Igiena orala la bebelusi si la copiii mici

Indiferent de vârstă, igiena orală este foarte importantă și trebuie să îi acordăm o atenție sporită, pentru că aceasta nu se referă doar la spălatul dinților cu pastă și cu periuța, ci și la vizitele regulate care trebuie făcute la cabinetul medicului stomatolog. Află din acest articol ce presupune igiena orală la bebeluși și la copii, cu câteva sfaturi de la medicul dentist Vanesa Barbu.

Igiena orală se referă la practicile menite să mențină sănătatea cavității bucale și a dinților. Aceasta implică îngrijirea regulată a dinților, gingiilor și limbii pentru a preveni problemele dentare și pentru a menține o respirație proaspătă. Spălarea dinților de cel puțin două ori pe zi cu o periuță de dinți și pastă de dinți pentru a îndepărta placa bacteriană și resturile alimentare și curățarea spațiilor dintre dinți cu ață dentară care ajută la eliminarea plăcii și resturilor alimentare inaccesibile pentru periuța de dinți sunt imperative pentru adulți, alături de folosirea unei ape pentru gură, care ajută la reducerea bacteriilor, îmbunătățind astfel starea generală de igienă orală. 

În ceea ce privește bebelușii și copii, lucrurile stau puțin diferit. În acest articol, am decis să ne îndreptăm atenția spre igiena orală la bebeluși și la copiii mici, mai ales pentru că părinții trebuie să fie atenți să le curețe gingiile încă din primele luni de viață, pentru a-i feri pe micuți de probleme. Am stat de vorbă cu medicul dentist Vanesa Barbu, de la o clinică din București, care ne-a răspuns la întrebările legate de acest subiect.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum diferă igiena orală la bebeluși și copii de cea la adulți?

„Igiena orală la copilul mic este ușor diferită. Până la 2 ani și jumătate sau 3 ani, până când ies toți dinții temporari, ar fi bine ca părintele să se ocupe - înainte de culcare - și să îi curețe gingiile (până îi ies primi dinții temporari), iar după ce i-au ieșit, cu o compresă sterilă sau cu periuțele speciale sau cu degetarul, care sunt produse concepute a fi folosite până la 6 luni sau de la 6 luni la 9 luni. După această vârstă, când au apărut primii dinți jos, copilul trebuie să fie spălat cu o periuță din silicon, cu pastă de dinți sau fără. Nu are nicio importanță. Important este să fie o pastă de dinți fără fluor”, a explicat medicul dentist Vanesa Barbu pentru doc.ro.

Medicul specialist a ținut să puncteze că, deși cei mici pot da impresia că știu să își perieze dințișorii, părintele, mamă sau tată, trebuie să revină asupra acestui obicei și să îi curețe cum trebuie, îndeosebi înainte de culcare. „Seara, înainte de culcare, copilul trebuie să își perieze dințișorii, iar părintele trebuie să intervină și el după. Trebuie să le facă plăcere celor mici și celor mari și e bine să existe un ritual legat de spălatul pe dinți. După ce micuțul și-a periat dinții, mama sau tata trebuie să curețe dinții, pentru că cel mic doar trece în joacă peste ei”, a completat dr. Barbu.

Ce ar trebui să mai știe părinții?

Igiena orală înseamnă și consulturi regulate la medicul stomatolog. Medicul spune că este bine să îi învățam pe copii cu atmosfera din cabinetul medicului dentist încă de la o vârstă fragedă. Astfel, îl putem lua la cabinet pe cel mic în timpul vizitei la dentist a fratelui sau surioarei mai marei pentru a vedea care este atmosfera acolo.

„Eu le-aș sfătui pe mămicile care au copii mici să încerce, pe cât posibil, să curețe dințișorii sau gingiile cum pot, cât pot, înainte de culcare. Dacă nu reușesc să facă acest lucru de două ori pe zi, nu e un lucru tragic, dar măcar o dată pe zi, dimineața, e foarte important să facă asta. Și să nu uite să facă o vizită la medicul dentist, fără motiv - care va fi o vizită fără durere. Să vină cu cel mic când consideră ele. Dacă mămicile văd că cei mici sunt mai maturi, la un 1 și ceva sau la 2 ani, să vină în vizită cu ei la cabinet să ne jucăm, să periem dințișorii... Să se familiarizeze cel mic cu mediul, nu să vină când are o problemă. De regulă, părinții vin direct când cel mic are durere și probleme și atunci e foarte dificil să îl tratăm”, a subliniat medicul Vanesa Barbu.

Cum decurge un consult stomatologic de prevenție la copiii mici?

