Aliatii pentru stimularea lactatiei: cele mai bune ceaiuri si cele mai hranitoare alimente

Femeile care alăptează, în special cele care au devenit mame pentru prima dată, își fac de multe ori griji referitor la cantitatea de lapte matern pe care o produc: oare este suficient pentru copil? Oare nu este prea puțin? Deși foarte multe mame pot să nu aibă nicio problemă cu alăptarea, e bine să discutăm și despre cum anume se poate face stimularea lactației dacă este cazul.

Cele mai multe femei nu au probleme cu alăptarea, întrucât organismul lor secretă suficient lapte matern pentru a hrăni bebelușul. Cu toate acestea, în unele cazuri, proaspetele mămici nu pot produce cantitățile adecvate de lapte. Un rol important în stimularea lactației îl au atât alimentația de zi cu zi, cât și unele ceaiuri - să le spunem remedii naturiste (din plante) - care pot să fie de mare folos la stimularea lactației. Cercetările nu au găsit multe dovezi despre aceste stimulente naturale, însă le poți încerca și vezi dacă observi efecte pozitive sau nu.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Alimente recomandate femeilor care alăptează, pentru stimularea lactației

Pe de o parte, nevoile organismului din punct de vedere nutrițional sunt mai mari în timpul perioadei de alăptare, iar cantitatea unor anumite substanțe nutritive din dieta mamei poate afecta în mod direct prezența acelorași substanțe nutritive în laptele pe care îl produce. Pe de altă parte, unele nutrimente sunt transferate în laptele mamei indiferent de aportul pe care ea îl are.

Este foarte important că mama să mănânce o varietate de alimente integrale, cât mai naturale și hrănitoare, pentru a se asigura că atât organismul ei, cât și cel al copilului care primește lapte matern se bucură de necesarul de vitamine și minerale. Iată câteva alimente nutritive pe care ar trebui să le mănânce o mămică în perioada de alăptare:

  • pește și fructe de mare: somon, alge marine, crustacee și sardine;
  • carne: de vită, de miel, carne de porc și organe, cum ar fi ficatul;
  • fructe și legume: mai ales fructe de pădure, roșii, varză, varză kale, broccoli;
  • nuci și semințe: migdale, nuci, semințe de chia, semințe de cânepă și semințe de in;
  • alte alimente: ouă, fulgi de ovăz, cartofi, quinoa, hrișcă și ciocolată neagră.

În plus, este bine ca proaspăta mămica să evite alimentele ultra procesate pe cât posibil (fast food, patiserie, brânzeturi topite, mezeluri etc.), deoarece acestea nu doar că sunt bogate în calorii și îngreunează pierderea kilogramelor suplimentare, ci au și un adaos mare de zahăr ori de sare și conțin și grăsimi nesănătoase.

Ceaiuri pentru stimularea secreției de lapte matern

Există numeroase plante cu acțiune galactogogă, adică cele care sporesc secreția de lapte matern. Iată câteva ceaiuri din plante care contribuie la stimularea lactației:

Semințele de schinduf

Schinduful, numit și fân grecesc, este considerat un remediu bun pentru a stimula glandele care produc laptele.

Cum se prepară ceaiul? Lasă la înmuiat, peste noapte, o lingură de semințe de schinduf într-o cană cu apă. Dimineața, fierbe această apă împreună cu semințele de schinduf, câteva minute. Strecoară lichidul și bea acest ceai în fiecare dimineață, până când obții rezultatele dorite. Sau, dacă dorești, poți opta pentru capsule pe bază de schinduf, cu acordul medicului fitoterapeut.

Semințele de fenicul

Pe lângă schinduf, și semințele de fenicul sunt de ajutor în ceea ce privește stimularea lactației. Această plantă are acțiune galactogogă, adică are substanțe care ajută corpul femeii să producă mai mult lapte matern. În plus, semințele de fenicul ajută digestia și au rol în prevenirea colicilor bebelușilor. Și semințele de anason au proprietăți similare cu cele ale feniculului și sunt adesea utilizate pentru a stimula lactația. Consumul de ceai de anason poate ajuta la creșterea producției de lapte matern.

Cum se prepară ceaiul? Adaugă o lingură de semințe de fenicul într-o cană cu apă fierbinte. Acoperă cana și lasă-le la înmuiat 30 de minute, apoi strecoară lichidul. Bea ceaiul acesta de două ori pe zi, timp de o lună. De asemenea, încearcă să incluzi semințele de fenicul în alimentația ta zilnică, folosindu-le atunci când gătești diverse mâncăruri.

Semințele de mărar

Mărarul este o altă plantă din familia Apiaceae, similară cu feniculul și anasonul, care poate fi utilă în stimularea lactației. Semințele de mărar pot fi consumate sub formă de ceai sau în alimentație. 

Cum se prepară ceaiul?

Pune o cană de apă clocotită peste o linguriță de semințe de mărar uscate. Lasă ceaiul să se infuzeze timp de aproximativ 5-10 minute (timpul de infuzare poate varia în funcție de preferințele tale personale și de intensitatea pe care vrei să o aibă gustul ceiaului). După ce ceaiul s-a infuzat, strecoră-l, și poți adăuga, opțional, miere sau suc de lămâie pentru a îmbunătăți gustul și a adăuga beneficii suplimentare.

