8 remedii naturiste pentru urticarie

Urticaria se manifestă printr-o iritație la nivel cutanat, acompaniată de prurit, care apare adesea ca o reacție alergică la un aliment consumat. În cazul în care te-ai întrebat dacă există un tratament naturist pentru urticarie, citește mai departe.

Urticaria apare în urma eliberării histaminei, bradikininei, kalikreinei și a altor substanțe vasoactive din mastocite și bazofile din dermul superficial, rezultând edem intradermic cauzat de vasodilatația capilară și venoasă și ocazional cauzat de infiltrarea leucocitelor.

Urticaria poate fi acută (ține mai puțin de 6 săptămâni) sau cronică (durează mai mult de 6 săptămâni). Cele mai multe cazuri, cam 70%, sunt de urticarie acută. Urticaria acută apare adesea în urma unor reacții de hipersensibilitate de tip I și ocazional declanșată de medicamente, alimente, înțepături de insecte, iar cea cronică apare deseori din cauze idiopatice, deci necunoscute, ori cauzată de tulburări autoimune.

De reținut că urticaria nu este o problemă de sănătate periculoasă și se vindecă de cele mai multe ori în câteva zile, însă mâncărimile cutanate cauzate de această afecțiune pot fi foarte deranjante la nivel fizic și pot face ca persoana afectată să se simtă jenată. Iată ce anume declanșează urticaria mai des și ce opțiuni de tratament naturist ai pentru această problemă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce factori pot declanșa o urticarie?

Printre factorii declanșatori ai urticariei se numără:

  • Polenul
  • Ciupiturile de insecte
  • Anumite medicamente
  • Anumite alimente – fructele de mare, nucile, ouăle, laptele etc.
  • Temperaturile extreme
  • Stresul
  • Infecțiile cauzate de bacterii, virusuri sau paraziți
  • Expunerea la apă contaminată
  • Transpirația excesivă

Cum se manifestă urticaria?

Simptomele prin care se manifestă urticaria sunt:

  • Mâncărime intensă la nivelul pielii
  • Apariția unei iritații la nivel cutanat, sub forma unei eczeme (aceasta poate fi umflată și de culoare roșie).

Urticaria: metode tratament naturist

Iată câteva remedii naturale care accelerează vindecarea urticariei ușurând totodată simptomele neplăcute ale acesteia.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos hidratează pielea și reduce astfel senzația de mâncărime care însoțește iritația cutanată. Acesta are totodată și proprietăți antimicrobiene, care contribuie la protecția pielii. Folosește ulei de cocos de proveniență organică, pe care să îl aplici pe piele după ce îl încălzești între degete. Lasă uleiul să acționeze câteva ore.

Bicarbonatul de sodiu

Natura alcalină a bicarbonatului de sodiu poate reduce pruritul imediat după aplicare. Prepară o pastă din bicarbonat de sodiu și apă, apoi aplică un strat din această pastă pe piele de două ori pe zi.

Aloe vera

Aloe vera conține o cantitate ridicată de vitamina E, de care pielea are nevoie pentru a fi sănătoasă. Aloe vera sub formă de gel poate reduce mâncărimea și poate accelera vindecarea urticariei.

Uleiul din arbore de ceai

Acest ulei are proprietăți antiinflamatorii, dar și antibacteriene, ceea ce înseamnă că va reduce inflamația de la nivel cutanat, precum și mâncărimea asociată acesteia. Uleiul de arbore de ceai se aplică pe piele după ce a fost diluat în puțin ulei de cocos, iar apoi zona respectivă se bandajează, astfel încât uleiul să acționeze în voie.

Ceaiul verde

Polifenolii din ceaiul verde reduc inflamația cauzată de urticarie. Mai mult decât atât, proprietățile antioxidante și antihistaminice vor trata direct cauza urticariei. Prepară un ceai verde și folosește-l, după ce se răcește, pe post de compresă în zona afectată de urticarie. Lasă ceaiul să acționeze în jur de 10-15 minute, apoi clătește zona.

