

Cuperoza: cauze, simptome si remedii naturiste
Cuperoza: cauze, simptome si remedii naturiste
Cuperoza: cauze, simptome si remedii naturiste
Cuperoza este o afectiune cronica, incurabila, care apare pe tenul adultilor. Vestea buna este ca simptomele cuperozei pot fi tinute sub control prin medicatie si un stil de viata adecvat, ingrijire locala, evitarea unor obiceiuri sau gesturi nocive, ca de exemplu, fumatul, expunerea excesiva la caldura, la plaja ori sauna, pe care le vom detalia in continuare
Cauza care determina aparitia cuperozei este momentan necunoscuta, la fel ca si tratamentul pentru vindecarea definitiva a acestei boli.
[{ads-medicina-alternativa-first}]
Netratata corespunzator, cuperoza se agraveaza pe masura ce timpul trece. Multi oameni confunda simptomele acestei afectiuni dermatologice cu cele ale acneei ori ale iritatiilor si eczemelor asa ca e bine sa stii simptomele cuperozei pentru a o putea depista rapid.
Simptome cuperoza
- Inrosirea pielii din zona fetei, dar si a gatului si decolteului, asociata cu bufeuri intense. Zona nasului si obrajii sunt cele mai afectate. Pielea revine la culoarea sa, de regula, dupa 5 minute.
- Roseata persistenta intr-o anumita portiune a pielii, cauzata de dilatarea a unor sute de vase de sange de la nivelul pielii, de regula capilare.
- Sensibilitate majora la stimuli fizici precum atingerea pielii ori expunerea la razele soarelui. Adesea aceasta sensibilitate este atribuita tenului sensibil, insa este, de fapt, un simptom al cuperozei.
- Mici pete iesite in relief, care pot fi confundate cu cosurile. Diferenta dintre un ten acneic si unul cuperozic consta in faptul ca pe tenul acneic apar si punctele negre, care nu sunt prezente in cazul cuperozei.
- Vase sanguine inflamate, mai ales pe nas si pe obraji.
- Arsuri la nivelul pielii
- Piele uscata
- Probleme oculare precum conjunctivita ori umflarea si inrosirea pleoapelor
Cauze cuperoza
Cauza concreta a aparitiei cuperozei nu a fost inca identificata, insa specialistii sustin ca aceasta apare odata cu anormalitatile aparute la nivelul vaselor de sange ale pielii. Ce determina inflamarea acestor vase si dilatarea lor excesiva nu se stie. Un risc major de dezvoltare a cuperozei il au si persoanele cu o piele foarte deschisa la culoare. Pentru usurinta intelegerii abordarii acestei afectiuni, dermatologii impart de regula cauzele cuperozei in functie de cauzele suspicionate, si avem factorii:
- Genetici- ne predispune la cuperoza, 40% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune dermatologica au rude apropiate cu aceeasi problema
- Infecțioși- la aparitia dar mai ales complicatiile acneice ale cuperozei, respectiv rozaceea sunt implicati, se pare acarianului Demodex folliculorum, dar si bacteria Helicobacter pylori, Se fac inca studii cu privire la acest subiect, insa se pare ca aceste bacterii joaca un rol important in dezvoltarea cuperozei.
- Chimici- anumite substante care se secreta in organism sau sunt aduse prin medicatie, precum histamina, in cazul consumului de medicamente alergene, bradikinina, prostaglandinele( exista si in picaturile de ochi pentru tratatrea cataractei, dar si in produsele de stimulare a cersterii genelor si sprancenelor) .
- Climatici- daca traiesti mult in conditii extreme- prea cald sau prea frig in majoritatea anului, vasodilatația și inflamația permanente declanseaza si intretin cuperoza. Clima noastra blanda, mediteraneana este una care protejeaza din acest punct de vedere, temperaturile extreme fiind prezente doar de doua luni vara, doua luni iarna.
- Imunologici- cuperoza ar putea fi un raspuns imunologic exacerbat in raport cu alterarea colagenului prin expunerea la ultraviolete
- Vasculari- o microcirculatie deficitara - in general, existenta poate ca si la nivelul unor organe interne sau a creierului, dar vizibila doar la nivelul tegumentului fetei- o pista care trebuie sa ne indrepte spre metode proactive de prevenire a dementei vasculare- conumul de antioxidanti, sport, evitarea cresterii colesterolului.
Citeste si Rozaceea – cauze, manifestări şi metode de tratament
Factori declansatori cuperoza
Exista o serie de factori care declanseaza ori agraveaza simptomele specifice cuperozei, favorizand vasodilatatia la nivelul dermului – Afla despre ce este vorba, pentru ii putea evita!
- Consumul de alimente fierbinti
- Consumul de bauturi fierbinti
- Cofeina
- Alimentele picante
- Consumul regulat de produse lactate, mai ales de branzeturi grase.
