Remedii naturiste pentru diaree

Diareea este o afecțiune frecventă de tip gastrointestinal, care declanșează golirea intestinelor și dureri puternice la nivelul stomacului. Ce poți face pentru oprirea diareei și ce remedii naturiste pot fi utile?

Diareea este de două feluri: acută sau cronică. Diareea acută poate dura până la două săptămâni, în timp ce diareea cronică poate persista mai multe săptămâni la rând. Diareea acută este unul dintre cele mai eficiente mecanisme prin care organismul se protejează de infecții și virusuri. 

Drept urmare, în primă fază este bine să lași organismul să elimine virusul contractat și să nu încerci oprirea diareei, însă, dacă ține prea mult, poți interveni folosind remedii naturiste, care vindecă organismul fără să declanșeze reacții adverse.
Indiferent de natura diareii, această afecțiune gastrointestinală cauzează dureri, dar și deshidratare.

Cauze diaree

Infecțiile cu virusuri precum infecția cu rotavirus, infecțiile bacteriene, alergiile alimentare, precum și tratamentul cu antibiotice sau anumite medicamente pot fi toate cauze pentru diaree.

Simptome diaree

Diareea poate avea una sau mai multe dintre aceste simptome:

  • Scaun sub formă lichidă
  • Scaune dese
  • Dureri abdominale, balonare și crampe stomacale
  • Greață și vărsături
  • Pierderea apetitului
  • Sete
  • Simptome specifice deshidratării printre care senzația de slăbiciune și confuzie

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Remedii naturiste pentru diaree

Apa

Deși poate părea surprinzător, apa este cel mai la îndemână, dar și cel mai eficient tratament pentru oprirea diareei. Hidratarea este esențială când ai diaree, deoarece pierzi astfel multe lichide. Evită băuturile care deshidratează precum alcoolul, laptele, sucurile și băuturile carbogazoase.

Ghimbirul

Ghimbirul folosit pentru tratarea diareei este extrem de eficient întrucât reduce crampele abdominale, care sunt destul de severe. Dă pe răzătoare o bucată de ghimbir, amestec-o cu o linguriță de miere și mănâncă acest amestec. Nu bea apă imediat după ce mănânci remediul obținut din miere și ghimbir. Acesta îmbunătățește digestia și, consumat de 2-3 ori pe zi, ajută la vindecarea diareii.

Și ceaiul de ghimbir, consumat de mai multe ori în timpul zilei, are efecte benefice asupra diareii. Fierbe apă cu ghimbir ras preț de câteva minute, apoi strecoară ceaiul și bea-l călduț.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai folosite remedii pentru tratarea diareii, acesta calmând crampele stomacale și reducând frecvența scaunelor.

Morcovii

Surse bogate de pectine, morcovii reechilibrează tranzitul intestinal. Consumă morcovii fierți și transformați în piure atunci când suferi de diaree și vei observa o ameliorare a problemei în cel mai scurt timp.

Ceaiul negru

Ceaiul negru conține tanin, care reduce inflamația intestinală și este extrem de benefic în caz de diaree.

Semințele de schinduf

Semințele de schinduf sunt eficiente în tratarea diareii datorită conținutului mare de mucilagiu, care calmează mucoasa iritată. Consumă o linguriță de semințe de schinduf amestecate cu o linguriță de iaurt de câteva ori pe zi, iar diareea va dispărea mai repede.

Oțetul de mere

Oțetul de mere este, de asemenea, un remediu eficient în tratarea diareii, pentru că are efect antibacterian și deci luptă direct cu bacteria care a declanșat problema intestinală. Dizolvă o linguriță de oțet de mere într-un pahar cu apă și bea acest amestec pentru ușurarea simptomelor, dar și pentru accelerarea procesului de vindecare. Bea acest amestec de două ori pe zi, până când episoadele de diaree dispar.

Cum se tratează diareea cronică?

Diareea persistentă trebuie tratată la medic. Modul în care medicii tratează diareea cronică depinde de cauză. Se pot prescrie antibiotice și medicamente care vizează paraziții pentru a trata infecțiile bacteriene sau parazitare, se pot prescrie, de asemenea, medicamente pentru a trata unele dintre afecțiunile care cauzează diaree cronică, cum ar fi boala Crohn, sindromul colonului iritabil sau colita ulcerativă. 

Medicii pot recomanda și probiotice, adică microorganisme vii, cel mai adesea bacterii, care sunt similare cu microorganismele care există în mod normal în tractul digestiv. Din motive de siguranță, dacă suferi de diaree cronică, e indicat să mergi la un consult medical și să nu încerci să te tratezi după ureche.

Cum poți preveni diareea?

Anumite tipuri de diaree, cum ar fi cele cauzate de infecții – inclusiv rotavirus – și diareea călătorului pot fi prevenite.

Diareea cauzată de infecții

Îți poți reduce riscul de a face diaree spălându-ți bine mâinile cu săpun și apă caldă timp de 15 până la 30 de secunde după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor bebelușului, dar și înainte și după manipularea sau pregătirea alimentelor or înainte de a lua masa.

Rotavirusul, care provoacă gastroenterita virală, a fost cea mai frecventă cauză de diaree la sugari înainte ca vaccinurile împotriva rotavirusului să fie disponibile. Două vaccinuri orale sunt aprobate pentru a proteja copiii de infecțiile cu rotavirus: vaccinul împotriva rotavirusului, viu, oral, pentavalent, care se administrează copiilor în trei doze: la vârsta de 2 luni, la vârsta de 4 luni și la vârsta de 6 luni și un alt vaccin împotriva rotavirusului, viu, oral, dar în două doze: la vârsta de 2 luni și la vârsta de 4 luni.

Diareea călătorului

Pentru a reduce riscul de a te confrunta cu diareea călătorului atunci când ai ca destinație o țară în curs de dezvoltare evită să bei apă de la robinet sau să folosești apa de la robinet pentru a face gheață, pentru a pregăti mâncare sau băuturi și chiar și pentru a te spăla pe dinți.

De asemenea, evită consumul de suc sau lapte sau de alte produse lactate care nu au fost pasteurizate (deci încălzite pentru a ucide eventualele virusuri, bacterii și paraziți). În plus, evită să îți iei sendvișuri sau alte preparate de la vânzătorii ambulanți, dar și să consumi carne, pește sau crustacee crude, insuficient gătite sau neservite fierbinți și legume crude și fructe crude care au fost tăiate de alte persoane. Bea apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare îmbuteliate și băuturi calde precum cafea sau ceai preparate cu apă clocotită. 

Dacă ești îngrijorat de diareea călătorului, discută cu medicul de familie înainte de a călători, spune-i unde pleci și întreabă ce poți face pentru a te proteja. Medicul poate recomanda chiar administrarea de antibiotice înainte și în timpul unei călătorii pentru a ajuta la prevenirea diareei călătorului. Nu e indicat, însă, să iei antibiotice după ureche și fără recomandarea medicului!

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NIH - Treatment for Diarrhea
https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/diarrhea/treatment
Dr. Axe - How to Stop Diarrhea: Causes, Risk Factors and Home Remedies 
https://draxe.com/health/how-to-stop-diarrhea/

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0