Cum să îți convingi copilul să se spele pe dinți

Spălatul pe dinți are un rol esențial în menținerea cavității bucale sănătoasă așa că cei mici nu sunt scutiți de această activitate. Dacă cel mic nu are grijă de dinții și de gingiile sale încă de la vârste fragede, când va deveni adult va avea numeroase probleme de sănătate. 

Cum să îți convingi copilul să se spele pe dinți

Spălatul pe dinți trebuie să devină o rutină pentru copii, însă nu este deloc o sarcină ușoară pentru părinți. Cu cât îl înveți pe cel mic să se spele pe dinți de când erup primii dinți, cu atât mai ușor îi va fi să își formeze un obicei din asta.

Spălatul pe dinți are un rol esențial în menținerea cavității bucale sănătoasă așa că cei mici nu sunt scutiți de această activitate. Dacă cel mic nu are grijă de dinții și de gingiile sale încă de la vârste fragede, când va deveni adult va avea numeroase probleme de sănătate. 

Strategii eficiente pentru convingerea copiilor să se spele pe dinți

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Profită de dorința copilului de a-și imită părinții – dacă îi îndeși celui mic periuța în gură și te străduiești să îi cureți dinții cu forță, mai mult ca sigur cel mic va fugi de periuța de dinți de fiecare dată când va trebui să se spele pe dinți. Lasă-l pe cel mic să te observe pe tine și pe partenerul tău spălându-te pe dinți dimineața și seara, înainte de culcare, și oferă-i apoi și lui o periuță de dinți pentru copii. Copiii își doresc foarte tare să fie că părinții lor așa că imită orice gest sau activitate întreprinsă de aceștia. Așadar, lasă-l să se spele singur pe dinți, încă de când este bebeluș. Joaca cu periuță de dinți în gură îl va ajută să își formeze un obicei pe termen lung.

Spală-l în timp ce îi faci băiță – dacă cel mic adoră să își facă baie și îi place să se joace în apă, profită de acest moment pentru a-i oferi periuța de dinți, încurajându-l să se spele. Astfel, având o dispoziție de zile mari, va coopera mai ușor decât de obicei.

Lasă-l să se spele singur pe dinți– nu îl bate la cap în fiecare dimineață pentru a-l convinge că trebuie să se spele pe dinți. Fă-o tu și dă-i voie să aleagă singur zilele în care vrea să facă și el același lucru. Pe măsură ce va crește, va înțelege că este o activitate obligatorie, nu opțională.

Învață-l să se spele pe dinți încă de la apariția primului dințișor – nu trebuie să aștepți să îi iasă toți dinții copilului pentru a-l spală pe cel mic cu periuța de dinți. Profită de faptul că încă nu a învățat să spună “nu” și încearcă să-l obișnuiești cu această deprindere de cum erupe primul dinte. Astfel, nu numai că placa bacteriană este combătută, însă cel mic se va obișnui cu ideea că trebuie să se spele pe dinți și nu va opune rezistență atunci când va crește.

Roagă-l pe cel mic să te spele pe dinți – e posibil să îți lovească gingiile și să te umple de pastă de dinți pe toată față, însă această joacă îl va face pe cel mic să își dorească să îi speli și tu dinții.

Lasă-l pe el să-și aleagă periuța și pasta de dinți

În magazine găsești numeroase periuțe și paste de dinți special concepute pentru copii. Copilul tău poate alege o periuță de dinți cu personajul lui preferat de desene animate, o prințesă Disney sau orice îi atrage atenția. Și în ceea ce privește pasta de dinți copilul are de unde să aleagă. Acestea se găsesc într-o varietate de arome delicioase, incluzând ciocolată și căpșuni. 

Fă din spălatul pe dinți o ocazie de distracție de familie– dimineață și seară, atunci când trebuie să vă spălați pe dinți, pune o melodie pe care să dansați și pe ritmul căreia să vă periați dinții. Copilului i se va părea o activitate distractivă și nu va mai opune rezistență.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Totodată, dacă cel mic refuză să se spele pe dinți, poți să te speli pe dinții odată cu cel mic. În felul acesta, îi vei arăta copilului că acorzi o atenție sporită sănătății dentare. Îți va lua doar două minute să te speli pe dinți odată cu micuțul tău, două minte care se pot transforma în 60 de minute, când cel mic refuză să aibă grijă de dantura sa. 


 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0