Un nou test de sange poate detecta precoce si cancerul mamar

Un nou test de sange a fost elaborat de oamenii de stiinta. Acesta a identificat 8 tipuri majore de cancer in majoritatea cazurilor, printre care si cancerul mamar. Primele date arata ca testul a avut o rata de succes de 70%, iar oamenii de stiinta spun ca ar putea schimba perspectiva in ceea ce priveste tratamentul cancerului atunci cand va fi disponibil la scara larga.

Oamenii de stiinta au raportat la inceputul anului 2018 progrese mari in ce priveste un test de sange care poate detecta multe forme de cancer in stadiu incipient, inclusiv unele dintre cele mai mortale cancere, carora le lipsesc in prezent uneltele necesare pentru screening (testare).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Multe grupuri de cercetatori lucreaza cu teste precum biopsia lichida, metoda care cauta ADN si alte aspecte pe care tumorile le "dau de gol" in sange, pentru a incerca sa descopere cancerul inainte ca acesta sa se raspandeasca, atunci cand sansele de vindecare sunt considerate cele mai mari.

In cadrul unui studiu publicat la inceputul lui 2018 in jurnalul "Science", oamenii de stiinta de la Universitatea Johns Hopkins si-au propus sa vada cat de bine testul lor experimental a detectat cancerul in cazul persoanelor despre care se stia deja ca au aceasta boala.

Testele de sange au descoperit aproximativ 70% dintre 8 tipuri intalnite de cancer in cazul a 1005 pacienti, scrie uk.businessinsider.com. Ratele de succes au variat, in functie de tipul de cancer - fiind rate mai reduse pentru tumorile aparute la san, dar rate de succes mai mari pentru cancerul ovarian, cel hepatic si cel pancreatic.

In multe cazuri, testul de sange a restrans originea posibila a cancerului la unul sau la doua locuri, cum ar fi colonul sau plamanul, fiind un aspect important pentru limitarea numarului de test de urmarire (follow-up) de care pacientul ar putea avea nevoie. Testul a dat doar 7 "alarme false" atunci cand a fost incercat pe alte 812 persoane fara cancer.

Testul nu este inca gata pentru a fi folosit, scrie presa straina. El are nevoie sa fie validat in cadrul unui studiu mai mare care sa fie efectuat pe o populatie generala, mai degraba, si nu pe pacientii cu cancer, pentru a se vedea daca acesta functioneaza intr-adevar si daca ajuta la salvarea de vieti omenesti.

"Suntem foarte, foarte incantati si vedem aceste rezultate ca pe un prim pas, dar nu vrem ca oamenii sa inceapa sa sune si sa ceara sa li se faca acest test acum, deoarece testul nu este disponibil", a declarat Nickolas Papadopoulos, unul dintre cercetatorii principali ai studiului.

Expertii independenti de acest studiu vad beneficii foarte promitatoare. "Este un prim set de rezultate atat de bune", incat ofera speranta oamenilor de stiinta ca aceasta abordare se va raspandi, a spus dr. Peter Bach, un expert in politici de sanatate de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center. "Orice procent apropiat de 50% sau de 40% in ceea ce priveste detectia cancerului reprezinta un lucru interesant", a mai spus dr. Peter Bach.

Ce poate face testul

Acest test detecteaza mutatiile in 16 gene legate de cancer si masoara 8 proteine care adesea au valori ridicate atunci cand cancerul este prezent.

Testul de sange "acopera" cancerul mamar, de colon, de plamani si alte 5 tipuri care nu au teste de screening pentru persoanele care au un risc mediu: cancer ovarian, hepatic, de stomac, pancreatic si esofagian. Cancerul de prostata nu este inclus. Un test de sange este deja folosit la scara larga (antigenul prostatic specific sau PSA), dar valoarea acestuia pentru screening este una controversata, mai scrie Business Insider.

Recomandarile de screening pentru femeile cu risc crescut de cancer de san

Femeile care au un risc mare de a dezvolta cancer mamar pe baza anumitor factori ar trebui sa isi faca un IRM si o mamografie in fiecare an, de regula, incepand cu varsta de 30 de ani, recomanda Asociatia Americana a Cancerului. Aceste recomandari le includ pe femeile care:

•    Au un risc de cancer de san de aproximativ 20-25% sau mai mare, potrivit uneltelor de evaluare a riscului
•    Au o mutatie cunoscuta a genei BRCA1 sau BRCA2 (bazata pe faptul ca si-au facut teste genetice)
•    Au o ruda de gradul intai (parinte, frate, sora sau copil) cu o mutatie a genei BRCA1 sau BRCA2 si nu si-au facut testele genetice
•    Au facut radioterapie in zona pieptului atunci cand aveau intre 10 si 30 de ani
•    Au sindromul Li-Fraumeni, sindromul Cowden sau sindromul Bannayan-Riley-Ruvalcaba sau au rude de gradul intai care au unul dintre aceste sindroame.

Recomandarile de screening pentru femeile care au un risc mediu de cancer de san

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Aceste recomandari sunt valabile pentru femeile care au un risc mediu de a face cancer mamar si au fost create de Asociatia Americana a Cancerului.

•    Femeile intre 40 si 44 de ani au optiunea de a incepe screeningul pentru cancerul de san cu o mamografie facuta in fiecare an.
•    Femeile cu varste intre 45 si 54 de ani ar trebui sa isi faca mamografii in fiecare an.
•    Femeile de peste 55 de ani pot sa isi faca o mamografie o data la doi ani sau pot alege sa continue sa isi faca anual o mamografie. Screeningul ar trebui sa continue atat timp cat femeia este sanatoasa.
 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0