- Temperaturile extreme
- Razele soarelui
- Vantul si umiditatea crescuta
- Stresul, anxietatea, furia ori rusinea
- Efortul intens
- Obiceiul de a face foarte des bai fierbinti si de a intra in sauna
- Consumul de alcool
- Hipertensiunea
- Febra
- Anumite tratamente medicamentoase
Tratamentul cuperozei
Nu exista un tratament universal valabil care sa se adreseze cauzei principale generatoare de cuperoza sau rozacee, generic vorbind. Insa daca luam in considerare teoriile infectioase, de exemplu, tratamentul si vindecarea infectiilor cu Hellicobacter Pylori se dovedesc a se insoti si de atenuarea simptomatologiei cuperotice.
Pentru leziunile cuperotice care se manifesta printr-o inrosire permanenta si prezenta telangiectaziilor sunt indicate tratamentele cu lumina intens pulsata (IPL) si laser vascular. Acestea pot contribui la reducerea rosetii si la imbunatatirea aspectul fetei.
Tratamentele cu diosmina, hesperidina, izoflavonoide, omega 3, extract de catina, de ulei de masline, zinc, vitaminele B, acid hialuronic ajuta din inetrior evitarea formarii de noi "vinisoare" sparte si ameliorarea aspectului celor existente. Ca terapii efectuate in cabinetele estetice- mezoterapia cu PRP( plasma autologa imbogatita cu trombocite) sau extracte pe baza de arnica, siliciu, vitamina C, antioxidanti- pot imbunatati aspectul zonelor cuperotice.
Abandonarea fumatului si a consumului regulat de vin rosu pot face parte din tratamentul in sine, daca vreti; se constata imbunatatiri vizibile la doar una-doua saptamanai dupa abandonarea acestor obiceiuri. Aplicarea cremelor cu factor de protectie 30+ este de asemenea importanta pentru a evita hiperpigmentarea permanenta a acestei zone sensibile, situatie care accentuaza si mai mult aspectul inestetic.
Nu uitati ca si tratamentele de tip fiiler cu acid hialuronic, colagen, hidroxiapatita pot avea efect de stimulare a angioneogenezei, deci se pot intalni zone cuperotice la persoanele care apeleaza des la aceste terapii.
Remedii naturale cuperoza
In afara de tratamentul medicamentos prescris de medicul dermatolog pentru cuperoza ori tratamentul cu laser, exista o serie de remedii simple, pe care le poti pune in aplicare de una singura.
Adopta o dieta sanatoasa – o dieta bogata in fructe si legume, care au compusi cu proprietati antiinflamatoare, precum si in grasimi sanatoase si in proteine de calitate va ameliora problema ta. Poti adauga in regimul tau alimentar si condimente cu proprietati antiinflamatoare precum turmericul si ghimbirul.
Masca pe baza de castravete – mastile de fata facute din castravete calmeaza inflamatia tenului, dar ofera si o senzatie racoritoare, care combate vasodilatatia de la nivelul pielii.
Compresele cu musetel – aplicarea unor comprese cu ceai de musetel ori cu ulei esential de musetel vor estompa roseata cu care se confrunta persoanele care sufera de cuperoza.
Creme cu acid nicotinic - vitamina B3 cameaza si protejeaza fiind unu dintre ingredientele de electie pentru zonele sensibile cum sunt cele cuperotice.
Citeste si Ceaiul de mușețel, calmant universal
Uleiul de arbore de ceai – uleiul de arbore de ceai are proprietati antiinflamatoare, dar si antiseptice, care pot combate simptomele cuperozei. Foloseste acest ulei direct pe zona cu probleme.
Ceaiul verde – masarea fetei si a gatului cu un pliculet folosit de ceai verde, eventual tinut la frigider inainte de aplicare, este extrem de eficienta pentru persoanele care sufera de cuperoza. Efectul antiinflamator, dar si antioxidant al ceaiului amelioreaza pe loc simptomele acestei afectiuni. Poate fi aplicat cu o jumatate de ora inainte de aplicarea machiajului.
Masajul facial - preferabil cu creme destinate activarii circulatiei generale, dar adaptate tenului, in ideeea drenarii limfatice si imbunatatirea circulatiei generale a fetei are efecte nebanuite, mai ales ca atat cuperoza cat si rozaceea sunt considerate ca avand drept cauza un deficit de reglare a circulației venoase faciale. Mergi la un salon de cosmetica si apeleaza la acest gen de masaj manual, care poate fi completata si de proceduri de tip criofacial cu radiofrecventa bipolara, ce tin sub control evolutia cuperozei. Poti invata de la cosmeticiana gesturile si sa le aplici zi de zi, atunci cand "te cremuiesti" de doua ori pe zi, sunt proceduri care ajuta la accelerarea circulatiei locale sanguine si limfatice, cu atat mai mult cu cat la nivelul capului, sistemele limfatice sunt mult mai slab reprezentate decat la nivelul corpului.