Energizantele: ce conţin şi ce efecte au asupra organismului?

Băuturile energizante sunt comercializate în scopul de a crește nivelul de energie, dar au și efecte negative asupra organismului, din cauza conținutului mare de zahăr și cofeină.

Ce conțin băuturile energizante?

Multe băuturi energizante conțin aproximativ 200 mg de cofeină, cantitatea din două cești de cafea. Se pot adăuga și alte substanțe despre care se pretinde că vor crește energia, cum ar fi vitaminele B și plante precum ginseng și guarana.

Cel mai îngrijorător aspect este lipsa de reglementare cu privire la siguranța acestor băuturi, precum și tacticile agresive de marketing orientate către adolescenți. Centrele pentru Controlul și prevenirea bolilor (CDC) au raportat că, în 2007, 1.145 de adolescenți cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani au ajuns la urgență din cauza efectelor unor băuturi energizante. În 2011, acest număr a urcat la 1.499.

După apă, zahărul este principalul ingredient al băuturilor energizante. Cercetările au constatat că un consum de băuturi bogate în zahăr de orice fel poate duce la creșterea în greutate și la un risc crescut de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și gută. Din cauza cantității de zahăr și a ingredientelor stimulante, există îngrijorarea că energizantele pot să nu fie de ajutor, ba dimpotrivă, să fie dăunătoare adolescenților și persoanelor cu anumite probleme de sănătate.

O băutură energizantă tipică poate conține următoarele: apă carbogazoasă, aproximativ 40 de g de zahăr (din zaharoză și / sau glucoză), 160 mg sau mai mult de cofeină, îndulcitor artificial și plante / substanțe asociate cu vigilența și performanța mentală, dar care nu au dovezi științifice obținute din studii controlate (taurină, extract de rădăcină de ginseng panax, L-carnitină, extract de semințe de guarana).

Ce nu este în regulă cu energizantele?

Efectele negative asupra sănătății adolescenților

Copiii și adolescenții pot resimți efecte neplăcute sau chiar grave din cauza cantităților mari de cofeină, zaharuri adăugate, inclusiv sirop de porumb bogat în fructoză, îndulcitori cu conținut scăzut de calorii și stimulente pe bază de plante, parțial din cauza corpurilor lor aflate încă în formare.

Tacticile de marketing îndreptate spre tineri

Energizantele reprezintă o industrie de miliarde de dolari, cu campanii de marketing care vizează tinerii și sunt vândute în locuri ușor accesibile pentru această grupă de vârstă. Tinerii sunt expuși publicității cu băuturi energizante pe site-urile web pentru copii, în jocurile pe computer, în supermarketuri și la evenimente sportive.

Cercetările au arătat că adolescenților le lipsește maturitatea în zonele cheie ale creierului și sunt mai predispuși să se angajeze într-un comportament de asumare a riscurilor, făcându-i vulnerabili la comportamentele riscante prezentate uneori în comercializarea băuturilor energizante. Tinerii sunt atrași de energizante din cauza marketingului eficient, a influenței colegilor și a lipsei de cunoștințe despre potențialele lor efecte nocive.

Rezultate negative asupra sănătății

Dovezile emergente au legat consumul de băuturi energizante cu consecințe negative asupra sănătății la tineri, cum ar fi comportamente de căutare a riscurilor, sănătate mintală precară, efectele cardiovasculare adverse și problemele metabolice, renale sau dentare.

Cofeina excesivă

Prea multă cofeină din orice băutură, în special atunci când se bea mai mult de o porție într-o singură zi, la persoanele sensibile, poate duce la anxietate, insomnie, probleme cardiace precum bătăile neregulate ale inimii și tensiune arterială crescută, iar în cazuri rare, chiar la convulsii sau stop cardiac. Unele băuturi energizante pot conține până la 500 mg cofeină pe cutie.

Conținutul ridicat de zahăr

Din cauza conținutului excesiv de zahăr din unele băuturi energizante, acestea prezintă aceleași riscuri pentru sănătate cu alte băuturi îndulcite cu zahăr.

Pericole provenite din asocierea energizantelor cu alcoolul

Pericolul de efecte negative asupra sănătății este și mai mare dacă băuturile energizante sunt combinate cu alcool, o tendință în mare parte observată la băutorii minori (adolescenți). Studiile sugerează că acest gen de „cocktail” duce la un consum mai mare de alcool decât dacă persoana ar bea doar alcool singur. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că băuturile energizante cresc vigilența, care maschează semnele de ebrietate, făcând persoana să creadă că poate consuma în continuare alcool. Anumite rapoarte au arătat că un consum ridicat de băuturi energizante - mai ales atunci când este amestecat cu alcool - a fost legat de evenimente cardiovasculare, psihologice și neurologice adverse, inclusiv evenimente fatale.

Lipsa reglementării în ceea ce privește energizantele

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) nu reglementează băuturile energizante, dar impune o limită de cofeină de 71 mg pe 340 g de suc; băuturile energizante conțin de obicei aproximativ 120 mg la 340 g. Cu toate acestea, producătorii de băuturi energizante pot alege să își clasifice produsul ca supliment pentru a evita limita de cofeină. 

Pentru companiile care își clasifică băuturile energizante ca băuturi, Asociația Americană a Băuturilor a publicat linii directoare voluntare care recomandă listarea corectă a conținutului de cofeină, restricționarea comercializării către copii și raportarea evenimentelor adverse către FDA. Cu toate acestea, conformitatea cu aceste linii directoare s-a dovedit a fi scăzută.

În România, este în discuție un proiect prin care să se interzică vânzarea energizantelor în școli.

Performanța atletică

Cofeina este marketată ca sporind performanța fizică prin creșterea rezistenței și forței, îmbunătățirea timpului de reacție și întârzierea apariției oboselii, deși efectele sunt foarte variabile de la o persoană la alta. Aceste efecte nu au fost studiate la copii și adolescenți. Există un risc de abuz de cofeină la tineri, astfel încât Academia Americană de Pediatrie recomandă o limită mai mică de 100 mg cofeină zilnic pentru vârste cuprinse între 12 și 18 ani.

Societatea Internațională de Nutriție Sportivă a emis o declarație de poziție privind băuturile energizante, după ce a analizat siguranța și eficacitatea acestora. S-a concluzionat că dacă se consumă băuturi energizante cu 10-60 de minute înainte de a face efort, acest lucru poate îmbunătăți concentrarea mentală, vigilența, performanța anaerobă și rezistența în cazul adulților, în mare parte prin efectele cofeinei. 

Cu toate acestea, alte ingrediente din aceste băuturi necesită mai multe studii pentru a demonstra siguranța și efectele lor asupra performanței. Societatea a avertizat că băuturile cu conținut ridicat de calorii pot duce la creșterea în greutate și că nivelul mare de zahăr poate influența negativ glicemia și insulina. Instituția descurajează utilizarea băuturilor energizante de către copii și adolescenți (cu excepția cazului în care aceștia sunt monitorizați atent de părinți) și de către persoanele cu diabet sau cu boli cardiovasculare care ar putea fi afectate negativ de ingredientele stimulante.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Harvard School of Public Health - Energy Drinks
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/energy-drinks/

 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0