Albirea dinților cu pudră de cărbune activ - Are efect?

Pentru că dinții cât mai albi sunt un simbol al frumuseții, multe persoane sunt în căutarea unor soluții naturale prin care să ajungă la nuanța dorită. Una dintre aceste metode de albire a dinților este pudra de cărbune activ care însă, pe termen lung, poate să provoace daune, precum pierderea smalțului.

Cărbunele activ este o pudră de culoare neagră compusă dintr-o varietate de elemente, precum coji de nucă de cocos, sâmburi de măsline, lemn ars și turbă. Pudra se activează când este oxidată la căldură extremă. Cărbunele activat este foarte poros și are o capacitate mare de absorbție, legându-se foarte bine de toxine și mirosuri, ceea ce l-a făcut să câștige teren încă de pe la 1800, când se folosea ca tratament pentru ingerarea accidentală de substanțe otrăvitoare. Pentru că poate opri anumite substanțe nocive de la a fi absorbite în intestin și apoi în circulația sângelui, are utilitate farmaceutică și în zilele noastre. Datorită calității cărbunelui activat de a se lega de toxine, multe persoane sunt convinse că această pudră neagră poate albi dinții. De altfel, și pe piață există o serie de paste de dinți și soluții cu cărbune activat care pretind că albesc dinții, însă specialiștii în igiena dentară sunt de altă părere.

Ce efecte are cărbunele activ asupra dinților

În trecut, cine dorea să-și albească dinții în mod natural se îndrepta mai degrabă spre bicarbonatul de sodiu sau își peria dinții cu sare. În prezent, pudra de cărbune activ și-a câștigat tot mai mulți fani printre persoanele care vor dinți mai albi, însă nu doresc să apeleze pentru acest lucru la proceduri stomatologice. Deși multe bloguri de frumusețe laudă calitățile cărbunelui activ în ceea ce privește albirea dinților, specialiștii atrag atenția asupra unui fapt mai puțin știut, și anume că folosirea regulată poate provoca daune ireparabile. De altfel, multe persoane s-au prezentat la stomatolog cu smalțul sărit și cu pete pe dinți din cauza folosirii cărbunelui activ.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Smalțul dintelui este o parte foarte importantă a acestuia și natura abrazivă a cărbunelui activ îi dăunează. Ceea ce mulți nu știu este că în smalț nu se află celule vii, deci acesta nu se poate regenera și repara. Studiile efectuate până în prezent nu au demonstrat acțiunea benefică a cărbunelui activ asupra dinților, prin urmare prudența este recomandată în folosirea lui. E indicat ca o persoană care ia în calcul să apeleze la cărbunele activ pentru albirea dinților să aleagă o pudră foarte fină, pe care să o folosească cel mult o dată pe lună. Sau, se poate alege de la raft o pastă de dinți obișnuită care are în compoziție și cărbune activ. Pentru că fiecare dantură este diferită, cel mai bine e să se ceară sfatul stomatologului de fiecare dată când se dorește testarea unor produse noi pentru dinți, mai ales dacă sunt controversate.

Ce alte soluții naturale de albire a dinților poți încerca

Un zâmbet luminos ține de mai multe aspecte. În primul rând, periajul trebuie efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara, precum și după ce ai consumat băuturi care pătează dinții, precum vinul roșu, cafeaua, ceaiul negru sau sucuri de fructe colorate. În al doilea rând, se va evita fumatul, care, în timp, îngălbenește dinții.

Consumă ananas și papaya. Într-un studiu recent s-a observat că aceste fructe au efecte moderate de albire a danturii. Nu folosi zeama de lămâie sau de portocală în încercarea de a-ți albi dinții: specialiștii le-au încadrat în aceeași clasă de risc cu pudra de cărbune activat.

Bicarbonatul de sodiu încă este o metodă demnă de încercat pentru albirea dinților, fiind, de altfel, și inclus în compoziția unor paste de dinți. Pentru a-l folosi, amestecă-l cu puțină apă pentru a forma o pastă pe care o întinzi pe periuță și spală-te în mod obișnuit. În plus, bicarbonatul împrospătează și respirația și contribuie la ținerea la distanță a plăcii dentare.

Peroxidul de hidrogen diluat este o altă soluție de utilizat în propria casă pentru albirea dinților, care trebuie folosit fie înaintea, fie după periajul obișnuit de dimineață sau de seară. Se perie dinții 1 minut pe zi, timp de o săptămână. A nu se utiliza nediluat, pentru că irită gingiile și a nu se utiliza pe termen lung!

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie: 
https://www.santemagazine.fr/sante/sante-bucco-dentaire/soins-dentaires/dentifrice-au-charbon-ne-pas-en-abuser-334192 
https://www.healthline.com/health/activated-charcoal-teeth-whitening
https://www.medicalnewstoday.com/articles/322421.php#how-to-whiten-teeth-naturally

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1