Dinții de lapte (temporari) se pot caria la fel de ușor ca și cei permanenți
Dinții de lapte (temporari) se pot caria la fel de ușor ca și cei permanenți
Dinții de lapte (temporari) se pot caria la fel de ușor ca și cei permanenți
Neglijarea cariilor simple, de pe dinții de lapte, poate expune copilul la complicarea acestora și la o experiență stomatologică în urgență.
Ce rol au dinții de lapte
- mențin pe arcadă dentară spațiul necesar erupției dinților definitivi; pierderea prematură a dinților de lapte poate determina, în timp, malpoziția dinților definitivi;
- îngrijiți, sănătoși, dinții de lapte asigură copilului confortul și plăcerea masticației oricărui aliment savuros;
- maxilarele pe care stau dinții de lapte primesc de la aceștia, în timpul masticatiei, stimuli de creștere și de dezvoltare.
În lipsa unei masticații normale, maxilarele vor rămâne insuficient dezvoltate pentru a face loc celor 32 de dinți definitivi.
Dinții de lapte (temporari) se pot caria la fel de ușor ca și cei permanenți
Însă, dinții temporari prezintă niște particularități care îi fac să răspundă diferit la atacul carios. Smalțul și dentina sunt mai reduse dimensional, iar pulpa dentară are dimensiuni mai mari decât a dinților permanenți în raport cu volumul coroanei. Din cauza mineralizării mai scăzute, acești dinți sunt mai predispuși la carie și abraziune.
Ceea ce nu știu părinții este că la copiii mici o carie evoluează mult mai rapid și că o mică pată pe dinte se poate transformă aproape peste noapte într-o carie. Atunci când caria sparge smalțul, pătrunde imediat în dentină (stratul de sub smalț), apoi imediat la nerv, unde produce durere.
De aceea, este esențial ca micuțul să meargă la toate controalele stomatologice de rutină, pentru a evita complicațiile sau omiterea unor carii care nu se pot vedea cu ochiul liber.
Tratamentul include îndepărtarea cariei și plombarea dintelui afectat cu un material adecvat.
Dacă dintele este foarte deteriorat și atinge nervul, nu este neapărată nevoie de scoaterea lui. Mai întâi, se încearcă obturația de canal și reconstrucția dintelui. Numai dacă acestea devin imposibile se apelează la extracție.
De ce sunt importanți dinții de lapte
De foarte multe ori, vârsta copilului poate fi “citită” la o simplă deschidere a gurii micului pacient.
Atunci când procesele carioase apar devreme la dinții temporari, în special la nivelul măselelor de lapte, există riscul distrugerii lor masive până la forme irecuperabile, care să impună extracția lor precoce. Secundar pierderii lor premature se instalează o serie de fenomene cu efecte nocive pe termen lung în sfera orală. Acesta constituie un mecanism sigur pentru instalarea anomaliilor dento-maxilare.
Dintre aceste efecte secundare amintim: diminuarea până la dispariția spațiului necesar erupției dinților definitivi, modificarea ocluziei (mușcăturii), afectarea masticației (se observă preferința pentru alimente moi), tulburări estetice, fonatorii, de deglutiție etc.
De aceea, la primele semne de apariție a cariilor dentare, familia trebuie să solicite urgent ajutorul medicului dentist pentru refacerea dinților cu obturații, astfel încât aceștia să-și păstreze forma și funcția până la momentul când se instalează mobilitatea fiziologică.
Conceptul “Nu tratez pentru că oricum se schimbă” este unul eronat și complică planul de tratament, transformând o banală intervenție într-un ansamblu de proceduri ortodontice pe termen lung.
Specialiștii noștri vă recomandă controlul periodic (o dată la 6 luni) cu medicul stomatolog pedodont și ortodont.
Sursă foto: Shutterstock