Pe pielea copilului au aparut mici bubite rosii? Ar putea fi impetigo

Impetigo este o afectiune infectioasa a pielii, extrem de contagioasa, care apare in general la copiii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani. Copiii care sufera de impetigo pot infecta ale persoane, insa se pot reinfecta si pe ei insisi.

Cauze impetigo

Impetigo este cauzat de infectia cu o bacterie precum stafilococul auriu sau streptococul betahemolitic de grup A.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Copiii sunt mai expusi infectiei deca sufera deja de o iritatie la nivelul pielii, cauzata fie de eczema, fie de ciupituri de insecte, taieturi sau alte leziuni.

Simptome impetigo

Impetigo se manifesta in general prin aparitia unor bubite rosii, pline cu lichid, care apar in mod deosebit in jurul nasului si gurii, pe maini, brate si, la bebelusi, in zona scutecului.

Simptomele impetigo difera, insa, in functie de tipul de impetigo despre care vorbim – exista 3 tipuri:

  • Impetigo bulos: se manifesta prin vezicule mari, care contin un lichid ce in prima faza este transparent, iar apoi se coloreaza usor. Aceste leziuni persista mai mult timp la nivelul pielii, fara sa se sparga.
  • Impetigo nonbulos: acesta se manifesta prin aparitia unor mici basici care se crapa si lasa mici pete rosii pe piele. In timp, aceste pete rosii sunt acoperite de o crusta galben-maronie, care arata precum un invelis de miere.
  • Ectima: se manifesta prin ulcere “sparte”, cu o crusta rosie inconjurata de margini rosii.

Cum se transmite impetigo

Impetigo este o boala foarte contagioasa, care se transmite de la o persoana la alta prin contactul cu pielea infectata, dar si prin folosirea la comun a unor obiecte precum: hainele, asternuturile sau prosoapele.

Boala incepe sa se manifeste la nivelul pielii la 10 zile dupa contractarea bacteriei. Nerespectarea regulilor de igiena, mediul umed, practicarea sporturilor de contact precum si petrecerea timpului intr-un loc cu multi oameni poate favoriza transmiterea bacteriilor care declanseaza impetigo.

Diagnosticare impetigo

Medicul poate identifica impetigo prin simpla examinare fizica a pielii pacientului. Uneori, poate fi necesara recoltarea de lichid din vezicule, pentru analize mai amanuntite.

Tratament impetigo

Tratamentul pentru impetigo este ales in functie de severitatea veziculelor.

Antibioticele sunt folosite, in general, pentru eliminarea bacteriei care a cauzat impetigo. Acestea sunt administrate timp de 5-7 zile, fie sub forma orala, fie sub forma topica, de crema. Antibioticele orale sunt prescrise daca infectia s-a raspandit catre mai multe zone de pe corp, insa daca este vorba despre zone bine delimitate ale pielii, antibioticul sub forma de unguent este suficient.

Imediat dupa inceperea tratamentului cu antibiotic, veziculele vor incepe sa se vindece. In aceasta perioada, zonele afectate de impetigo trebuie curatate cu apa si sapun antiseptic. Pentru a se preveni raspandirea, prin scarpinare, catre ale zone din corp, medicii recomanda acoperirea zonelor afectate cu un pansament.

Prevenire impetigo la copii

Pentru reducerea riscului de impetigo, copilul va evita contactul cu persoanele care sufera de aceasta afectiune.

Totodata, cel mic va fi invatat sa se spele des pe maini. Dusurile zilnice sunt recomandate pentru cei mici. Daca exista leziuni la nivelul pielii, acestea vor fi curatate si bandajate, astfel incat sa nu existe riscul infectarii cu bacterii.

Unghiile copilului vor fi taiate scurt. Copilul nu va folosi prosoape, lenjerii si haine la comun cu alte persoane.

Obiectele care intra in contact cu un pacient care sufera de impetigo vor fi dezinfectate prin spalare la temperaturi inalte, dar si prin folosirea unei cantitati reduse de clor.

Daca cel mic are deja impetigo, este important sa se previna reinfectarea. In acest sens, se vor curata si dezinfecta zilnic toate obiectele, incepand de la jucarii si pana la suprafete care au fost atinse de copil.

Lenjeria de pat va fi schimbata zilnic, la fel si hainele, pana la vindecarea veziculelor de la nivelul pielii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1