Noul coronavirus nu se transmite prin alăptare [studiu]

Femeile bolnave de COVID-19 care alăptează nu transmit virusul bebelușilor, arată un studiu realizat la centrul medical al Universității Rochester din New York.

De la începutul pandemiei de COVID-19 s-au făcut cercetări legate de transmiterea noului coronavirus. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea bolilor, SARS-CoV-2 se răspândește mai ușor decât virusurile gripale, cel mai frecvent în timpul contactului strâns cu o persoană infectată.

Concret, când persoanele cu COVID-19 tușesc, strănută, cântă, vorbesc sau respiră, produc particule respiratorii. Infecțiile apar în principal prin expunerea persoanei sănătoase la picăturile respiratorii ale persoanei bolnave, expunere care are loc dacă cei doi oameni stau la un metru și jumătate sau mai puțin unul de altul. În anumite condiții, persoanele cu COVID-19 par să îi fi infectat pe cei care stăteau la mai mult de 1,5 metri distanță, dacă s-au aflat în spații închise care au avut o ventilație inadecvată.

Mai rar, virusul a dovedit că se poate transmite prin atingerea unor suprafețe infectate, pline de particule respiratorii (dacă persoana sănătoasă și-a dus apoi mâna la nas sau gură fără ca înainte să se spele cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde). În acest context, oamenii de știință au încercat să afle dacă noul coronavirus se poate transmite și prin alăptare, de la mama bolnavă la copilul sănătos.

Mamele infectate care alăptează nu transmit copiilor noul coronavirus

Un studiu¹ realizat de cercetătorii de la Universitatea din Rochester, în colaborare cu echipe de la alte universități, indică faptul că femeile bolnave de COVID-19 care alăptează nu transmit SARS-CoV-2 prin laptele matern; dimpotrivă, bebelușii primesc anticorpi care pot să neutralizeze virusul.

Studiul, publicat în februarie 2021 în jurnalul științific mBio, a analizat 37 de mostre de lapte luate de la 18 femei diagnosticate cu COVID- 19. S-a constatat că nici măcar una dintre probele de lapte nu conținea virusul, în timp ce aproape două treimi dintre mostre conțineau doi anticorpi specifici noului coronavirus.

Această lucrare oferă, astfel, dovezi că mamele care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 nu ar trebui separate de copiii lor nou-născuți și ar trebui să li se permită alăptarea. La începutul pandemiei, când existau mai puține informații despre transmiterea virusului, autoritățile majore din sănătate au oferit adesea sfaturi contradictorii cu privire la necesitatea acestei separări. 

Acest raport poate oferi, însă, o nouă perspectivă cu privire la îndrumările pentru proaspetele mame. Autorii studiului spun că o mamă nu trebuie separată de bebelușul ei decât dacă este imperios necesar din punct de vedere medical. Situația legată de alăptare, în caz de COVID-19 prezent la mamă, a fost confuză mult timp, din lipsă de dovezi clare. 

Rezultate parțiale ale acestui studiu sugerează, însă, că laptele de la mamele bolnave de COVID-19 nu doar că nu este nociv pentru bebeluși, ci conține anticorpi specifici și activi împotriva virusului. În lucrările primare de măsurare a nivelurilor anticorpilor, cercetătorii au detectat niveluri ridicate de IgA - un anticorp comun în sânge și alte fluide corporale - în laptele matern. IgA migrează în transferul mucoasei, prin urmare aceasta este o informație încurajatoare despre faptul că mamele transferă acești anticorpi.

Oamenii de știință afirmă că speranța lor este ca rezultatele finale ale unui studiu mai amplu să consolideze aceste constatări inițiale. Pașii următori sunt îndreptați spre a se afla dacă rezultatele inițiale sunt reproduse în eșantioane mai mari. În plus, concluzionează savanții, trebuie aflat în continuare dacă vaccinurile anti-COVID-19 au impact asupra laptelui matern în același mod.

Ce măsuri trebuie să ia o mamă cu COVID-19 care alăptează?

Deși nu există dovezi că noul coronavirus se transmite prin alăptare, mama trebuie să respecte măsurile de igienă pentru a nu transmite virusul în alte moduri. Astfel, înainte de a atinge bebelușul, trebuie să se spele bine pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau să folosească un gel dezinfectant cu cel puțin 70 alcool, cum este Guard X. De asemenea, trebuie să poarte mască de protecție atunci când stă în preajma bebelușului.

În cazul în care copilul este hrănit cu biberonul, mama bolnavă de COVID-19 trebuie să respecte următoarele reguli: spălat corect pe mâini înainte de a atinge biberonul și copilul, curățarea și sterilizarea sticlei, a pompei și a tuturor părților componente după fiecare utilizare și purtarea măștii de protecție în preajma copilului.

Ce beneficii are alăptarea pentru bebeluș și pentru mamă?

Celulele, hormonii și anticorpii din laptele matern ajută la protejarea copiilor de boli. Această protecție este unică și se schimbă în fiecare zi pentru a satisface nevoile crescânde ale bebelușului. Cercetările arată că bebelușii hrăniți la sân au un risc mai scăzut de a dezvolta astm, leucemie și obezitate în copilărie, infecții ale urechii, dermatită atopică, diaree și vărsături, infecții ale căilor respiratorii inferioare, enterocolită necrotizantă sau diabet de tip 2 mai târziu în viață.

În ceea ce privește beneficiile alăptării pentru mamă, hrănirea la sân a bebelușului contribuie la refacerea mai ușoară după naștere. În plus, multe femei care și-au alăptat bebelușii au raportat că acest lucru le-a ajutat să se întoarcă mai repede la greutatea lor de dinainte de sarcină. De asemenea, alăptarea scade riscul de apariție a unor probleme de sănătate pentru mamă, cum ar fi diabetul de tip 2, cancerul ovarian sau anumite tipuri de cancer mamar.

Pentru majoritatea copiilor, în special pentru cei prematuri, născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină, înlocuitorii laptelui matern, cum ar fi formula, sunt mai greu de digerat. Formula este realizată din lapte de vacă și adesea este nevoie de timp pentru ca stomacul bebelușilor să se adapteze la digerarea acestuia.

Pe măsură ce bebelușul crește, laptele matern se adaptează pentru a satisface nevoile în schimbare ale acestuia. Cercetătorii cred că saliva unui bebeluș transferă substanțe chimice în corpul mamei prin alăptare, substanțe care ajută corpul mamei să creeze lapte care să răspundă nevoilor copilului.

Nu mai puțin important, contactul fizic care are loc în timpul alăptării contează foarte mult pentru nou-născuți, ajutându-i să se simtă mai confortabil și mai în siguranță, dar și pentru mame, deoarece le crește nivelul de oxitocină, hormonul care crește fluxul laptelui matern și le conferă o stare de relaxare.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
mBio - Characterization of SARS-CoV-2 RNA, Antibodies, and Neutralizing Capacity in Milk Produced by Women with COVID-19
https://mbio.asm.org/content/12/1/e03192-20
1. Studiul „Characterization of SARS-CoV-2 RNA, Antibodies, and Neutralizing Capacity in Milk Produced by Women with COVID-19”, apărut în mBio (2021). DOI: 10.1128/mBio.03192-20, autori Ryan M. Pace et al.
CDC - How COVID-19 Spreads
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/how-covid-spreads.html
Office on Women’s Health - Making the decision to breastfeed 
https://www.womenshealth.gov/breastfeeding/making-decision-breastfeed

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0