Igiena orala la bebelusi si la copiii mici

Indiferent de varsta, igiena orala este foarte importanta si trebuie sa ii acordam o atentie sporita, pentru ca aceasta nu se refera doar la spalatul dintilor cu pasta si cu periuta, ci si vizitele regulate pe care le facem la cabinetul medicului stomatolog.

Astazi ne indreptam atentia in directia igienei orale la bebelusi si la copiii mici, mai ales pentru ca parintii trebuie sa invete cum sa le curete gingiile inca din primele luni de viata, pentru a-i feri pe micuti de probleme. Am stat de vorba cu medicul dentist Vanesa Barbu, de la o clinica din Bucuresti, care ne-a raspuns la toate intrebarile legate de acest subiect.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Igiena orala la copilul mic este usor diferita. Pana la 2 ani si jumatate sau 3 ani, pana cand ies toti dintii temporari, ar fi bine ca parintele sa se ocupe - inainte de culcare - si sa ii curete gingiile (pana ii ies primi dintii temporari), iar dupa ce i-au iesit, cu o compresa sterila sau cu periutele speciale sau cu degetarul, care sunt produse concepute a fi folosite pana la 6 luni sau de la 6 luni la 9 luni. Dupa aceasta varsta, cand au aparut primii dinti jos, copilul trebuie sa fie spalat cu o periuta din silicon, cu pasta de dinti sau fara. Nu are nicio importanta. Important este sa fie o paste de dinti fara fluor", a explicat medicul dentist Vanesa Barbu pentru doc.ro.

Medicul specialist a tinut sa puncteze ca, desi cei mici pot da impresia ca stiu sa isi perieze dintisorii, parintele (mama sau tata) trebuie sa revina asupra acestui obicei si sa ii curete cum trebuie, indeosebi inainte de culcare.

"Seara, inainte de culcare, copilul trebuie sa isi perieze dintisorii, iar parintele trebuie sa intervina si el dupa. Trebuie sa le faca placere celor mici si celor mari si e bine sa existe un ritual legat de spalatul pe dinti. Dupa ce micutul si-a periat dintii, mama sau tata trebuie sa curete dintii, pentru ca cel mic doar trece in joaca peste ei", a completat Vanesa Barbu.

Sfaturi pentru mamici

Specialista spune ca este bine sa ii invatam pe copii cu atmosfera din cabinetul medicului dentist inca de la o varsta frageda. Astfel, il putem lua la cabinet pe cel mic in timpul vizitei la dentist a fratelui sau surioarei mai mare, pentru a vedea care este atmosfera acolo.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

"Eu le-as sfatui pe mamicile care au copii mici sa incerce, pe cat posibil, sa curete dintisorii sau gingiile cum pot, cat pot inainte de culcare. Daca nu reusesc sa faca acest lucru de doua ori pe zi, nu e un lucru tragic, dar macar o data pe zi, dimineata, e foarte important sa faca asta. Si sa nu uite sa faca o vizita la medicul dentist, fara motiv - care va fi o vizita fara durere. Sa vina cu cel mic cand considera ele. Daca mamicile vad ca cei mici sunt mai maturi, la un 1 si ceva sau la 2 ani, sa vina in vizita cu ei la cabinet sa ne jucam, sa periem dintisorii... Sa se familiarizeze cel mic cu mediul, nu sa vina cand are o problema. De regula, parintii vin direct cand cel mic are durere si probleme si atunci e foarte dificil sa il tratam", a subliniat medicul Vanesa Barbu.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0