Apa minerală carbogazoasă: când trebuie evitată

Efectele nocive ale consumului de băuturi acidulate, atât al celor cu zahăr, cât și al celor fără zahăr sunt bine cunoscute, dar în ceea ce privește consumul de apă minerală carbogazoasă, apă tonică sau sifon, informațiile sunt mai puțin răspândite. 

Există păreri conform cărora băuturile carbogazificate pot scădea nivelul de calciu din oase, cauza apariția cariilor și instalarea sindromului de colon iritabil, precum și creșterea în greutate. Dar sunt, oare, aceste teorii adevărate?

Care este legătura dintre apa minerală și nivelul de calciu din oase

În ceea ce privește scăderea nivelului de calciu din oase, această premisă nu este adevărată, cel puțin nu în cazul apei minerale. Potrivit unui studiu1 din 2006, la care au participat 2.500 de persoane, băuturile îndulcite, cabogazoase, sunt asociate, într-adevăr, cu scăderea densității osoase la femei, dar acest lucru nu se aplică și în cazul celorlalte băuturi carbogazoase. Asocierea dintre astfel de băuturi și densitatea osoasă scăzută este cauzată de conținutul de fosfor al acestui tip de băuturi, care poate influența eliminarea mai rapidă a calciului din organism, prin rinichi.    

Consumul de apă minerală predispune la apariția cariilor?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Asocierea dintre consumul de apă minerală carbogazoasă și apariția cariilor este, iarăși, eronată, până la un punct. Atât timp cât apa carbogazoasă nu conține acid citric sau zahăr, nu există nicio restricție de consum corelată cu probleme dentare. Ce pot dăuna sănătății dinților sunt sucurile acidulate care conțin zahăr, acizi și arome artificiale care pot accelera apariția tartrului și, implicit, a cariilor și pot, de asemenea, eroda smalțul dentar.  

Este important de reținut că procesul de carbogazificare implică adăugarea de dioxid de carbon presurizat unei băuturi plate și atât. Celelalte ingrediente din băuturile acidulate mult apreciate, și anume, acizii, zahărul, sarea și aromele, reprezintă adevăratul pericol la adresa unei danturi sănătoase. 

Există o preconcepție generalizată conform căreia dioxid de carbon gazificat este dizolvat în apa carbogazoasă și transformat, astfel, în acid carbonic, care este extrem de puternic și poate dăuna dinților. Cu toate acestea, un studiu2 din 1999 demonstrează faptul că acest lucru nu este adevărat, deoarece concentrația de dioxid de carbon este prea mică pentru a avea potențial negativ asupra smalțului dentar.  

Apa minerală trebuie evitată de cei cu sindromul de colon iritabil

Apa minerală carbogazificată nu poate cauza dezvoltarea sindromului de colon iritabil, însă creează un efect de flatulență, așadar persoanele care au, deja, acest sindrom sau suferă de sensibilitate gastrointestinală sunt încurajate să își limiteze consumul de apă minerală carbogazoasă și de băuturi acidulate, în general. De altfel, orice probleme sau sensibilități ale stomacului și/sau ale intestinelor se pot accentua după consumul de apă carbogazificată. Prin urmare, în aceste situații, este de preferat să eviți apa minerală. 

Nu în ultimul rând, deși apa minerală este, fără îndoială, o alternativă mult mai bună față de băuturile acidulate sau chiar și cele plate, dar îmbogățite cu zahăr și acizi, există cercetări care atestă faptul că apa carbogazificată poate stimula un hormon al apetitului la bărbați, numit grelină.

Atunci când nivelul acestui hormon este crescut, senzația de foame este resimțită mai puternic, ceea ce duce la un consum mai ridicat de alimente. Cu toate acestea, studiile efectuate sunt puține, deci este nevoie de cercetări mai aprofundate pentru a se stabili cu certitudine dacă acest lucru este adevărat sau nu, și dacă se aplică și la femei. De asemenea, este important de luat aminte că nu toate apele minerale carbogazificate sunt la fel. Unele conțin doar apă și aer, altele au potențiatori de aromă pe bază de sodiu, acizi naturali sau artificiali, arome, îndulcitori și alți aditivi. 

Toate acestea pot conține calorii ascunse, precum și sodiu în exces. În plus, acești aditivi pot duce la formarea cariilor și depunerea kilogramelor, prin urmare este recomandat să te uiți, mereu, de pe eticheta de pe ambalaj și să alegi produsul cel mai simplu formulat. 

Sfaturi pentru un consum fără riscuri al băuturilor carbogazificate

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai important pas este să citești, mereu, lista de ingrediente și să fii atent la aditivi precum sodiu sau zahăr, pentru a evita consecințele negative asupra sănătății dentare. De asemenea, ține minte că apa tonică, cel mai adesea, conține îndulcitori și arome artificiale, iar apa minerală cu arome poate conține acid citric sau îndulcitori naturali, alături de cafeină sau sodiu. Cel mai sănătos obicei este să îți cumperi o apă minerală cu foarte puține ingrediente, fără sodiu și zahăr, pe care să o aromezi cu ingrediente naturale, precum frunze de busuioc, felii de castraveți, căpșuni sau kiwi, sau pur și simplu, să adaugi câteva fructe de pădure în sticlă. 

 

Bibliografie:
Healthline - Is Carbonated Water Bad for You?
https://www.healthline.com/health/food-nutrition/is-carbonated-water-bad-for-you#weight-gain
Studiul Colas, but Not Other Carbonated Beverages, Are Associated With Low Bone Mineral Density in Older Women: The Framingham Osteoporosis Study, publicat în National Library of Medicine, în octombrie 2006, autori: Katherine L Tucker, Kyoko Morita, Ning Qiao, Marian T Hannan, L Adrienne Cupples, Douglas P Kiel
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17023723/
Studiul Enamel Erosion by Some Soft Drinks and Orange Juices Relative to Their pH, Buffering Effect and Contents of Calcium Phosphate, publicat în National Library of Medicine, în 1999, autori: M J Larsen, B Nyvad
Link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9831784/

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0