Îngrijirea nou-născutului: sfaturi esențiale

Ai trecut prin sarcină și naștere, iar acum sunteți gata să plecați acasă și să vă începeți viața alături de copilul vostru. De ce elemente esențiale ai nevoie pentru îngrijirea nou-născutului, cum îi faci baie celui mic, cum îi pui scutecul și cât trebuie să doarmă?

Odată ce aduci bebelușul acasă, ai nevoie de câteva elemente esențiale, precum scutece pentru nou-născuți, șervețele și cremă de scutec, pompa de sân (dacă intenționezi să alăptezi, dar ai vrea să îi oferi bebelușului câte o sticlă de lapte, ocazional), biberon, pătuț, pijamale, cadă pentru nou-născut, prosoape moi.

Cât doarme un bebeluș

Programul unui nou-născut poate fi imprevizibil. Nou-născuții dorm în medie între opt și nouă ore în timpul zilei și până la alte opt ore în total noaptea. Pentru că au stomacul foarte mic, la fiecare trei ore vor avea nevoie de mâncare, până la vârsta de aproximativ 3 luni. După ce depășesc această vârstă, va trece mai mult timp între hrăniri.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Unii bebeluși vor dormi toată noaptea începând cu vârsta de 4 luni, în timp ce alții nu vor dormi toată noaptea până mai târziu. Se recomandă ca bebelusii să doarmă în camera părinților cel puțin în primele 6 luni de viață, dar să aibă propriul pătuț sau alt spațiu de somn separat de al adulților.

Cum să hrănești un nou-născut

Pentru primele două-patru zile de viață, nou-născuții care sunt alăptați trebuie să fie hrăniți la două-trei ore sau la cerere. S-ar putea să nu pară că bebelușul mănâncă mult, dar colostrul este tot ceea ce au nevoie în acest stadiu. Laptele de tranziție va fi prezent pentru următoarele două săptămâni, apoi va apărea laptele matur.

După primele zile, nou-născuții hrăniți cu formulă au nevoie de 60 până la 90 ml per porție. Hrănirea se face la fiecare trei sau patru ore în primele săptămâni. În primele două săptămâni de viață, dacă nou-născutul doarme mai mult de patru sau cinci ore la rând, poate fi necesar să îl trezești pentru a mânca.

Bebelușul tinde să înghită și aer când se hrănește, așa că e bine ca, după alăptare, să îl ții într-o poziție care să stimuleze eructația, pentru a elimina gazele. Unii părinți țin copilul în poziție verticală, sprijinit de umăr, alții îl strâng puțin în brațe, la piept, tot în poziție verticală. Depinde de fiecare să găsească poziția în care copilul să poată eructa.

Pentru a trata simptomele neplăcute cauzate de acumularea de gaze în tractul gastro-intestinal, copilului îi poate fi adminsitrată o suspensie cu simeticonă sau picături cu lactază, enzimă care are efect anticolici.

La aproximativ 1 lună, atât bebelușii cu formulă, cât și cei alăptați vor avea nevoie de până la 120 ml de lapte per porție. În acest moment, bebelușii hrăniți cu formula vor avea un program mai previzibil, mâncând cam la fiecare patru ore. Unii bebeluși alăptați vor mânca și ei la fiecare patru ore, dar alții se vor hrăni în continuare mai des de atât.

În general, dacă bebelușul produce aproximativ șase scutece umede și are mai multe scaune pe zi, dacă doarme bine și câștigă în mod regulat în greutate, e cel mai probabil că mănâncă suficient.

Cum să faci baie unui nou-născut

E bine ca bebelușului să i se facă baie cu buretele până când bontul ombilical sau buricul se vindecă complet (1-4 săptămâni). O baie de trei ori pe săptămână în primul an este în regulă. Baia mai frecventă poate duce la uscarea pielii. Pentru a îmbăia copilul e nevoie de o cârpă moale, curată, săpun și șampon pentru bebeluși, o perie moale pentru stimularea scalpului copilului, prosoape, un scutec curat și haine curate pe care să i le pui ulterior.

