10 surse naturale de probiotice

Probioticele sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv, acestea având nenumărate beneficii pentru sănătate. În acest articol, îți voi prezenta sursele de probiotice, pentru a te ajuta să îți îmbunătățești sănătatea intestinală și sănătatea generală.

Probioticele sunt un tip de bacterii care trăiesc în intestinele noastre și sunt considerate un „organ” metabolic datorită efectelor lor benefice asupra sănătății umane, inclusiv metabolismul și funcția imunologică.

Probioticele sunt bacterii “bune”, care se regăsesc la nivelul intestinelor și care sunt responsabile pentru absorbția nutrienților și pentru menținerea sistemului imunitar puternic. Aceste bacterii sunt importante pentru sănătatea ta, deoarece ajută la digerarea alimentelor și la prevenirea creșterii bacteriilor dăunătoare în intestin.

Recomandările experților DOC.ro

Probioticele au o istorie modernă care datează de la începutul anilor 1900. Louis Pasteur este cel care a descoperit microorganismele care provoacă fermentația. Există o varietate de probiotice disponibile, dar cele mai comune sunt Lactobacillus și Bifidobacterium. Acestea se găsesc în multe alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, murăturile, varza murată și kimchi. De asemenea, probioticele se găsesc și ca suplimente, care sunt disponibile în diferite forme, cum ar fi capsule, tablete și pulberi.

O dietă precară în probiotice poate cauza probleme digestive, afecțiuni ale pielii, candida, afecțiuni autoimune precum și răceli frecvente.

Consumul de probiotice are următoarele beneficii:

Îmbunătățesc digestia

Probioticele ajută la digestia alimentelor și la absorbția nutrienților din alimente. Acestea pot ajuta, de asemenea, la ameliorarea simptomelor neplăcute, cum ar fi balonarea, flatulența și constipația.

Susțin sistemul imunitar

Probioticele au un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar. Acestea pot ajuta la reducerea inflamației și la prevenirea infecțiilor.

Îmbunătățesc sănătatea mentală

Unele cercetări au arătat că probioticele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății mentale. Acestea pot ajuta la reducerea simptomelor depresiei și anxietății.

Reduc riscul de boli cronice

Probioticele pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi diabetul și bolile cardiovasculare. În plus, anumite probiotice pot să ofere mai multă energie, să contribuie la o piele mai sănătoasă și la scăderea în greutate.

Previn infecțiile postoperatorii

Scopul probioticelor profilactice este de a menține bacteriile „bune” colonizate pentru a lupta cu creșterea excesivă a Clostridium difficile (CD). Probioticele au proprietăți protectoare, conform datelor din experimente in vitro și preclinice. Leziunile fizice ale mucoasei intestinale, care cauzează perturbarea barierei intestinale și creșterea permeabilității intestinale, precum și dezechilibrul microbian și scăderea imunodeficienței la pacientul postoperator sunt cele mai frecvente cauze ale translocației bacteriene. 

Pacienții supuși unei intervenții chirurgicale abdominale pentru afecțiuni medicale, cum ar fi operația de cancer biliar, pancreaticoduodenectomia și transplantul hepatic sunt expuși riscului de infecție a tractului urinar (ITU), pneumonie, infecție a plăgii, abces intraabdominal și colangită, potrivit statisticilor. Ratele de colită Clostridium difficile sunt reduse atunci când probioticele sunt administrate împreună cu antibioticele la pacienții adulți cu infecții non-chirurgicale 1.  

Țin cancerul la distanță

Nu numai că tulpinile probiotice previn infecțiile, dar unele dintre ele au și proprietăți anticancerigene la rozătoare și la oameni. S-a dovedit că bacteriile probiotice au o funcție importantă în imunomodulare și au efecte anticanceroase.Tulpinile bacteriene pot fi implicate în detectarea și degradarea posibililor agenți cancerigeni, precum și în sinteza acizilor grași cu lanț scurt, care reglează moartea și proliferarea celulelor și sunt cunoscute ca molecule de semnalizare a sistemului imunitar. Bacteriile probiotice ucise de căldură combinate cu radiațiile au arătat un efect pozitiv asupra îmbunătățirii recunoașterii imunologice a celulelor canceroase 2.

