

Suplimente care iti pot face mai mult rau decat bine
Suplimente care iti pot face mai mult rau decat bine
Suplimente care iti pot face mai mult rau decat bine
Credeai ca suplimentele alimentare pe care le iei nu pot fi periculoase? Din pacate, atunci cand luam suplimente fara sa cerem sfatul medicului, acest lucru se poate dovedi periculos, iar in unele cazuri, suplimentele pot sa provoace chiar si reactii grave, afectand ficatul.
Exista o serie de suplimente care nu pot provoca neaparat efecte negative, intrucat excesul se elimina rapid din organism. In plus, ne fac sa ne simtim bine- cum ar fi vitaminele C, familia de suplimente de vitamina B, acizii grasi omega 3- situatii in care administrarea suplimentelor este asociată cu o creștere a nivelului de energie, o stare de buna dispozitie, precum și o scădere a stresului și anxietății. Cu toate acestea, este bine să respecți o anumita "rutină multivitaminică si multiminerala " si sa te sfatuiesti cu medicul tau., mai ales daca urmezi o anumita terapie pentru o afectiune cronica. Multe suplimente alimentare contin ingrediente active care pot avea efecte puternice in organism. Tocmai de aceea, este bine sa fii intotdeauna in alerta si sa nu uiti ca exista posibilitatea sa apara unele efecte secundare neasteptate, in special atunci cand incerci un produs nou.
Suplimentele au cele mai mari sanse sa provoace efecte secundare sau sa faca rau atunci cand oamenii le iau in locul medicamentelor prescrise de medic sau atunci cand oamenii iau prea multe suplimente in combinatie.
Iata cateva exemple de efecte ale suplimentelor alimentare:
- Vitamina K poate reduce capacitatea unor medicamente (prescrise pentru subtierea sangelui) de a preveni coagularea sangelui;
- Suplimentele pe baza de sunatoare pot accelera descompunerea multor medicamente (inclusiv a antidepresivelor si a anticonceptionalelor) si, prin urmare, pot reduce eficienta acestor medicamente;
- Suplimentele cu antioxidanti, cum ar fi vitaminele C si E, ar putea reduce eficacitatea anumitor tipuri de chimioterapie in cazul persoanelor cu cancer;
- doza prea mare de vitamina A poate provoca dureri de cap si leziuni hepatice, poate duce la reducerea rezistentei oaselor si poate cauza defecte congenitale;
- Excesul de fier provoaca greata si varsaturi si poate dauna ficatului si altor organe.
Prea mult calciu
Calciul joaca un rol esential in construirea si mentinerea oaselor sanatoase, insa daca este prea mult in organism, poate sa faca mai mult rau. Din ce in ce mai multe studii arata riscuri crescute de atac de cord si de accident vascular cerebral in randul barbatilor si femeilor care iau intre 1000 si 1200 de miligrame de calciu pe zi, spun specialisti. Cercetatorii cred ca fara o doza adecvata de vitamina D care sa ajute la absorbtia acestuia, excesul de calciu se depunde in artere in loc sa se sedimenteze in oase. De acolo, calciul ajuta la formarea placii care ameninta inima si creierul. Excesul de calciu poate sa provoace dureri musculare, schimbari de dispozitie, dureri abdominale si pietre la rinichi.
Prea mult fier
Fierul este un mineral esential. Cu toate acestea, la fel ca in cazul altor nutrimente, este daunator in cantitati mari. De fapt, fierul este atat de toxic, incat absorbtia lui din tractul digestiv este foarte bine controlata. Toxicitatea datorata fierului poate fi brusca sau graduala, iar multe probleme grave de sanatate pot fi provocate de:
- supradozajul accidental;
- de faptul ca pacientul ia doze mari de suplimente pe o perioada lunga de timp;
- de afectiuni genetice (precum hemocromatoza), determinate de acumularea fierului in organism.
Primele simptome ce indica o toxicitate provocata de fier sunt durerea de stomac, greata si varsaturile. Treptat, excesul de fier se acumuleaza in organele interne, avand un potential fatal de a afecta creierul si ficatul.
Prea multa vitamina A
Hipervitaminoza A (sau toxicitatea datorata vitaminei A) apare atunci cand ai prea multa vitamina A in organism. Aceasta afectiune poate fi acuta sau cronica. Simptomele includ anumite modificari ale vederii, dureri osoase si modificari ale pielii. Toxicitatea cronica poate duce la afectarea ficatului si la cresterea presiunii asupra creierului. Hipervitaminoza A poate fi diagnosticata cu ajutorul testelor de sange, prin care se verifica nivelul vitaminei A. Cantitatile excesive de vitamina A sunt depozitate in ficat si se acumuleaza in timp.
In plus, simptomele toxicității cronice cu vitamina A pot include urmatoarele manifestari:
- vedere neclară sau alte modificări ale vederii.
- dureri osoase.
- scaderea apetitului
- ameţeală.
- greață și vărsături.
- sensibilitate la lumina soarelui.
- piele uscată si aspră.
Retine!
Daca suspectezi ca ai avut o reactie grava la un supliment alimentar, discuta cu medicul tau si spune-i in ce a constat reactia si cum te-ai simtit, pentru ca el te poate ajuta sa descoperi cum poti aborda problema.
Sursa foto: Shutterstock