Dinții de lapte (temporari) se pot caria la fel de ușor ca și cei permanenți

Neglijarea cariilor simple, de pe dinții de lapte, poate expune copilul la complicarea acestora și la o experiență stomatologică în urgență.

Ce rol au dinții de lapte

Dinții de lapte
- mențin pe arcadă dentară spațiul necesar erupției dinților definitivi; pierderea prematură a dinților de lapte poate determina, în timp, malpoziția dinților definitivi;
- îngrijiți, sănătoși, dinții de lapte asigură copilului confortul și plăcerea masticației oricărui aliment savuros;
- maxilarele pe care stau dinții de lapte primesc de la aceștia, în timpul masticației, stimuli de creștere și de dezvoltare.

În lipsa unei masticații normale, maxilarele vor rămâne insuficient dezvoltate pentru a face loc celor 32 de dinți definitivi.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Când încep să apară dinții permanenți

Dinții permanenți încep să apară în jurul vârstei de 5 ani. Primul dinte de lapte care apare va fi primul care va cădea. Acest proces va continua până când ultimul dinte de lapte va cădea în jurul vârstei de 12 ani. Odată ce dintele permanent este complet dezvoltat, acesta îl va împinge și-l va determina pe dintele de lapte să se desprindă. Pe măsură ce copilul înaintează în vârstă și se dezvoltă din punct de vedere fizic, dinții permanenți se dezvoltă sub gingii și sunt gata să erupă. 

Dinții de lapte (temporari) se pot caria la fel de ușor ca și cei permanenți

Însă, dinții temporari prezintă niște particularități care îi fac să răspundă diferit la atacul carios. Smalțul și dentina sunt mai reduse din punct de vedere dimensional, iar pulpa dentară are dimensiuni mai mari decât a dinților permanenți în raport cu volumul coroanei. Din cauza mineralizării mai scăzute, acești dinți sunt mai predispuși la carie și abraziune.

Ceea ce nu știu părinții este că la copiii mici o carie evoluează mult mai rapid și că o mică pată pe dinte se poate transformă aproape peste noapte într-o carie. Atunci când caria sparge smalțul, pătrunde imediat în dentină (stratul de sub smalț), după care la nerv, unde produce durere.

De aceea, este esențial ca micuțul să meargă la toate controalele stomatologice de rutină, pentru a evita complicațiile sau omiterea unor carii care nu se pot vedea cu ochiul liber. 

Tratamentul include îndepărtarea cariei și plombarea dintelui afectat cu un material adecvat.

Dacă dintele este foarte deteriorat și atinge nervul, nu este neapărată nevoie de scoaterea lui. Mai întâi, se încearcă obturația de canal și reconstrucția dintelui. Numai dacă acestea devin imposibile se apelează la extracție.

Simptome și semne de avertizare ale cariilor la dinții de lapte

Printre semnele care anunță o carie se numără: 

De ce sunt importanți dinții de lapte

De foarte multe ori, vârsta copilului poate fi „citită” la o simplă deschidere a gurii micului pacient. Atunci când procesele carioase apar devreme la dinții temporari, în special la nivelul măselelor de lapte, există riscul distrugerii lor masive până la forme irecuperabile, care să impună extracția lor precoce. Secundar pierderii lor premature se instalează o serie de fenomene cu efecte nocive pe termen lung în sfera orală. Acesta constituie un mecanism sigur pentru instalarea anomaliilor dento-maxilare.

Dintre aceste efecte secundare amintim: diminuarea până la dispariția spațiului necesar erupției dinților definitivi, modificarea ocluziei (mușcăturii), afectarea masticației (se observă preferința pentru alimente moi), tulburări estetice, de deglutiție etc.

De aceea, la primele semne de apariție a cariilor dentare, familia trebuie să solicite urgent ajutorul medicului dentist pentru refacerea dinților cu obturații, astfel încât aceștia să-și păstreze forma și funcția până la momentul când se instalează mobilitatea fiziologică.

Ideea „Nu tratez pentru că oricum se schimbă” este unul eronat și complică planul de tratament, transformând o banală intervenție într-un ansamblu de proceduri ortodontice pe termen lung.
Specialiștii recomandă controlul periodic (o dată la 6 luni) cu medicul stomatolog pedodont și ortodont.

Cum afectează cariile bebelușilor dinții permanenți

Bebelușii au o tendință mare de a dezvolta carii, parțial din cauza dietei lor bogate în zahăr, dar în principal din cauza lipsei sau dificultății unei îngrijiri orale adecvate. Iată câteva dintre problemele pe care cariile timpurii la copii le-ar putea avea pe termen lung.

