Reguli de respectat pentru recuperarea dupa o intoxicatie alimentara

Cunoscută și sub numele de toxiinfecție alimentară, această problemă este cauzată de consumul de alimente contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Ce tratament se recomandă după o intoxicație alimentară și cum poți preveni o astfel de neplăcere?

Intoxicația alimentară este o infecție sau iritație a tractului digestiv care se răspândește prin alimente sau băuturi. Virusurile, bacteriile și paraziții provoacă majoritatea toxiinfecțiilor alimentare, dar și substanțele chimice nocive pot fi vinovate. O toxiinfecție alimentară este de obicei acută -  apare brusc și durează puțin. 

Majoritatea cazurilor țin mai puțin de o săptămână și majoritatea pacienților își revin singuri, cu remedii la domiciliu, fără tratament anume pentru intoxicație alimentară. În unele cazuri, toxiinfecțiile pot dura mai mult sau pot duce la complicații grave (deshidratare, sindrom hemolitic uremic, sindromul Guillain-Barre și altele).

În cele mai multe cazuri, alimentele care declanșează o toxiinfecție alimentară sunt contaminate cu bacterii precum Salmonella sau Escherichia coli (E.coli) ori cu virusul Norwalk, denumit și norovirus. Află în cele ce urmează care sunt semnele unei intoxicației și cum să te recuperezi mai repede după ce te-ai confruntat cu una.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Cum te poți alege cu o intoxicație alimentară?

Infecțiile cu microbi - virusuri, bacterii și paraziți - cauzează majoritatea toxiinfecțiilor alimentare. Microbii se pot răspândi în alimente în orice moment în timp ce acestea sunt cultivate, recoltate sau procesate, depozitate ori pregătite pentru transport. Dacă mănânci un astfel de aliment, care nu a fost bine spălat și gătit, riști o toxiinfecție alimentară.

Alimentele care pot conține microbi includ produsele proaspete, carnea crudă sau insuficient gătită, ouăle, produsele lactate și sucurile de fructe care nu au fost pasteurizate, peștele și crustacee, alimentele pe care oamenii le manipulează în timpul preparării, cum ar fi carnea feliată din comerț, salatele din comerț și fructele gata tăiate, sandvișurile și produsele de patiserie, alimentele care nu sunt conservate sau sigilate corespunzător.

Simptome intoxicație alimentară

Simptomele intoxicației alimentare dispar de regulă în cel mult 2-3 zile și se manifestă astfel:

  • Greață
  • Vărsături
  • Diaree
  • Crampe abdominale puternice
  • Slăbiciune
  • Pierderea apetitului
  • Febră
  • Dureri musculare
  • Frisoane
  • Durere de cap

În cele mai multe cazuri, o intoxicație alimentară alimentară nu are nevoie de tratament, se vindecă de la sine, cu un regim alimentar adecvat. Dacă situația se înrăutățește, trebuie să apelezi la un medic pentru a ți se prescrie un tratament.

Reguli de respectat pentru recuperarea după o intoxicație alimentară

Dacă vrei să accelerezi procesul de vindecare după o toxiinfecție alimentară, trebuie să respecți câteva reguli simple.

Bea mai multă apă

Rehidratarea este extrem de importantă după episoadele de diaree și vărsături, așa că trebuie să îi asiguri organismului aportul de lichide de care are nevoie pentru a te repune pe picioare. Apa și ceaiul de plante neîndulcit nu trebuie să lipsească de lângă patul tău în ziua sau în zilele în care te recuperezi după o intoxicație alimentară. Ceaiul de mentă este eficient și în combaterea diareei, iar ceaiul de ghimbir reduce senzația de greață.

Mănâncă banane, orez și pâine prăjită

Consumul de fructe este, de asemenea, important pentru recuperarea după o intoxicație alimentară, chiar dacă ai fi tentat să crezi că acestea vor înrăutăți problema. Bananele, spre exemplu, nu numai că sunt bogate în calorii și te ajută să îți recapeți energia destabilizată, însă favorizează și refacerea florei intestinale. Papaya este un alt exemplu de fruct benefic ca tratament natural după o intoxicație alimentară, întrucât conține enzime digestive de folos într-o asemenea perioadă, dar este bogată și în conținutul de apă și nutrienți esențiali.

Orezul fiert, gătit cu morcovi, supele de pui și pâinea prăjită sunt alimentele pe care stomacul tău le agreează după o toxiinfecție alimentară.

Evită alimentele picante și acide

Evită în perioada de recuperare după o intoxicație alimentară alimentele picante, alimentele acide, produsele lactate, dar și produsele bogate în grăsimi. Este important să îți asculți organismul, care îți va transmite ce poate agreea și ce nu în perioada de recuperare. Dacă simți că îți este greață când te gândești la un anumit aliment, înseamnă că nu ești pregătit să îl consumi încă și mai trebui să ții regim.

Odihnește-te

Odihna are, de asemenea, un rol important pentru recuperare. Ia-ți o zi liberă de la muncă după o intoxicație alimentară (sau, dacă este posibil, lucrează de acasă) și stai cât mai mult în pat, nu face activități solicitante și dă-i timp organismului să își revină.

Este nevoie de medicamente ca tratament pentru intoxicație alimentară?

