Enurezisul: ce cauzeaza udarea patului in timpul noptii?

Enurezisul reprezinta termenul medical ce descrie udarea patului in timpul noptii, simptom care apare frecvent in copilarie, dar care poate fi intalnit si la adulti, din cauza unor afectiuni medicale netratate.

Simptomele enurezisului

Principalul simptom al enurezisului consta in udarea patului in mod repetat. Daca timp de 3 luni pacientul uda patul de minimum 2 ori pe saptamana, se stabileste diagnosticul de enurezis.

Cauzele enurezisului

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Udarea patului poate fi cauzata atat de factori fizici, cat si de factori emotionali. Cele mai frecvente cauze ale enurezisului sunt:

• Capacitatea mica a vezicii urinare – urina ce s-a strans pe parcursul noptii nu poate fi acumulata din cauza vezicii urinare insuficient dezvoltate.

• Infectiile de tract urinar – ingreuneaza controlul urinarii.

• Stresul, frica sau sentimentul de nesiguranta.

• Afectiunile neurologice (de exemplu, dupa un accident vascular cerebral).

• Diabetul – mai pot aparea semne precum sete excesiva, cresterea volumului de urina eliminate, oboseala si scadere in greutate.

• Prostata marita.

• Apneea de somn.

• Constipatia.

O alta cauza a enurezisului poate fi dezechilibrul hormonal, mai precis secretia insuficienta de hormon antidiuretic (ADH), care are rolul de a incetini productia de urina pe timpul noptii.

Alti factori de risc pentru enurezis sunt mostenirea genetica (cei mai multi copii au aceasta problema daca unul sau ambii parinti au suferit de enurezis in copilarie) si deficitul de atentie//tulburare kinetica (ADHD).

Citeste si Importanta somnului intr-un program de slabire

Vizita la medic si tratarea enurezisului

In evaluarea enurezisului trebuie excluse cauzele mai grave, precum infectiile urinare sau diabetul prin analize de urina. Desi nu este o boala in sine, enurezisul produce scaderea respectului de sine, sentimente de jena, rusine si limitarea activitatilor.

Udarea patului survenita in urma unei afectiuni medicale necesita un tratament mai complex decat schimbarea stilului de viata. Acesta poate consta in medicamente speciale care sa trateze, in primul rand, cauza care a dus la enurezis. Medicul este cel care va stabili cel mai eficient tratament, in functie de rezultatele obtinute in urma testelor realizate.

Metode de prevenire

Enurezisul poate fi prevenit daca se iau cateva masuri simple cum ar fi limitarea cantitatii de lichide – mai ales in apropierea orei de culcare – si reducerea consumului de alcool sau bauturi cu cafeina seara (acestea au efect diuretic si irita vezica urinara). De asemenea, udarea patului pe timpul noptii, in special in randul copiilor, poate fi evitata daca acestia sunt invatati sa mearga la toaleta inainte de culcare.

Conflictele de acasa sau din mediul scolar pot, de asemenea, sa duca la enurezis. De aceea, este important ca parintii sa fie alaturi de copii si sa comunice deschis cu ei, sa le inteleaga problemele si sa caute impreuna solutii. In acest fel, copilul nu se interiorizeaza si stresul este vizibil diminuat. Este de preferat ca parintii sa nu ii pedepseasca pe copii atunci cand uda patul, pentru ca in acest mod se va crea un stres suplimentar, ci sa ii laude si sa ii recompenseze atunci cand reusesc sa se abtina si sa nu ude patul in timpul noptii.

Un psiholog poate fi de ajutor copilului care sufera de enurezis, mai ales daca cel mic acuza si cosmaruri pe timpul noptii, asociate cu udarea patului.

Cat de frecvent este enurezisul?

In copilarie, enurezisul este frecvent intalnit. Statisticile arata ca 7% dintre baietii de 5 ani si 3% dintre fetele de aceeasi varsta sufera de enurezis. Pe masura ce inainteaza in varsta, copiii vor reusi sa scape de aceasta problema. Pana la implinirea varstei de 10 ani, 99% dintre copiii cu aceasta problema se vor vindeca.

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0