Celebra "bataie la fund", daunatoare pentru copii (si) pe termen lung

O vorba din popor spune ca “bataia e rupta din rai”. Studiile facute in domeniu arata, insa, contrariul. Chiar daca vorbim despre o aparent inofensiva palma la fund, efectele pe care aceasta le are asupra copiilor pot fi devastatoare pe termen lung.

Psihologii sustin ca singurul efect pe care il are o palma data la fund celui mic este acela de a-i declansa senzatia de frica. Nu faptul ca intelege ca a gresit il va determina pe cel mic sa nu comita din nou o greseala, ci teama de a nu fi lovit din nou. Frica este cea care modifica comportamentul copilului, iar ceea ce este cu adevarat ingrijorator e faptul ca cel mic nici nu intelege de ce i se aplica acest tratament.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Atunci cand un copil mic este lovit la fund, sistemul sau limbic, adica centrul emotional al creierului, se alerteaza, identificand o situatie periculoasa. Copilul intelege, deci, ca este in pericol, asa ca tine minte incidentul. Acesta se va simti neajutorat in fata pericolului, coplesit de emotiile pe care le are si isi va pierde increderea in parinte, care, in restul timpului, ii transmite mesaje de iubire. Pe langa teama resimtita de cel mic, vor aparea, in timp, si resentimentele, care pot crea probleme de comunicare iremediabile intre parinte si copil.

O analiza a peste 50 de studii, facuta de experti de la Universitatea din Texas, precum si de la Universitatea Michigan, a scos la iveala un lucru ingrijorator: cu cat copiii primesc mai des palme la fund, cu atat mai mare este tendinta lor de a-si sfida parintii, dar este sporit si comportamentul agresiv, riscul de tulburari mintale si de dificultati cognitive, precum si cel de a dezvolta tendintele antisociale. Asadar, lovitul celui mic are efecte complet opuse fata de cele dorite de parinte in momentul aplicarii pedepsei fizice celui mic.

Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Missouri, lovirea la fund a copilului de 15 luni ii afecteaza acestuia temperamentul in mod negativ, iar impactul este pe termen lung, manifestandu-se chiar si in adolescenta. Oamenii de stiinta au constatat ca modul in care ne tratam copiii la varste foarte fragede are un impact semnificativ asupra comportamentului acestora pe termen lung.

Ce efecte poate avea “palma la fund” aplicata de parinte cu cele mai bune intentii?

  • Copilul devine temator si creste riscul de anxietate pe termen lung.
  • Copilul dezvolta probleme la capitolul stima de sine, dar isi pierde totodata si increderea in parinte, care ii transmite mesaje ce il bulverseaza – il iubeste, il pupa si il imbratiseaza, insa totodata tipa la el si il loveste uneori.
  • Copilul poate dezvolta deficit de atentie, probleme de concentrare si tulburari ale somnului.
  • Copilul poate deveni agresiv, invatand si imitand comportamentul parintilor.
  • Copilul poate capata tendinte antisociale, avand astfel probleme de adaptare si pe termen scurt, dar si pe termen lung.
  • Relatia parinte-copil poate fi compromisa.

 

 

Cum sa eviti lovirea copilului

In primul rand, ai nevoie de rabdare. Apoi, trebuie sa intelegi ca nu i te poti adresa celui mic precum unui adult, iar daca o faci, trebuie sa fii constient ca nu vei beneficia de intelegerea unui adult.

Explica celui mic de fiecare data cand greseste, insa fa-o pe un ton calm, linistit, asigurandu-l ca il intelegi.

Gaseste alte metode prin care il poti pedepsi atunci cand e cazul – ii poti confisca jucariile pe o perioada determinata, ii poti anula dreptul de a se uita la desene animate. Foloseste, mai degraba, asemenea strategii pentru a indrepta comportamentul copilului cand simti ca este nevoie.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul “Spanking and child outcomes: old controversies and new meta-analyses”, publicat in Journal of Family Psyhology, vol. 30, autori: Gershoff, Elizabeth T., Grogan-Kaylor, Andrew
  • Analiza “Physical punishment of children: lessons from 20 years of research”, www.ncbi.nlm.nih.gov, autori: Dr. Joan Durrant, Dr. Ron Ensom
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0