Alimente care îți albesc, dar îți și fortifică dantura

Cafeaua, vinul și ceaiul negru îți pătează dinții, în timp ce zahărul afectează smalțul acestora. Pe de o parte, o serie de alimente și băuturi sunt dăunătoare pentru dinții tăi. Pe de altă parte, există o mulțime de alimente benefice pentru dantura ta, iar pe acestea ar trebui să le consumi mai des dacă îți dorești un zâmbet fără cusur.

Alimentele care îți albesc și fortifică dantura

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Brânza
 
Orice tip de brânză este benefic pentru dantură ta. Brânzeturile conțin proteine și calciu din belșug, iar acestea protejează și întăresc smalțul dinților. Totodată, au un impact și asupra culorii dinților, pe care o deschid chiar cu câteva tonuri.
 
Iaurtul
 
La fel că și brânza, iaurtul conține cantități mari de calciu și proteine, ceea ce înseamnă că dinții tăi vor fi mai frumoși, dar și mai sănătoși, dacă introduci iaurtul în dieta ta. Mai mult decât atât, iaurtul conține probiotice, care au un efect benefic și asupra gingiilor tale. Ai grijă însă să alegi un iaurt care nu conține zahăr întrucât efectul obținut nu va fi cel dorit.
 
Căpșunile
 
Conțin acizi malici, care ajută, printre altele, la transformarea carbohidraților în energie și la întărirea dinților, căci pot dizolva petele superficiale de pe suprafața dinților. Dacă nu-i plac căpșunile sau ești alergic la ele, este bine să știi că acizii malici se găsesc și în mere, nectarine, cireșe, banane, piersici.
 
Merele
 
Merele au un conținut bogat în fibre și apă. Așadar, dacă vei consuma un măr după masă, particulele de mâncare rămase în cavitatea bucală vor fi înlăturate cu succes, iar smalțul va fi curățat fără să fie agresat.
 
Morcovii
 
La fel că și merele, morcovii conțin fibre și au și o textura crocantă. Consumul unui morcov crud la finalul unei mese crește producția de salivă, scăzând riscul apariției cariilor. De asemenea, morcovii sunt bogați și în conținutul de vitamina A, benefică și ea pentru sănătatea cavității bucale.
 
Ananasul
 
Conține bromelaină, o enzimă adesea folosită pentru a reduce inflamația. Această enzimă acționează împotriva bacteriilor de pe suprafața smalțului, împiedicând apariția petelor și decolorarea danturii. Odată ce bacteriile sunt înlăturate, dinții vor părea mai strălucitori decât înainte.
 
Migdalele
 
Sursă bogată de calciu și proteine, dar fără zahăr, migdalele contribuie și ele la menținerea unui zâmbet frumos și sănătos. Acestea îți garantează o sănătate orală fără cusur, dacă sunt consumate zilnic, în paralel cu îngrijirea corespunzătoare a cavității bucale.
 
Țelină
 
Datorită texturii sale, țelina funcționează precum o periuță de dinți, eliminând resturile de mâncare de dimensiuni reduse, rămase între dinți. Fiind bogată în conținutul de vitamina A și vitamina C, țelina contribuie și la menținerea dinților și a gingiilor sănătoase.
 
Legumele cu frunze verzi
 
Spanacul, varza Kale, lăptucile și celelalte legume cu frunze verzi conțin calciu și acid folic din belșug, iar acestea îți mențin smalțul sănătos.
 
Ceapa
 
Știai că ceapa conține compuși de sulf care împiedică formarea plăcii bacteriene? Ceapa prăjită sau gătită la cuptor nu are aceleași beneficii. Prin urmare, dacă vrei să ai dinți mai albi, trebuie s-o consumi crudă.
 
Apa
 
Te ajută să rămâi hidratată și împiedică formarea petelor pe dinți. Prin urmare, bea câteva guri de apă după ce mănânci sau bei alimente și băuturi care colorează dinții, pentru a-ți păstra dantura albă. De asemenea, apa reduce aciditatea din gură, diminuând probabilitatea de a-ți deteriora smalțul dinților. Încearcă să bei doar apă plată, deoarece apa minerală crește riscul ca smalțul să se erodeze de-a lungul timpului.
 

Trucuri pentru menținerea dinților albi
 

Există o mulțime de trucuri care previn îngălbenirea dinților – Iată despre ce trucuri este vorba:

  • Evită băuturile care îți pătează dinții, însă dacă nu poți face asta, folosește un pai. Folosind un păi vei reuși să îți fereșți dinții de băuturile care pătează dantura.
  • Spală-te pe dinți imediat după ce consumi băuturi care îți pătează dinții, iar dacă nu poți face asta, clătește-ți măcar cavitatea bucală cu apă de gură.
  • Folosește, o dată pe săptămână, o pastă DIY făcută din bicarbonat de sodiu și apă, pe post de scrub pentru dinții tăi. Studiile făcute în domeniu au confirmat eficientă bicarbonatului de sodiu în menținerea dinților albi.
  • Femeile pot recurge la un truc pentru a face ca dinții să pară mai albi decât sunt în realitate. Rujurile în nuanțe de corai deschis ori roșu îți fac dinții să pară mai albi.
TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 
 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0