Lactobacillus și Bifidobacterium sunt două dintre cele mai comune bacterii probiotice găsite în bacteriile de acid lactic (LAB), iar studiile au demonstrat că ambele tulpini pot media răspunsurile anticancer. Acest lucru se datorează faptului că culturile de acid lactic pot modifica activitatea enzimelor fecale precum alfa-glucuronidază, azoreductaza și nitroreductaza, toate având un rol în dezvoltarea cancerului de colon. 

Cercetătorii au descoperit că administrarea pacienților cu cancer colorectal a unei combinații simbiotice de Lacticaseibacillus rhamnosus GG, Bifidobacterium lactis Bb12 și inulină îmbogățită cu oligofructoză timp de 12 săptămâni a dus la modificări favorabile ale microbiomului intestinal, cu niveluri ridicate de lactobacilli și niveluri scăzute de perfidobacteria și clorobacteria. De asemenea, s-a demonstrat că reduce efectele secundare ale radioterapiei și chimioterapiei în tratamentul cancerului colorectal.

Susțin sănătatea intestinală 

Se crede că infecția țesutului pancreatic necrotic este cauzată de translocarea bacteriană din intestine, care este precedată de trei procese fiziopatologice: 1) creșterea excesivă bacteriană în intestinul subțire din cauza motilității reduse a intestinului, 2) insuficiența sistemului imunitar sistemic, și 3) creșterea permeabilității intestinale, ducând la translocarea bacteriilor către alte organe, cum ar fi pancreasul. Translocarea bacteriană redusă poate reduce rata infecțiilor ulterioare, precum și mortalitatea și morbiditatea, în necroza pancreatică.

Translocarea bacteriană și infecția tardivă a necrozei pancreatice pot fi prevenite la oameni prin administrarea de antibiotice profilactice, nutriție sau probiotice. S-a demonstrat că pre-tratamentele cu probiotice susțin funcția intestinală. 

Modalități prin care poți să incluzi probioticele în dieta ta:

  • Consumă alimente fermentate: Poți să consumi alimente fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, murăturile, varza murată și kimchi. Acestea sunt o modalitate delicioasă și sănătoasă de a obține probiotice.
  • Folosește suplimente probiotice: Dacă nu îți place gustul alimentelor fermentate sau vrei să iei o doză mai mare de probiotice, poți să folosești suplimente probiotice sub formă de capsule, tablete sau pulberi. Asigură-te că citești cu atenție eticheta și alege un produs de calitate.
  • Fii atent la alimentele care conțin prebiotice: Prebioticele sunt fibre care ajută la hrănirea probioticelor și susțin dezvoltarea acestora în intestine. Alimentele bogate în prebiotice includ usturoiul, ceapa, bananele, merele și ovăzul.
  • Fii consecvent: Pentru a beneficia de efectele probioticelor, trebuie să le consumi regulat. Încearcă să incluzi alimente fermentate sau suplimente probiotice în dieta ta zilnică sau la fiecare câteva zile.

Este important să menționăm că, înainte de a începe să iei suplimente probiotice sau să faci modificări majore în dieta ta, ar fi bine să consulți un medic sau un dietetician. Aceștia îți pot oferi sfaturi personalizate și te pot ajuta să alegi cea mai bună opțiune pentru tine.

Alimente bogate în probiotice

Probioticele se găsesc și sub formă naturală, nu trebuie neapărat să apelezi la cele pe care le găsești în farmacii, sub formă de capsule – iată ce alimente sunt surse excelente de probiotice!

Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este obținut prin adăugarea culturilor bacteriene în laptele pasteurizat. Laptele capătă astfel o textură mai groasă datorită acidului lactic produs de bacterii, transformându-se în iaurt. Iaurtul grecesc conține probiotice, însă asigură-te că alegi unul fără zahăr adăugat întrucât acesta neutralizează efectele benefice ale probioticelor.

Chefirul

Chefirul este asemănător iaurtului, însă pentru că este fermentat cu drojdie și mai multe culturi de bacterii, acesta conține o cantitate mai mare de probiotice.

Murăturile 

Murăturile sunt obținute prin fermentare, ceea ce înseamnă că sunt bogate în probiotice. Ideal ar fi să consumi murături preparate acasă, nu din comerț. Murăturile fără oțet, puse în saramură, conțin probiotice. Oțetul împiedică dezvoltarea culturilor bacteriene benefice.Un alt avantaj al consumului de murături constă în faptul că acestea sunt sărace în calorii, însă bogate în vitamina K, despre care se știe că e un nutrient important pentru coagularea sângelui.

Brânza 

Brânza de capră și cea de oaie sunt bogate în probiotice. Consumă brânză de capră nepasteurizată dacă vrei să beneficiezi de probiotice.

Oțetul de mere 

Oțetul de mere conține probiotice așa că e bine să îl introduci în dieta zilnică. Consumă-l în salate, pe post de sos.

Laptele bătut 

Laptele bătut tradițional, preparat în casă, este sărac în grăsimi și calorii, însă conține cantități importante de vitamine și minerale precum vitamina B12, riboflavină, calciu și fosfor, dar și probiotice din belșug.

Ceaiul kombucha 

Kombucha este un tip de ceai verde sau negru fermentat. Acesta este obținut prin fermentarea unor colonii de bacterii și este popular în mod deosebit în țările asiatice. Ceaiul kombucha conține cantități semnificative de probiotice.

Varza murată 

Varza murată este obținută prin fermentare, ceea ce înseamnă că, dacă nu este pasteurizată, conține și ea cantități mari de probiotice. Varza murată îmbunătățește flora intestinală și are efecte benefice asupra sistemului imunitar. Consumă varză murată preparată în casă, nu ambalată, de la magazin. Varza murată din comerț poate fi pasteurizată sau preparată pe bază de oțet, ceea ce înseamnă că nu conține probiotice.

Măslinele verzi 

Apa sărată în care stau măslinele verzi trece printr-un proces natural de fermentare, ceea ce înseamnă că aceste măsline conțin și ele probiotice benefice.

Tempeh 

Tempeh este un aliment obținut din boabe de soia fermentate și este bogat în bacterii benefice. Acesta poate fi găsit în magazinele alimentare și poate fi preparat în multe feluri delicioase. Introdu aceste alimente care conțin probiotice în dieta ta, mai ales dacă ai adesea probleme digestive sau intestinale.

De reținut!

Sursele de probiotice sunt variate și ușor de găsit. Prin includerea acestora în dieta ta zilnică, poți îmbunătăți sănătatea intestinală și sănătatea generală. Deși sursele alimentare sunt cele mai naturale și mai sigure pentru aportul de probiotice, suplimentele probiotice pot fi, de asemenea, utile în cazul în care nu poți obține suficiente bacterii benefice din alimentație.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Probiotics, their prophylactic and therapeutic applications in human health development: A review of the literature”, Heliyon. 2022 Jun, Bantayehu Addis Tegegne, Bekalu Kebede
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9240980/
2 Studiul „Probiotic Bacteria: A Promising Tool in Cancer Prevention and Therapy”, Curr Microbiol. 2019, Agata Górska, Dawid Przystupski, Magdalena J. Niemczura, Julita Kulbacka
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6586914/
National Center for Complementary and Integrative Health - Probiotics: What You Need To Know
https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know


Te-ar mai putea interesa și...


CELE MAI CITITE

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0