Un consult stomatologic de prevenție pentru copiii mici este conceput pentru a verifica starea generală a sănătății orale a copilului și pentru a oferi sfaturi și instrucțiuni privind igiena orală și obiceiurile alimentare. Iată cum poate decurge un astfel de consult:

Introducere și cunoaștere

Medicul stomatolog se va prezenta și își va face cunoscut rolul pentru a reduce anxietatea copilului, iar cel mic și părinții vor primi explicații despre cum va decurge consultația. Apoi, specialistul va face o scurtă anamneză pentru a afla informații despre istoricul medical și oral al copilului. Părinții ar trebui să ofere informații despre obiceiurile alimentare ale copilului, utilizarea suzetei și orice alt aspect relevant pentru sănătatea orală.

Examinare

Medicul va examina gura, dinții și gingiile copilului cu instrumente speciale, verificând eventualele semne ale cariilor dentare sau ale altor probleme. În unele cazuri, medicul poate recomanda radiografii dentare pentru a evalua starea dinților și a structurilor osoase. Radiografiile pot ajuta la depistarea problemelor care nu sunt vizibile cu ochiul liber.

Sfaturi

De asemenea, acesta va oferi părinților și copilului informații privind igiena orală corectă la copii și va discuta despre alimentele și băuturile care pot afecta sănătatea orală. În funcție de starea sănătății orale a copilului, medicul poate recomanda un program de vizite regulate pentru monitorizare. Copilul va fi încurajat și motivat să aibă grijă de sănătatea sa și să dezvolte obiceiuri bune de igienă orală.

Când ar trebui bebelușii să fie spălați cu periuță și pastă de dinți?

Cum spuneam, igiena orală la bebeluși implică ștergerea gingiilor cu o cârpă moale sau cu o bucată de tifon umezit. Dinții ar trebui curățați din momentul în care iese primul dinte. Se va folosi o periuță de dinți mică, moale, potrivită pentru un sugar și pastă de dinți de dimensiunea unui bob de orez. Deși există pastă de dinți fără fluor pentru bebeluși, Asociația Americană de Stomatologie spune că se poate utiliza pasta de dinți obișnuită cu fluor pentru copii, dar într-o cantitate foarte mică, cam cât un bob de orez (fluorul este esențial pentru prevenirea cariilor dentare, dar cantitățile excesive atunci când dinții sunt încă în curs de dezvoltare pot duce la fluoroză). De la vârsta de 3 ani încolo, cantitatea de pastă de dinți ar trebui să fie cât un bob de mazăre.

Pentru igiena orală la copii, părinții ar trebui să caute paste de dinți care au primit aprobarea asociațiilor stomatologice, ceea ce indică faptul că au fost testate și sunt considerate sigure și eficiente. Pasta de dinți pentru copii ar trebui să fie non-abrazivă pentru a proteja smalțul dinților. Până când copiii sunt suficient de mari să nu înghită pasta de dinți, este important ca periajul să fie supervizat de către un adult. 

Ce alimente ajută la o mai bună sănătate a dinților la copii și ce alimente dăunează?

Alimentația joacă un rol esențial în menținerea sănătății dinților la copii. Anumite alimente furnizează substanțe nutritive esențiale pentru formarea și întărirea smalțului dentar, în timp ce altele pot contribui la apariția cariilor dentare sau a altor probleme dentare. Iată câteva exemple de alimente benefice și de alimente care pot dăuna sănătății dinților la copii:

Alimente benefice pentru sănătatea dinților

Laptele și produsele lactate - acestea conțin calciu și fosfor, esențiale pentru dezvoltarea și întărirea oaselor și dinților.
Fructele și legumele proaspete - fiecare tip de fruct sau legumă aduce beneficii unice. Aceste alimente au vitamine și minerale importante, precum vitamina C, care ajută la menținerea sănătății gingiilor.
Nuci și semințe - aceste alimente sunt o sursă bună de minerale, inclusiv calciu și magneziu, care contribuie la sănătatea dinților.
Apă - este esențială pentru hidratare și pentru neutralizarea acidului din gură care poate duce la carii.
Carne slabă, pește și ouă - acestea conțin proteine necesare pentru formarea și repararea țesuturilor.

Alimente care pot dăuna sănătății dinților

Zahărul și produsele cu zahăr - consumul excesiv de dulciuri și alimente bogate în zahăr poate contribui la formarea cariilor dentare.
Băuturile acidulate și energizante - acestea pot eroda smalțul dentar din cauza acidității lor. Băuturile carbogazoase și sucurile îndulcite pot conține cantități ridicate de zahăr, contribuind la apariția cariilor.
Alimente lipicioase și produse ultra procesate - acestea pot rămâne pe dinți mai mult timp și pot favoriza acumularea de placă bacteriană.
Gustările frecvente între mese, fără clătirea ulterioară a gurii - consumul constant de alimente poate duce la o creștere a acidității în gură, favorizând dezvoltarea cariilor.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Children’s Oral Health
https://www.cdc.gov/oralhealth/basics/childrens-oral-health/index.html
American Academy of Pediatrics - 10 Ways to Promote Oral Health in Infants
https://www.aap.org/en/news-room/news-releases/health--safety-tips/american-academy-of-pediatrics-10-ways-to-promote-oral-health-in-infants/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0