Pentru a îmbăia bebelușul, scufundă o cârpă curată sau un burete în apă caldă și spălă-i ușor capul, corpul și zona scutecului. Curăță-i și zona urechilor și a nasului cu o cârpă moale. Nasul se poate curăța și ulterior cu o soluție salină: întinzi bebelușul pe spate și îi pui două picături în fiecare nară, apoi folosești aspiratorul nazal.

După vindecarea bontului ombilical, bebelușul poate face baie într-o cadă micuță, pentru sugari, pusă în cada voastră. Pui în cada lui apă călduță, nu fierbinte, cam de 7-8 cm (o testezi cu cotul) și apoi pui copilul în cădiță. Ai grijă ca în baie să nu fie frig. 
După baie, taie și unghiile bebelușului (acestea cresc repede, deci e nevoie să le tai cam de două ori pe săptămână) cu unghiera pentru copii. Dacă bebelușul se agită, i le poți tăia în timpul somnului profund.

Cum să schimbi scutecul bebelușului

Pentru a schimba scutecul nou-născutului, asigură-te că ai tot ce-ți trebuie la îndemână. Apoi, urmează acești pași:

  • Așază copilul pe o masă sau o suprafață plană. 
  • Îndepărtează hainele copilului, desfă scutecul murdar, dar nu îl scoate. Pliază partea din față a scutecului în jos, curăță zona scutecului cu un șervețel umed, ștergând bine și în pliurile pielii.
  • Ridică ușor picioarele bebelușului, trage scutecul murdar de sub el, împachetează-l și aruncă-l la coș ( e bine să-l ai lângă tine) și înlocuiește-l cu unul curat. Partea cu bandă adezivă va fi dedesubt.
  • Aplică, dacă este necesar, cremă de scutec sau loțiune pentru bebeluși.
  • Închide scutecul, punând două degete între copil și scutec, astfel încât să te asiguri că nu este prea strâns. Dacă e vorba de un bebeluș băiat, împinge ușor penisul în jos spre picioare înainte de a închide scutecul, acest lucru prevenind scurgerile în cazul în care copilul urinează chiar când îl schimbi.
  • Îmbracă la loc copilul și spală-te bine pe mâini.

Dacă te întrebi cât de des trebuie să schimbi scutecul bebelușului e bine să știi că acest lucru variază în funcție de forma sub care este hrănit (alăptare sau formulă). Bebelușii alăptați vor avea de obicei mai multe mișcări intestinale de-a lungul unei zile decât cei hrăniți cu formulă. În orice caz, vei schimba scutecul copilului cam la fiecare două-trei ore.

Dacă scutecul este umezit doar cu urină, nu trebuie să-l schimbi imediat și să trezești copilul adormit. Cu toate acestea, e indicat să schimbi bebelușul imediat după orice mișcare intestinală pentru a evita iritațiile. Ca să-ți fie și mai ușor, e bine să știi că este timpul să schimbi scutecul bebelușului imediat ce simți un miros specific care te anunță că au avut loc mișcări intestinale.

Primul ajutor pentru nou-născuți: de ce ai nevoie

Este o idee bună să păstrezi un set de prim ajutor pentru copii într-un loc ușor de accesat. Trusa de prim ajutor trebuie să includă următoarele elemente: termometru pentru copii, pipetă, acetaminofen pentru sugari (nu îl utiliza fără a cere mai întâi sfatul unui medic pediatru), vată sau bile de bumbac, contactul medicului copilului și al celei mai apropiate camere de urgență.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
NHS - Tips for new parents
https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/being-a-parent/
Womenshealth.gov - Newborn care and safety
https://www.womenshealth.gov/pregnancy/childbirth-and-beyond/newborn-care-and-safety

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0