Vitamine și minerale care cresc fertilitatea la bărbați

L-Carnitina, L-Arginina, coenzima Q10, vitamina E, zincul, glutationul și seleniul sunt nutrimente esențiale care pot să îmbunătățească fertilitatea bărbaților care vor să aibă copii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), infertilitatea este o boală a sistemului reproducător definită de eșecul în obținerea unei sarcini clinice după 12 luni sau mai mult de contacte sexuale neprotejate regulate. 

Problemele de fertilitate vizează din ce în ce mai mult cuplurile, nu doar femeile, cercetătorii sugerând că între 20 și 70% dintre problemele de fertilitate sunt cauzate de partenerul masculin. Milioane de cupluri din întreaga lume se confruntă cu probleme de fertilitate, iar printre cauzele infertilității masculine se numără o calitate slabă a spermatozoizilor sau un număr redus al acestora. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Calitatea spermatozoizilor este dată de concentrația spermei, morfologia spermatozoizilor și motilitatea acestora. Deși mai multe produse de suplimentare a micronutrienților disponibile pe piață promit să îmbunătățească spermograma, există destul de puține date concrete care abordează infertilitatea factorului masculin și opțiunile de tratament cu micronutrienți. 

Printre vitaminele și minerale care pot îmbunătăți fertilitatea bărbaților se numără L-Carnitina, L-Arginina, coenzima Q10, vitamina E, zincul, acidul folic, glutationul și seleniul. O metaanaliză¹ din 2019, care a investigat studii cuprinzând dovezi ale efectelor suplimentelor alimentare asupra fertilității masculine, arată o îmbunătățire semnificativă a unor parametri ai spermei pentru următoarele suplimente: seleniu, coenzima Q10 și o combinație de L-carnitină și acetil-L-carnitină.

L-carnitina

Acesta este un aminoacid produs în corp, care contribuie la transformarea grăsimilor în energie. Dacă nivelurile acestui aminoacid sunt prea scăzute, se pot lua suplimente pe cale orală. Studiile arată că L-carnitina este eficientă în boli renale și posibil eficientă în agină pectorală, insuficiență cardiacă, miocardită, hipertiroidism și infertilitate masculină, crescând numărul de spermatozoizi și stimulând motilitatea acestora. Administrarea acestui supliment este în general sigură, deși unele persoane pot resimți efecte secundare precum greață, reflux gastric sau diaree.

Coenzima Q10

Substanță prezentă în mod natural în corpul uman, coenzima Q10 poate fi consumată și ca supliment alimentar. Coenzima Q10 poate reduce riscul de leziuni cardiace cauzate de chimioterapie, iar pentru unele persoane a dovedit un efect de prevenire a migrenelor. De asemenea, apare în combinație cu alte ingrediente destinate tratamentului infertilității masculine.

Vitamina E

Această vitamină acționează în organism ca antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi care pot produce daune celulelor (anumite studii sugerează că vitamina E ar putea stopa în întregime formarea radicalilor liberi în celule), întărește sistemul imunitar și previne formarea cheagurilor de sânge în artere. De asemenea, unele cercetări indică faptul că alfa-tocoferolul ar putea juca un rol în patogeneza infertilității masculine: nivelurile scăzute de alfa-tocoferol afectează morfologia și motilitatea spermatozoizilor. Atsfel, se sugerează că o suplimentare a vitaminei E ar trebui să îmbunătățească fertilitatea bărbaților.

Seleniul, zincul și glutationul

În ceea ce privește aceste substanțe în raport cu infertilitatea masculină, cercetările arată că o lipsă de seleniu, zinc și glutation la bărbații care vor să aibă copii le poate cauza probleme de fertilitate. Prin urmare, aceste persoane ar putea beneficia de administrarea unor suplimente alimentare care să conțină seleniu, zinc și glutation.

L-arginina

L-arginina este un aminoacid care ajută organismul să construiască proteine și se găsește în pește, carne de pui, carne roșie, soia, cereale integrale, fasole și produse lactate, dar poate fi administrată și sub formă de supliment alimentar. Cercetările efectuate până în prezent sugerează că L-arginina poate atenua simptomele și poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor afectate de angină, poate scădea tensiunea arterială la persoanele hipertensive și, de asemenea, îmbunătățește funcția sexuală a bărbaților care suferă de disfuncție erectilă de cauză fizică.

Alte metode de a stimula fertilitatea bărbaților

Pentru a îmbunătăți fertilitatea masculină, specialiștii au următoarele recomandări:

-    Exerciții fizice. Sportul practicat regulat crește nivelul de testosteron și poate îmbunătăți fertilitatea. Atenție, însă, exercițiile dese și epuizante pot avea efect contrar!
-    Minimizarea stresului. Plimbările, întâlnirile cu prietenii și alte metode de relaxare și gestionare a stresului scad nivelul de cortizol și au efecte pozitive asupra testosteronului.
-    Un stil de viață sănătos. O dietă echilibrată, cu evitarea grăsimilor rele, menținerea unei greutăți normale și limitarea consumului de alcool contribuie la îmbunătățirea fertilității.
-    Un somn bun. Somnul tulburat sau prea scurt este legat nu doar de o stare generală afectată, ci și de o calitate slabă a materialului seminal.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Reproductive Biomedicine Online - Influence of oral vitamin and mineral supplementation on male infertility: a meta-analysis and systematic review
https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(19)30230-5/fulltext
1. Metaanaliza „Influence of oral vitamin and mineral supplementation on male infertility: a meta-analysis and systematic review”, apărută în RBMO, Published:March 16, 2019DOI:https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2019.03.099, autori: Kai Buhling, Annika Schumacher, Christine zu Eulenburg, Elena Laakmann
Healthline - 10 ways to boost male fertility and increase sperm count
https://www.healthline.com/health/boost-male-fertility-sperm-count
Web MD - L-carnitine
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1026/l-carnitine
Science Direct - Male infertility: Decreased levels of selenium, zinc and antioxidants
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0946672X1300206X?via%3Dihub
Mayo Clinic - L-arginine
https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-l-arginine/art-20364681
Escholarship - The Role of Vitamin E in the Treatment of Male Infertility 
https://escholarship.org/uc/item/1s2485fw

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0