

Aliatii pentru stimularea lactatiei: cele mai bune ceaiuri si cele mai hranitoare alimente
Aliatii pentru stimularea lactatiei: cele mai bune ceaiuri si cele mai hranitoare alimente
Aliatii pentru stimularea lactatiei: cele mai bune ceaiuri si cele mai hranitoare alimente
Femeile care alapteaza, in special cele care au devenit mame pentru prima data, isi fac de multe ori griji referitor la cantitatea de lapte matern pe care o produc.
Cele mai multe femei nu au probleme cu alaptarea, intrucat organismul lor secreta suficient lapte pentru a hrani bebelusul. Cu toate acestea, in unele cazuri, proaspetele mamici nu pot produce cantitatile adecvate de lapte. Un rol important in stimularea lactatiei il au atat alimentatia, cat si unele ceaiuri - sa le spunem remedii naturiste (din plante) - care ajuta de multe ori la stimularea lactatiei.
Alimente recomandate femeilor care alapteaza
Nevoile organismului din punct de vedere nutritional sunt mai mari in timpul perioadei de alaptare, iar cantitatea unor anumite substante nutritive din dieta mamei poate afecta in mod direct prezenta acelorasi substante nutritive in laptele pe care il produce. Pe de alta parte, unele nutrimente sunt transferate in laptele mamei indiferent de aportul pe care ea il are.
Este foarte important ca mama sa manance o varietate de alimente ingregrale, hranitoare, pentru a se asigura ca atat organismul ei, cat si cel al copilului se bucura de necesarul de vitamine si minerale.
Iata cateva alimente nutritive pe care ar trebui sa le manance o mamica in timp ce alapteaza:
- peste si fructe de mare: somon, alge marine, crustacee si sardine;
- carne: de vita, de miel, carne de porc si organe, cum ar fi ficatul;
- fructe si legume: fructe de padure, rosii, varza, kale, usturoi si broccoli;
- nuci si seminte: migdale, nuci, seminte de chia, seminte de canepa si seminte de in;
- alte alimente: oua, fulgi de ovaz, cartofi, quinoa, hrisca si ciocolata neagra.
In plus, este bine ca proaspata mamica sa evite alimentele procesate pe cat posibil, deoarece de multe ori acestea sunt bogate in calorii, au un adaos mare de zahar si contin grasimi nesanatoase.
Ceaiuri pentru stimularea secretiei de lapte
Exista numeroase plante cu actiune galactogoga, adica cele care determina sau sporesc secretia de lapte. Iata cateva ceaiuri din plante care vor creste productia de lapte:
-
Schinduful
Schinduful, numit si fan grecesc, este considerat un remediu bun pentru a stimula glandele care produc laptele.
Cum se prepara ceaiul: lasa la inmuiat, peste noapte, o lingura de seminte de schinduf intr-o cana cu apa. Dimineata, fierbe aceasta apa impreuna cu semintele de schinduf, cateva minute. Strecoara solutia si bea acest ceai in fiecare dimineata, pana cand obtii rezultatele dorite. Sau, daca doresti, poti opta pentru capsule pe baza de schinduf, la recomandarea medicului fitoterapeut.
-
Semintele de fenicul
Pe langa schinduf, si semintele de fenicul sunt de ajutor in ceea ce priveste stimularea productiei de lapte. Aceasta planta are actiune galactogoga, adica are substante care ajuta corpul mamei sa produca mai mult lapte. In plus, semintele de fenicul ajuta digestia si ajuta la prevenirea colicilor bebelusilor.
Cum se prepara ceaiul: Adauga o lingura de seminte de fenicul intr-o cana cu apa fierbinte. Acopera cana si lasa-le la inmuiat 30 de minute, apoi strecoara solutia. Bea ceaiul acesta de doua ori pe zi, timp de 1 luna. De asemenea, incearca sa incluzi semintele de fenicul in alimentatia ta zilnica, folosindu-le atunci cand gatesti diverse mancaruri.
-
Semintele de chimion (cumin)
Se crede ca si semintele de chimion pot stimula secretia de lapte la proaspetele mamici. In plus, micile seminte de chimion imbunatatesc digestia si ofera o ameliorare cand vine vorba de constipatie, aciditate in stomac si balonare. Sunt o sursa excelenta de fier, un aliat care ofera un plus de rezistenta proaspetelor mame dupa nastere.
Cum se prepara remediile: Amesteca o lingurita de pudra (din seminte) de chimion cu o lingurita de zahar. Consuma aceasta combinatie cu un pahar cu lapte caldut, zilnic, inainte de culcare, cateva saptamani la rand.
Sau, daca vrei, adauga doua lingurite de seminte de chimion intr-o cratita, toarna o jumatate de cana de apa si fierbe-o. Strecoara solutia si adauga o jumatate de cana de lapte si o lingurita de miere. Amesteca bine ceaiul si bea-l o data pe zi, cateva saptamani la rand.
Sursa foto: Shutterstock