Incontinenta urinara si fecala la copii - Cauze si tratament

Enurezisul nocturn sau faptul ca cel mic isi uda patul se refera la pierderea neintentionata de urina in timpul somnului.

"Enurezis" este termenul medical folosit pentru a descrie incontinenta urinara, fie ca este vorba de faptul ca micutul isi uda hainele in timpul zilei, fie ca uda patul cu urina in timpul noptii. Un alt nume pentru enurezis este incontinenta urinara.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mic se poate confrunta, din diferite cauze, si cu incontinenta fecala, iar parintii trebuie sa stie ce se poate face in acest caz si care este tratamentul. In acest caz, termenul care descrie defecatia involuntara este "encoprezis".

Incontinenta fecala la copii

Encoprezisul a fost definit de specialisti ca fiind "eliminarea repetitiva, voluntara sau involuntara a materiilor fecale, in locuri necorespunzatoare, de copiii de 4 ani sau mai mari", care nu au un defect de natura organica sau o boala, cu exceptia constipatiei. La acest prag, un copil, spun specialistii, ar trebui sa fie complet instruiti in ceea ce priveste utilizarea toaletei. Cele mai multe studii indica faptul ca aproximativ 3-4% dintre toti copiii de 4 ani se vor confrunta, la un moment dat cu episoade de encoprezis.

Cauzele incontinentei fecale la copii

Majoritatea copiilor care sufera de incontinenta fecala (encoprezis) au la baza un factor: constipatia.

Specialistii spun ca encoprezisul este cel mai adesea cauzat de constipatie in cazul copiilor. Rareori are loc fara retentie sau constipatie, dar atunci cand se intampla, alte procese organice (boala celiaca, de exemplu) ar trebui luate in considerare sau alte probleme de natura psihologica.

Diagnostic

Pentru majoritatea cazurilor de encoprezis, examenul clinic si istoricul familial pot ajuta la identificarea oricarei cauze fizice. Cu toate acestea, daca medicul are anumite motive de ingrijorare, el poate recomanda teste aditionale care il ajuta sa puna diagnosticul. De exemplu, pot fi luate in considerare: o radiografie in zona abdominala, o biopsie a peretelui rectului (rareori) si studiul in ceea ce priveste motilitatea intestinala.

Tratament

Evacuarea materiilor fecale poate fi abordata printr-o varietate de medicamente, iar alegerea tratamentului depinde de varsta copilului si de alti factori. Medicul poate opta pentru un laxativ sau poate recomanda folosirea unor supozitoare.

Incontinenta urinara la copii

Pentru sugari si copiii mici, urinarea este involuntara, iar udarea patului este normala. Majoritatea copiilor ajung sa detina controlul, intr-o oarecare masura, asupra vezicii pana la varsta de 4 ani.

Desi incontinenta urinara poate fi un simptom al unei boli, majoritatea copiilor care uda patul in timpul noptii nu au un substrat de acest gen (nu au o boala grava). De fapt, o cauza organica poate fi identificata doar la un procent mic de copii care au enurezis.

Exista doua tipuri de incontinenta urinara in acest sens: primara si secundara. Cea primara se refera la faptul ca incontinenta a continuat inca din frageda copilarie, fara o pauza. Un copil, in acest caz, nu a fost niciodata uscat pe timpul noptii, pentru o perioada semnificativa de timp. Cea secundara se refera la incontinenta care incepe din nou, dupa ce copilul nu a mai udat patul in timpul noptii o perioada mare de timp (cel putin 6 luni).

Cauzele incontinentei urinare la copii

  • Cauza incontinentei urinare se datoreaza unui factor sau mai multor factori:
  • Copilul nu isi poate tine urina (nu se poate abtine) intreaga noapte.
  • Copilul nu s-a trezit cand vezica lui a fost plina.
  • Copilul produce mari cantitati de urina in timpul serii si in orele noptii.
  • Multi copii ignora nevoia de a urina si amana acest lucru cat mai mult.

Incontinenta secundara poate fi un semn al unei afectiuni medicale (infectii ale tractului urinar, diabet, anormalitati ale structurii organelor, probleme neurologice) sau a unei probleme emotionale (conflicte in familie, schimbari majore precum inceperea scolii, un frate/o surioara, mutatul intr-o casa noua etc).

Tratament

Optiunile de tratament sunt multiple si variaza de la remedii care se pot face acasa, pana la tratament medicamentos si chiar interventii chirurgicale pentru copiii cu probleme de natura anatomica.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0