Copilul inca face pe el noaptea? Iata cateva trucuri eficiente

Copilul isi face nevoile la olita in timpul zilei, ba poate chiar la toaleta, insa noaptea, in pat, inca mai face pe el? Iata cateva trucuri care pot fi de ajutor intr-o asemenea situatie!

Din punctul de vedere al specialistilor, facutul nevoilor noaptea in pat constituie motiv de ingrijorare abia dupa ce copilul depaseste varsta de 7 ani. Pana la acea varsta, obiceiul de a uda patul nu ar trebui sa reprezinte un motiv de ingrijorare pentru parinti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista insa o serie de trucuri care pot fi de ajutor in cazul in care copilul isi face inca nevoile in pat, noaptea.

Accepta acest lucru ca fiind o normalitate – potrivit specialistilor in pediatrie de peste Ocean, 20% dintre copiii de 5 ani si 10% dintre cei de 6 ani inca mai fac pe ei, uneori, peste noapte. Partea buna a lucrurilor este ca, pe masura ce timpul va trece, aceasta problema se va rezolva de la sine. Intre timp, nu pune presiune pe copil si nu il lasa sa vada ca esti deranjat de aceasta situatie. Expertii sunt de parere ca parintele trebuie sa incurajeze progresul  copilului, fara sa il lase pe cel mic sa simta frustrarea sa cu privire la acest subiect.

Limiteaza factorii declansatori – ciocolata calda, sucurile si apa in exces consumate inainte de culcare cresc sansele ca cel mic sa ude patul in timpul noptii. Deshidratarea accentueaza aceasta problema asa ca nu ii interzice celui mic sa bea apa inainte de culcare. Poti insa sa ii oferi lichide cu cateva ore bune inainte de culcare, pentru a te asigura ca nu i se face foarte sete inainte de a se culca.

 

 

Incurajeaza mersul la baie seara, dar si peste noapte – fa o regula din mersul la baie inainte de culcare, dar incurajeaza si vizitele la baie in timpul noptii, lasand o lumina de veghe pe hol, care sa il ajute pe copil sa vada pe unde merge atunci cand isi doreste sa ajunga la toaleta.

Cumpara, pentru cel mic, o saltea impremeabila – pentru a reduce disconfortul creat de micile “scapari” nocturne, achizitioneaza o saltea impermeabila pentru patul copilului. Astfel, va trebui doar sa schimbi rapid asternuturile atunci cand cel mic isi face nevoile in timpul somnului, iar patul va ramane uscat. Copilul te poate ajuta sa schimbi lenjeria de pat, insa daca isi doreste sa fie de ajutor, nu pentru ca este pedepsit. Copiii nu trebuie sa fie pedepsiti pentru ca isi fac nevoie in pat, in timpul noptii.

Foloseste trezitul in timpul noptii pentru a merge la toaleta – stabileste o ora, in functie de obiceiurile copilului, la care sa il trezesti pe acesta si sa il duci la toaleta pentru a isi face nevoie. Aceasta metoda nu va fi eficienta peste noapte insa, in cateva saptamani, vei observa ca vezica urinara a celui mic isi va programa activitatea in functie de vizitele nocturne la toaleta. Intreruperea somnului are rolul de a ajuta creierul sa educe functia de control a vezicii urinare, astfel incat sa nu mai existe situatii neplacute in timpul noptii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0