În unele cazuri, adulții pot lua medicamente fără prescripție medicală, cum ar fi loperamidă și subsalicilat de bismut pentru a trata diareea cauzată de toxiinfecția alimentară. (Atenție, însă, aceste medicamente pot fi periculoase pentru sugari și copii, deci nu li se vor administra decât la recomandarea medicului.) Dacă adultul se confruntă cu diaree cu sânge sau febră - semne de infecții cu bacterii sau paraziți – nu se vor lua medicamente fără prescripție medicală pentru a trata diareea, ci se va cere sfatul medicului.

Ca tratament pentru intoxicație alimentară, medicii pot prescrie, în unele cazuri, probiotice, acele bacterii prietenoase, care pot fi similare cu flora normală din tractul digestiv. Cercetările sugerează că unele probiotice pot ajuta la scurtarea unei crize de diaree. De asemenea, este posibil ca medicii să fie nevoiți să trateze la clinică persoanele cu simptome și complicații care pun viața în pericol, cum ar fi deshidratarea severă, sindromul hemolitic uremic sau paralizia.

Reguli de respectat pentru prevenirea unei intoxicații alimentare

Intoxicația alimentară poate fi prevenită dacă respecți câteva reguli, mai ales pe timp de vara, atunci când temperaturile crescute favorizează multiplicarea bacteriilor într-un ritm alert.

Pune alimentele proaspete la frigider

Nu lăsa alimentele precum carnea de orice fel, fructele de mare, iaurtul, ouăle la temperatura camerei – pune-le în frigider imediat ce le-ai cumpărat și ai ajuns cu ele acasă. 

Nu atinge carnea crudă de alte alimente

Nu atinge carnea crudă de legume sau de alte alimente care nu vor fi pregătite termic. Dacă ai folosit un tocător pentru a tăia carne, spală-l bine cu apă fierbinte și detergent de vase înainte de a mai tăia alte alimente pe el și spală-te și tu bine pe mâini cu apă și săpun după ce ai atins carnea crudă și ouăle.

Gătește carnea și ouăle adecvat

Gătește bine preparatele pe bază de carne și ouă. Ouăle crude pot fi infectate cu Salmonella - și, în plus, proteinele din ouăle crude nu sunt bine absorbite de corp. Pe carnea crudă se pot afla bacterii care cauzează boli, inclusiv Salmonella, Escherichia coli (E. coli), Shigella și Staphylococcus aureus, care pot provoca o intoxicație alimentară.

Nu lăsa mâncarea gătită afară

Nu lăsa mâncarea gătită la temperatura camerei pentru o perioadă îndelungată. După ce este gata, las-o doar cât să se răcească puțin vasul în care ai gătit-o, apoi pune-o la frigider.

Atenție la mâncarea de pe stradă

Evită să consumi alimente depozitate sau gătite în locuri care ți se par neadecvate (pe stradă, pe plajă) sau de persoane pe care le vezi că nu respectă regulile de igienă.

Atenție la alimentele expirate!

Nu consuma alimente expirate. Dacă pe un produs scrie „a se consuma până la...”, înseamnă că aceea este data maximă la care poate fi mâncat în siguranță. Dacă pe produs scrie „a se consuma de preferință înainte de”, înseamnă că îl poți mânca și după acea dată, dar e bine să-l verifici înainte (dacă i s-a schimbat mirosul, gustul sau aspectul, nu mai este bun de consum). 

Lactatele, ouăle și carnea nu se consumă după data de expirare. Făina, orezul, pastele făinoase, biscuiții, alimentele cumpărate congelate pot fi consumate și după data de expirare, deoarece nu sunt periculoase pentru sănătate, cel mult își pierd o parte dintre nutrimente.

Intoxicația alimentară la copii 

Dacă un sugar sau un copil prezintă semne de toxiinfecție alimentară, trebuie contactat imediat medicul. Diareea este deosebit de periculoasă la nou-născuți și sugari, ducând la deshidratare severă în doar o zi sau două. Un copil cu simptome de deshidratare poate muri într-o zi dacă nu primește tratament. Medicul trebuie contacatat dacă apar: 

  • modificarea stării mentale a copilului, cum ar fi iritabilitatea sau lipsa de energie;
  • diaree care durează mai mult de o zi;
  • orice febră la sugari;
  • febră mare (peste 39 grade Celsius) la copiii mai mari;
  • scaune moi frecvente;
  • vărsături dese;
  • simptome ale sistemului nervos;
  • durere severă în abdomen sau rect;
  • semne de complicații, cum ar fi deshidratarea sau sindromul hemolitic uremic;
  • scaune de culoare neagră sau care conțin sânge ori puroi.

De asemenea, ar trebui solicitat imediat ajutorul unui medic dacă un copil dă semne de toxiinfecție alimentară și copilul s-a născut prematur sau are antecedente de alte afecțiuni medicale. De asemenea, se cere imediat ajutor medical în cazul în care copilul nu este capabil să bea suficiente lichide sau soluții de rehidratare orală pentru a preveni deshidratarea sau dacă nu pare să se simtă mai bine după ce a băut soluții de rehidratare orală.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Food poisoning 
https://www.nhs.uk/conditions/food-poisoning/
Johns Hopkins Medicine - Food Poisoning 
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/food-poisoning


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0