanta iritanta. Daca bebelusul tau dezvolta o alergie la o substanta, el poate sa sufere de dermatita de contact alergica. Pe piele pot sa apara basicute, zone in care pielea se descuameaza din cauza expunerii frecvente. Discuta imediat cu medicul pediatru daca crezi ca cel mic are o reactie alergica.

Dermatita de contact alergica poate fi tratata astfel:

- evitarea substantei iritante

- aplicarea cremelor prescrise de medic

- vindecarea pielii cu ajutorul medicamentelor

- administrarea antihistaminicelor pentru a calma mancarimile pielii.

Urticaria poate si ea sa apara la bebelusi si la copiii mici. Ea apare sub forma unor zone sau arii rosii, la scurt timp dupa ce micutul a intrat in contact cu un alergen sau cand are o reactie alergica severa. Spre deosebire de alte alergii cutanate, urticaria nu presupune piele uscata sau care se descuameaza si poate sa apara oriunde pe corp. Daca micutul respira foarte greu, are gura umflata si fata umflata, cere ingrijiri medicale imediat daca simptomele insotesc urticaria.

Cum tratezi urticaria la bebelus

Tratamentul pentru urticarie se face in functie de recomandarea medicului. In cele mai multe cazuri, urticaria trece de la sine, atat timp cat ai grija ca cel mic sa evite alergenul. Medicul pediatru sau alergologul poate sugera administrarea unui antihistaminic pentru a trata sau pentru a preveni urticaria.

Poate sa apara si iritatia de scutec

Iritatia aceasta apare pe pielea de sub scutec. De obicei, iritatia de scutec apare la bebelusii si la copiii sub 2 ani, iar statisticile arata ca aproape fiecare bebelus va face iritatie de scutec in primii 3 ani de viata, cei mai multi dintre acesti micuti avand intre 9 si 12 luni.

Este destul de usor sa identifici iritatia de scutec, pentru ca semnele sunt localizate pe pielea care este acoperita de scutec. Pielea de aici este rosie si iritata. Aceasta iritatie poate sa acopere in intregime funduletul bebelusului sau zona genitala ori poate sa apara doar in anumite locuri ori in pliurile pielii.

Potrivit specialistilor, exista patru tipuri de iritatie de scutec: cea provocata chiar de scutecul bebelusului, pentru ca pielea este tot timpul uda (din cauza urinei si a fecalelor), dermatita cauzata de candida (o infectie cauzata de cresterea in exces a acestei ciuperci microscopice), dermatita alergica (fiind cauzata de o alergie sau o substanta iritanta), dermatita bacteriana (cauza este o bacterie, precum stafilococul auriu sau streptococii din grupul A).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Stanford Children's Health - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=diaper-dermatitis-90-P01896
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
  • WebMD - https://www.webmd.com/children/diaper-rash#1

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0