Ce trebuie să știi despre colostru, primul lapte matern

Colostrul este un precursor al laptelui matern. Bebelușii se nasc cu un sistem digestiv foarte mic, așadar colostrul facilitează livrarea nutrienților esențiali într-o formă deosebit de concentrată și ușor de ingerat. În plus, primul lapte matern are un ușor efect laxativ, încurajându-se, astfel, eliminarea primului scaun al noului născut, care poartă numele de meconiu. 

Prin meconiu se elimină excesul de bilirubină, un produs rezidual format din celule roșii moarte, care este produs în cantități mari la naștere, din cauza reducerii volumului de sânge al celui mic. Colostrul este bogat în nutrienți și conține niveluri ridicate de anticorpi, care sunt proteine benefice în lupta împotriva infecțiilor și a bacteriilor, precum și de leucocicte, care au, de asemenea, un rol antimicrobian important. Acest fluid biologic este deosebit de complex și joacă un rol esențial în dezvoltarea sistemului imunitar al celui mic. Prin compoziția sa nutraceutică de excepție, colostrul acționează ca un agent antimicrobian natual, stimulând rezistența organismului și protejându-l de acțiunea negativă a agenților patogeni. 

Colostrul de origine bovină este un ingredient de bază în formulele de lapte pentru bebeluși, dar se regăsește și în numeroase suplimente alimentare pentru adulți. Aceste suplimente pot fi utilizate în tratamentul sau prevenția infecțiilor virale și bacteriene de la nivelul tractului gastrointestinal. 

Colostrul susține dezvoltarea nou-născuților, iar suplimentele pe bază de colostru pot îmbunătăți sistemul imunitar, ajuta corpul să lupte împotriva infecțiilor și menține buna funcționare a microbiomului gastrointestinal. 

Aportul nutrițional al colostrului

Colostrul este deosebit de nutritiv, conținând mai mulți nutrienți față de laptele obișnuit. Acesta este bogat în proteine, grăsimi, carbohidrați, magneziu, vitaminele B, A, C și E.  Pe lângă aportul de macronutrienți, vitamine și minerale, colostrul mai conține și anumiți compuși care pot îmbunătăți sănătatea, și anume:

  • Lactoferină, proteină care joacă un rol esențial în răspunsul sistemului imunitar în fața infecțiilor, inclusiv cele bacteriene și virale. 
  • Factori naturali de creștere, hormoni care stimulează buna dezvoltare a organismului bebelușului
  • Anticorpi, proteine utilizate de sistemul imunitar pentru a îndepărta pericolul de infecție

Așadar, acest prim lapte matern este esențial pentru buna dezvoltare a celui mic, precum și pentru stimularea imunității împotriva bacteriilor și virusurilor.  De asemenea, specialiștii sugerează că acesta este util în prevenirea diareei și în fortifierea microbiomului gastrointestinal. 

Esențial pentru imunitate

Colostrul întărește sistemul imunitar prin susținerea organismului în lupta împotriva agenților patogeni. Caracterul imunitar este dat de concentrațiile ridicate de anticorpi IgA și IgG regăsiți în primul lapte matern. În acest sens, există numeroase suplimente pe bază de colostru care pot ajuta persoanele mature în întărirea imunității. 

Potrivit unui studiu1 clinic efectuat pe 35 de adulți alergători, consumul zilnic al unui supliment pe bază de colostru bovin poate crește cantitatea de anticorpi IgA în organism cu până la 79%. 

Poate preveni și chiar trata diareea infecțioasă

Compușii regăsiți în colostru, în special varietatea de anticorpi, precum și proteina lactoferină, pot ajuta în prevenirea diareei infecțioase, virale sau bacteriene. Conform unui studiu2 clinic realizat pe 87 de adulți cu simptome de diaree asociată cu infecția HIV, 100 de grame de colostru bovin pe zi, împreună cu un tratament antidiareic convențional, poate descrește în mod semnificativ frecvența scaunelor, cu aproximativ 21% mai mult față de tratamentul clasic de sine stătător. 

Poate îmbunătăți sănătatea tractului gastrointestinal

Colostrul poate susține sănătatea microbiomului gastrointestinal prin ținerea la distanță a infecțiilor bacteriene. Mai multe cercetări sugerează faptul că primul lapte matern poate stimula creșterea celulelor intestinale, întări pereții tractului intestinal și preveni permeabilitatea intestinală. Toate aceste efecte benefice sunt datorate lactoferinei și factorilor naturali de creștere care se găsesc în compoziția colostrului. 

Potrivit unui studiu3 clinic realizat pe 12 atleți predispuși la permeabilitate intestinală din cauza efortului fizic intens, 20 de grame de colostru bovin pe zi poate preveni cu până la 80% creșterea permeabilității intestinale. 

Posibile reacții adverse la adulți 

Deși colostrul și suplimentele pe bază de colostru sunt sigure pentru consum pentru majoritatea persoanelor, este important de reținut fapul că persoanele alergice la proteina din lapte de vacă nu ar trebui să consume colostru de origine bovină. În plus, acest tip de suplimente poate conține alți factori alergeni, precum derivați din soia. Suplimentele pe bază de colostru bovin nu trebuie consumate de femeile însărcinate sau de mamele care alăptează, pentru stimularea lactației. Există foarte puține cercetări pe acest segment de populație, deci nu se cunosc, în întregime, efectele pe care acest tip de colostru l-ar putea avea.

Pentru stimularea lactației, este recomandat să optezi pentru un supliment alimentar cu efect galactogog, care să conțină ingrediente precum usturiu (allium sativum), pueraria tuberosa, fenicul (trigonella foenum graecum).

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul The effect of bovine colostrum supplementation on salivary IgA in distance runners, publicat în US National Library of Medicine, în februarie 2006, autori: Christine V Crooks, Clare R Wall, Martin L Cross, Kay J Rutherfurd-Markwick 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16676703/ 
Studiul Effect of bovine colostrum-based food supplement in the treatment of HIV-associated diarrhea in Northern Uganda: a randomized controlled trial, publicat în US National Library of Medicine, în decembrie 2011, autori: F O Kaducu, S A Okia, G Upenytho, L Elfstrand, C-H Florén
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22161540/ 
Studiul The nutriceutical bovine colostrum truncates the increase in gut permeability caused by heavy exercise in athletes, publicat în US National Library of Medicine, în martie 2011, autori: Tania Marchbank, Glen Davison, Jemma R Oakes, Mohammad A Ghatei, Michael Patterson, Mary Pat Moyer, Raymond J Playford
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21148400/ 


 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0