

Sfaturi de ingrijire a pielii pentru pacientii care au cuperoza
Sfaturi de ingrijire a pielii pentru pacientii care au cuperoza
Sfaturi de ingrijire a pielii pentru pacientii care au cuperoza
Cuperoza este o afectiune dermatologica cronica, incurabila, care apare pe tenul adultilor. Cuperoza este, de fapt, o inflamatie cronica a glandelor cutanate ale fetei. Ea este un tip de rozacee, iar acesti doi termeni sunt folositi uneori cu acelasi sens.
Expertii spun ca rozaceea poate lua mai multe forme, iar una dintre ele se numeste rozacee eritemato-telangiectazica, care este caracterizata de urmatoarele semne: roseata si flushing (inrosirea brusca a fetei), cu vase de sange vizibile la nivelul chipului. Acesta este primul subtip de rozacee si i se mai spune si cuperoza.
Ea este asociata, deci, cu roseata faciala, cu inrosirea subita a fetei si cu vasele de sange care devin vizibile. Astfel, pacientul observa ca apar vinisoare rosii sau vinete in jurul nasului si pe mare parte din obraji.
Expertii nu sunt siguri ce anume este cauza care determina aparitia cuperozei. Din fericire, exista tratamente si remedii, care pot tine simptomele cuperozei (rozaceei) sub control.
Chiar daca nu exista un leac care sa vindece cuperoza, pentru pacientii care sufera de aceasta afectiune dermatologica exista mai multe tipuri de tratamente recomandate, cum ar fi:
- protectia impotriva razelor soarelui
- terapiile antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii
- in functie de severitate si de subtipul de rozacee, unele antibiotice.
Tratamentele cu laser si cele cu lumina pulsata pot, de asemenea, sa ajute pacientii cu cuperoza.
Cum iti poti ingriji pielea daca ai fost diagnosticat cu cuperoza
In cazul in care te intrebi cum poti sa tii sub control simptomele asociate cuperozei, retine ca este important sa tii cont de recomandarile medicului dermatolog. Chiar daca cuperoza / rozaceea nu poate fi vindecata, poti urma acesti pasi pentru a controla simptomele.
Asigura-te, inainte de toate, ca iti ingrijesti pielea folosind produse de curatare cu actiune blanda si fara uleiuri, adica produse de ingrijire a pielii pe baza de apa.
Cauta in farmacii si in magazine produse dermatocosmetice, creme si lotiuni hidratante pentru fata, care sa nu contina uleiuri. Medicul dermatolog iti va explica in detaliu ce tip de produse de ingrijire a pielii ai voie sa folosesti.
Evita produsele cosmetice care contin: alcool, mentol, hamamelis (sau nucul vrajitoarelor), agenti de exfoliere a pielii. Aceste ingrediente iti pot irita pielea si iti pot agrava simptomele.
Totodata, medicul tau dermatolog va discuta cu tine si impreuna veti dezvolta un plan de tratament pentru cuperoza. Acesta este, de regula, un regim pe baza de creme cu antibiotic si medicamente orale antibiotice.
Este important, totodata, sa tii un jurnal alimentar, in care sa iti notezi atat alimentele pe care le mananci, cat si produsele cosmetice pe care le aplici pe piele. In acest fel, iti vei da seama ce produse ori ce alimente iti agraveaza simptomele cuperozei.
Alte sfaturi de ingrijire a pielii sau pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a controla simptomele de cuperoza:
- evita expunerea directa la lumina soarelui si aplica produse cu rol de ecran solar (creme si lotiuni cu SPF)
- evita consumul de alcool
- foloseste tratamente cu laser sau cu IPL, la recomandarea medicului, pentru ca acestea pot sa ajute in cazurile severe de cuperoza / rozacee
- incearca tratamentele cu microdermabraziune faciala, pentru a reduce ingrosarea pielii
- daca ai alte subtipuri de rozacee, ia medicamentele prescrise de medic.
Alte remedii si recomandari
Este important sa iti schimbi putin stilul de viata si sa respecti recomandarile medicului pentru a controla simptomele cuperozei, pe langa acele tratamente medicamentoase prescrise.
"Secretul" este sa reduci la minimum expunerea la orice fel de agent care iti poate declansa aparitia simptomelor sau care le poate exacerba (agrava):
- Cand te expui la soare, aplica un produs cu SPF cu spectru larg, adica o crema sau lotiune cu cel putin SPF 15.
- In lunile de iarna, protejeaza-ti fata cu o esarfa sau cu o masca de schi.
- Incearca sa te abtii si sa nu iti freci sau sa iti atingi pielea de pe fata.
- Cand iti speli fata, aplica un produs de curatare cu actiune blanda pe zonele cu probleme.
- Nu folosi produse de ingrijire a fetei care contin alcool sau substante care iti irita pielea.
- Daca pielea este sensibila sau inflamata, aplica un produs hidratant.
- Aplica cremele ori produsele hidratante doar dupa ce medicamentele topice prescrise de medic pentru cuperoza s-au uscat (au intrat complet in piele).
- Foloseste doar produsele cosmetice pe eticheta carora scrie noncomedogenice. Acestea nu blocheaza glandele sudoripare si nici glandele sebacee de la suprafata pielii.
- Incearca sa te feresti de canicula, de zonele sau incaperile cu temperaturi ridicate, pentru ca daca iti este prea cald, simptomele cuperozei se vor vedea pe fata ta.
- Evita sa consumi bauturi alcoolice, pentru ca pot exacerba simptomele cuperozei.
- Evita alimentele picante.
- Un aparat electric de epilat are un risc mai mic de a declansa puseurile de cuperoza / rozacee, in comparatie cu lamele normale de ras.
- Cremele si pudrele care se aplica pe post de baza de machiaj, inaintea fondului de ten, de culoare verde sau galbena te pot ajuta sa maschezi roseata pielii.
- Evita cremele cu corticosteroizi (chiar daca se elibereaza fara prescriptie medicala), cu exceptia cazului in care medicul tau dermatolog le-a inclus in planul tau de tratament. Pe termen mediu si pe termen lung, acestea iti pot agrava simptomele cuperozei.
De retinut!
Este important sa iti protejezi fata si sa aplici un produs cu SPF zilnic. AI putea sa aplici un produs cu SPF 30 sau chiar mai mare.
Trateaza-ti pielea cu blandete, nu o freca si nu iti atinge fata prea des. Foloseste un produs de curatare a tenului care nu contine sapun si hidrateaza-ti tenul in mod frecvent.
Aplica machiajul corespunzator. Unele produse de machiaj si unele tehnici de machiaj te pot ajuta sa reduci roseata pielii. De pilda, aplica o baza de machiaj in nuante de verde inainte de a aplica un fond de ten lichid, cu textura usoara. Poti aplica si o pudra pe fata, nu in cantitati mari, tot intr-o nuanta de verde.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/diagnosis-treatment/drc-20353820