Turmericul

Curcumina din turmeric are efecte antiinflamatoare, antioxidante și antihistaminice, fiind un remediu eficient pentru urticarie. Amestecă o jumătate de linguriță rasă de turmeric într-un pahar cu apă și bea acest amestec. Repetă operațiunea de două ori pe zi. Având în vedere că turmericul are o aromă foarte puternică, e posibil să nu fie pe gustul tuturor, așa că dacă simți că nu îți priește, renunță la acest potențial tratament naturist pentru urticarie.

Ghimbirul

Ghimbirul contribuie la purificarea organismului, stimulează circulația sangvină și poate calma senzația de mâncărime. Mai mult decât atât, are și proprietăți antiinflamatoare, reușind să reducă inflamația specifică urticariei. Amestecă o linguriță de ghimbir ras cu 2 lingurițe de miere și consumă amestecul fie ca atare, fie dizolvat într-un pahar cu apă.

Baia cu ovăz

Pentru a reduce mâncărimea specifică urticariei, poate fi de ajutor o baie cu fulgi de ovăz. Umple cada cu apă călduță, apoi pune o cană de tărâțe sau fulgi de ovăz direct în apă ori într-un săculeț care permite pătrunderea apei. Stai în cadă 20 de minute. Persoanele care au folosit acest remediu spun că este eficient în reducerea mâncărimilor pielii.

Care este tratamentul medicamentos pentru urticarie acută?

Principalul tratament pentru urticaria acută atât în cazul adulților, cât și al copiilor este un antihistaminic oral de a doua generație, cum ar fi cetirizină, loratadină, fexofenadină, desloratadină, levocetirizină, rupatadină, bilastină. Dacă doza standard - de exemplu, 10 mg pentru cetirizină - nu se dovedește eficientă, poate fi crescută la recomandarea medicului. 

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Dacă o persoană face frecvent urticarie, poate fi indicat să ia continuu un astfel de tratament. În principiu, terapia medicamentoasă este oprită când urticaria acută dispare. Tratamentul sistemic nu se recomandă în timpul sarcinii și al alăptării, dar dacă este neapărat necesar, medicul poate recomanda loratadină sau cetirizină. În caz de urticarie cronică, poate fi necesară și psihoterapia.

Dacă antihistaminicele non-sedative nu sunt eficiente, se poate recomanda un tratament de patru până la cinci zile cu prednison (prednisolon) în caz de urticarie acută severă, în special dacă există angioedem. Steroizii sistemici nu accelerează rezolvarea simptomelor. Omalizumab poate fi un tratament eficient pentru pacienții rezistenți la antihistaminice, la fel și ciclosporina.

Dacă apare anafilaxia sau umflarea gâtului care pune viața în pericol, va fi necesară injectarea intramusculară cu adrenalină (epinefrină).

Cum se evită apariția urticariei?

Declanșatoarele identificabile pentru urticarie ar trebui evitate acolo unde este posibil. Iată ce se poate face:

  • Se vor trata infecțiile cronice identificate, cum ar fi cea cu Helicobacter pylori.
  • Se va evita administrarea de aspirină, opiacee și medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (paracetamolul este în general sigur în raport cu apariția urticariei).
  • Se vor reduce la minimum pseudoalergenii dietetici pentru o perioadă de probă de cel puțin trei săptămâni.
  • Se vor evita alergenii cunoscuți care au fost confirmați prin teste cu IgE specifice pozitive/prick-test, dacă acestea au relevanță clinică pentru urticarie.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
MSD Manual – Urticaria 
https://www.msdmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/approach-to-the-dermatologic-patient/urticaria
Dr. Axe – Hives Treatment: 9 Natural Home Remedies
https://draxe.com/health/hives-treatment/#9_Natural_Remedies_for_Hives_Treatment

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0