Sunt măștile din argilă cu adevărat eficiente?

Măștile din argilă pot aduce diverse beneficii pentru piele, dar oferă oare acestea efecte pe termen lung? În esență, măștile din argilă îți pot îmbunătăți aspectul pielii pe moment, dar, ca orice altă mască, efectele se mențin temporar. Află, în cele ce urmează, care sunt beneficiile concrete ale măștilor din argilă și cum poți beneficia din plin de ele. 

Cum acționează măștile din argilă asupra pielii tale?

Măștile din argilă sunt cunoscute în special pentru proprietățile lor antibacteriene și exfoliante. Principala proprietate a acestora constă în eliminarea impurităților de pe suprafața pielii, decongestionarea porilor și absorbția sebumului în exces. 

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Potrivit mai multor cercetări, măștile din argilă de la Marea Moartă conțin concentrații ridicate de minerale, în special de magneziu, care pot inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de bacterii responsabile pentru acnee și reduce inflamația. 

Pot apărea reacții adverse?

Datorită acțiunii purifiante și detoxifiante, măștile din argilă pot usca excesiv pielea sensibilă și/sau deshidratată, de aceea sunt recomandate în special persoanelor cu ten mixt sau gras. 

De asemenea, măștile din argilă pot irita pielea dacă sunt ținute pe piele o perioadă mai lungă de timp sau dacă au în compoziție și alte ingrediente, precum acizi, parfum sau uleiuri esențiale. 

Dacă ai leziuni sau iritații pe piele, este recomandat să eviți măștile din argilă, deoarece pot produce mai multe daune pielii. În plus, dacă tenul este extrem de uscat sau sensibilizat, măștile din argilă ar putea fi mult prea agresive și dezechilibra bariera naturală a pielii. 

Dacă intenționezi să folosești o mască din argilă, este de preferat să faci un test de sensibilitate a pielii pe o porțiune foarte mică, cum ar fi la încheietura mâinii, pentru a vedea dacă apar reacții adverse. Dacă observi vreun semn de iritație, renunță în a o folosi. 

Sunt toate măștile din argilă la fel?

Există mai multe tipuri de măști din argilă, în funcție de sursa geografică a argilei, iar fiecare oferă beneficii diferite. 

Unul dintre tipurile de argilă cel mai frecvent folosite în măștile cosmetice este cel de la Marea Moartă. Această argilă este renumită pentru proprietățile antiinflamatorii, precum și pentru concentrațiile bogate de magneziu și sodiu, care pot calma simptomele mai multor tipuri de afecțiuni, printre care psoriazis și artrită.  

Argila vulcanică este un alt tip de argilă preferată în industria cosmetică, ce are numeroase proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene. 

Nu în ultimul rând, argila islandeză, provenită de la Laguna Albastră, este o argilă deschisă la culoare cu acțiune de curățare profundă a pielii, care a căpătat din ce în ce mai multă popularitate în ultima perioadă. De asemenea, experții sugerează că acest tip de argilă conține o concentrație ridicată de molecule bioactive care pot întări bariera naturală a pielii și preveni îmbătrânirea prematură a acesteia. 

După ce fel de produse din argilă ar trebui să te orientezi?

Dacă ai tenul sensibil sau deshidratat, optează pentru o mască din argilă fără parfumuri, uleiuri esențiale sau ingrediente reactive, cum ar fi alcoolul. Există măști din argilă îmbunătățite cu extract din alge marine, pelin și alte ingrediente calmante, care vor echilibra acțiunea exfoliantă și purifiantă a argilei. 

Tenul mixt sau gras are cele mai multe de câștigat în urma folosirii măștilor cu argilă, dar acest lucru nu înseamnă că orice produs este potrivit. Alege o mască fără ingrediente iritante și folosește-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Acest lucru înseamnă să nu o lași pe față mai mult decât limita admisă de producător, pentru a evita riscul de iritație. Printre alte ingrediente benefice după care te poți orienta când cumperi o mască din argilă se numără uleiul de arbore de ceai, extractul de pelin și uleiul de jojoba. 

Pentru tenul normal, măștile din argilă îmbogățite cu ingrediente precum aloe vera, ulei de gălbenele, vitamina E, ulei de jojoba sau nămol sunt o opțiune excelentă, având atât acțiune exfoliantă, cât și calmantă și hidratantă. Acest tip de măști se pot folosi pe tot corpul, nu doar pe ten. 

Cum poți adăuga o mască din argilă în rutina ta de îngrijire a pielii?

Cel mai simplu mod de a integra o mască din argilă în rutina ta este de a înlocui un alt tip de mască pe care îl folosești frecvent cu aceasta. Dacă nu obișnuiești să folosești măști cosmetic, iată câteva reguli în cee ace privește aplicarea lor:

Mai întâi, curăță tenul de machiaj și impurități, după care, cu mâinile curate, aplică masca din argilă pe toată suprafața feței. Păstrează masca pe față conform instrucțiunilor de pe ambalaj, apoi îndepărteaz-o cu blândețe, dar asigură-te că ai curățat bine tenul și nu au rămas urme de produs. După ce ai curățat tenul de mască, continuă cu rutina ta de îngrijire obișnuită. 

Dacă vrei să aplici masca din argilă pe alte zone ale corpului, cum ar fi brațele și picioarele, folosește produsul numai pe pielea proaspăt spălată și evită să îl aplici pe pielea proaspăt epilată, pentru că te poți irita. 

Lasă masca să acționeze până o simți că se întărește pe piele, apoi spal-o cu grijă și termină rutina prin aplicarea unei creme blânde, fără alcool sau parfum. 

Cât de des poți folosi măștile din argilă?

Spre deosebire de anumite măști care pot fi folosite fără probleme în fiecare zi, măștile din argilă ar trebui aplicate de maxim trei ori pe săptămână. Proprietățile detoxifiante ale acestora, deși benefice, pot usca în exces tenul dacă sunt folosite prea des.

Dacă îți simți pielea uscată sau sensibilizată, poți scădea frecvența la una-două aplicări pe săptămână. 

Când apar rezultatele?

În ceea ce privește măștile din argilă, rezultatele apar imediat după curățarea tenului de mască. Mineralele din argilă exfoliază stratul de celule moarte, elimină impuritățile și excesul de sebum și lasă pielea mai curată, luminoasă, cu porii vizibili reduși în aspect. 

Cu toate acestea, este important de reținut că rezultatele imediate ale măștilor din argilă nu se mențin pe termen lung. Specialiștii sunt de părere că este nevoie de mai multe studii pentru a înțelege care este eficiența de lungă durată a argilei cu uz cosmetic. 

În concluzie, măștile din argilă te pot ajuta pentru un efect imediat de strălucire, luminozitate și ten curat, și pot reduce aspectul porilor dilatați. Dacă, însă, te aștepți la un efect de lungă durată, este recomandat să alegi altfel de produse exfoliante, cum ar fi acizii de tip AHA sau BHA, care pot oferi beneficii mai durabile în timp.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Healthline - Are Mud Masks Actually Beneficial for Your Skin?
https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/mud-mask-benefits 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0