Probleme ortodontice

Dacă cariile nu sunt tratate la timp, există riscul ca dinții să cadă mult prea devreme, lăsând spații goale o perioadă lungă de timp. Aceasta devine o problemă atunci când dintele permanent nu este pregătit să erupă și să ocupe acel spațiu gol. Spațiile goale vor permite dinților vecini să se deplaseze și să umple sau să ocupe în mod natural locurile libere. Aceasta devine o mare problemă odată ce dintele permanent este pe cale să erupă, deoarece nu va exista spațiu adecvat pentru el. Iar din acest motiv dintele permanent nu se aliniază cu ceilalți dinți. Nealinierea unui dinte afectează și dinții adiacenți, iar asta se traduce prin tratament ortodontic costisitor pentru a corecta mușcătura și alinierea dinților.

Infecție

Cariile se dezvoltă din pricina bacteriilor din gură. Pe măsură ce bacteria crește și se înmulțește, ea va migra sub gingii, provocând infecția dintelui permanent subiacent care este încă în perioada de dezvoltare. Această infecție se numește abces și este foarte dureroasă pentru copil. Alte probleme includ întârzierea sau prevenirea erupției dintelui permanent, în acest caz fiind necesară extracția dintelui. Chiar dacă dintele permanent subiacent supraviețuiește, acesta poate fi malformat, decolorat sau pătat permanent.

Durere sau sensibilitate

O carie poate provoca, de asemenea, o anumită durere sau sensibilitate. Poate că micilor pacienți le este greu să explice exact ceea ce îi deranjează, dar schimbările în obiceiurile lor pot fi un indiciu pentru părinți. De exemplu, pot să-și piardă pofta de mâncare sau chiar să refuze mâncărurile preferate dacă un dinte îi doare. 

Diagnosticarea unei carii la un dinte temporar poate fi dificilă, deoarece la început, este posibil să nu existe niciun simptom care să arate asta. Un dentist va putea detecta semnele unei carii atunci când părinții nu pot să facă asta. De aceea, este important să mergi cu copilul de la vârste fragede la medicul stomatolog. Se recomandă ca primul control stomatologic să aibă loc în jurul primului an de viață sau în termen de șase luni de la apariția primului dinte.

Se mențin obiceiuri nesănătoase

Motivul principal pentru care se dezvoltă cariile este lipsa unei îngrijiri adecvate. Periajul temeinic și folosirea aței dentare sunt practici care lipsesc din rutina copiilor. Când un copil dezvoltă o carie, anumite obiceiuri se formează și se întăresc. 

Aceste obiceiuri de multe ori se transferă la vârsta adultă. Stabilirea unor obiceiuri bune în igiena orală este atât de importantă, având în vedere legătura pe care o are cu sănătatea generală. Acest lucru pune bazele copiilor pentru a face alegeri sănătoase pe măsură ce cresc.

Cum previi apariția cariilor pe dinții de lapte (temporari)

Dacă vrei ca al tău copil să fie ferit de carii pe dinții de lapte (temporari), este important să ții cont de aceste recomandări:

  • Nu permite ca al tău copil să bea dintr-un biberon peste noapte. Zaharurile din suc și chiar și din lapte se vor lipi de dinți, provocând carii. Cel mai bine ar fi să-l obișnuiești pe cel mic să bea apă peste noapte sau la ora somnului. Trecerea de la un biberon la o ceașcă obișnuită ajută la prevenirea ca lichidele să rămână în gură.
  • Chiar înainte de a erupe dinții, obișnuiește-te să ștergi gingiile bebelușului cu un tifon curat. De altfel, periază-i ușor dinții de două ori pe zi, de îndată ce erup. Introdu treptat o cantitate mică de pastă de dinți pentru bebeluși. Și este important să-ți supraveghezi copilul până când vezi că este capabil să se perieze eficient singur.
  • În cazul copiilor sub 2 ani, este important ca dinții să fie periați cu o pastă de dinți fără fluor. Între 3 și 6 ani, se poate folosi o pastă de dinți cu fluor de mărimea unui bob de mazăre.
  • Periuța de dinți ar trebui poziționată la un unghi de 45 de grade (spre linia gingiei), iar toate suprafețele dinților ar trebui periate foarte bine, chiar și limba. Ajută-ți copilul să se perieze până la vârsta de cel puțin 6 ani.
  • Totodată, este important să-i oferi copilului o dietă sănătoasă și să limitezi băuturile și produsele zaharoase. Ține cont și de faptul că zahărul se găsește în multe alimente de pe rafturile magazinelor, de exemplu, în pâine și  ketchup.
  • Și nu în ultimul rând, este foarte important să mergi cu copilul la stomatolog de două ori pe an, începând de la vârsta de un an. În cazul unei carii pe dinții de lapte ai unui copil, aceasta poate fi identificată și rezolvată imediat, prevenind orice deteriorare ulterioară a dinților permanenți. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
Johns Hopkinks Medicine - Tooth Decay (Caries or Cavities) in Children
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/tooth-decay-caries-or-cavities-in-children
Canadian Dental Association - Early Childhood Tooth Decay
https://www.cda-adc.ca/en/oral_health/cfyt/dental_care_children/tooth_decay.asp

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0