Semințele de chimion

Se crede că și semințele de chimion pot fi de folos pentru stimularea lactației la proaspetele mămici. În plus, micile semințe de chimion îmbunătățesc digestia și oferă o ameliorare când vine vorba de constipație, aciditate la stomac și balonare. Acestea sunt o sursă excelentă de fier, un aliat care oferă un plus de rezistență proaspetelor mame după naștere.

Cum se prepară remediile? Amestecă o linguriță de pudră (din semințe) de chimion cu o linguriță de zahăr. Pune această combinație într-un pahar cu lapte călduț și bea zilnic, înainte de culcare, câteva săptămâni la rând.

Sau, o altă metodă, adaugă două lingurițe de semințe de chimion într-o cratiță, toarnă o jumătate de cană de apă și fierbe-o. Strecoară lichidul și adăugă o jumătate de cană de lapte și o linguriță de miere. Amestecă bine ceaiul și bea-l o dată pe zi, câteva săptămâni la rând.

Acele de rozmarin

Rozmarinul poate ajuta la îmbunătățirea circulației sângelui în sân, ceea ce poate contribui la stimularea lactației. Infuzia de rozmarin poate fi utilizată sub formă de comprese aplicate local sau sub formă de ceai. 

Cum se prepară ceaiul?

Toarnă o cană cu apă clocotită peste 1 linguriță de ace de rozmarin și lasă la infuzat 5 minute. Apoi, strecoară ceaiul și bea-l cald. Bea una sau cel mult două cani pe zi pentru stimularea lactației.

În afară de ceaiuri, ce măsuri se mai pot lua pentru stimularea lactației?

În afară de consumul de ceaiuri din plante cu potențial de stimulare a lactației, există și alte măsuri pe care le poți lua pentru a spori producția de lapte matern. Iată câteva dintre acestea:

Alăptarea frecventă

Alăptarea frecventă stimulează producția de lapte matern. Cu cât alăptezi mai des, cu atât corpul tău va produce mai mult lapte pentru a satisface cererea sugarului. Permite bebelușului, mai ales la începutul vieții sale, să conducă programul de alăptare, ceea ce înseamnă să-l alăptezi ori de câte ori are nevoie, inclusiv pe timp de noapte. Alăptarea la cerere stimulează producția de lapte în funcție de nevoile specifice ale sugarului.

Un suport adecvat pentru alăptare poate fi esențial pentru succesul procedeului. Acesta poate include consultanță în alăptare, participarea la grupuri de sprijin pentru alăptare și obținerea de sfaturi și îndrumare de la profesioniști în domeniul sănătății.

Utilizarea mameloanelor artificiale, cum ar fi tetinele sau biberoanele, poate interfera cu alăptarea și poate reduce stimularea producției de lapte. Încearcă să eviți utilizarea acestora în primele săptămâni după naștere. 

Odihna și alimentația adecvată

Odihna suficientă și o alimentație echilibrată și bogată în nutrienți, așa cum am discutat mai sus, sunt importante pentru sănătatea generală și pentru producția de lapte matern. Asigură-te că te odihnești adecvat și consumi alimente sănătoase și hidratante.

Stimularea sânilor

Masarea delicată a sânilor poate ajuta la stimularea fluxului de lapte matern și la creșterea producției de lapte.

Evitarea stresului excesiv

E bine de știut că stresul poate afecta negativ producția de lapte matern. Nu este anormal ca o tânără mamă să fie stresată sau anxioasă în această nouă etapă a vieții, deci nu te învinovăți pentru cum te simți. Încearcă, pur și simplu, să reduci nivelul de stres și să găsești modalități de calmare și de gestionare a stresului, cum ar fi respirația profundă sau alte exerciții de relaxare. Chiar și câte o discuție cu o persoană dragă, fie și la telefon, îți poate fi de ajutor în combaterea stresului, la fel și o plimbare la aer curat.

Suplimentele alimentare

În unele cazuri, suplimentele alimentare, cum ar fi vitamina B6 sau acidul folic, pot fi utilizate pentru a spori producția de lapte matern, dar este important să discuți cu medicul înainte de a începe să utilizezi orice fel de suplimente pentru a spori lactația. Evită să utilizezi metode extreme sau nesigure pentru stimularea lactația, cum ar fi utilizarea unor substanțe medicamentoase fără prescripție medicală despre care poate ai auzit diverse zvonuri cum că ar fi de folos.

Este important să fii răbdătoare și să acorzi timp corpului tău pentru a se adapta și a produce cantitatea necesară de lapte pentru sugar. O altă recomandare este să îți asculți corpul și să răspunzi nevoilor sale: dacă simți că timpul trece și laptele nu este produs în cantitate suficientă sau ai îngrijorări legate de alăptare, nu ignora aceste semnale și cere ajutor medical sau consultă un specialist în alăptare pentru îndrumare suplimentară. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Milk supply 
https://www.nhs.uk/start-for-life/baby/feeding-your-baby/breastfeeding/breastfeeding-challenges/milk-supply/
NCBI - Oral galactagogues (natural therapies or drugs) for increasing breast milk production in mothers of non‐hospitalised term infants 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7388198/
Studiul „Oral galactagogues (natural therapies or drugs) for increasing breast milk production in mothers of non‐hospitalised term infants”, apărut în Cochrane Database Syst Rev. 2020; 2020(5): CD011505. Published online 2020 May 18. doi: 10.1002/14651858.CD011505.pub2, autori: Siew Cheng Foong et al.


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0