L-Carnitina: Ce este? ▪ Beneficii si Rolul in organism

1. Despre L-carnitină
   a. Ce este L-Carnitina?
   b. Tipuri de L-Carnitină
   c. Rolul L-Carnitinei în organism
2. Cum și când se administrează L-Carnitina?
   a. Surse de L-Carnitină
   b. Cauzele reducerii nivelului de L-Carnitină
   c. Administrarea corectă a L-Carnitinei
3. Importanța L-Carnitinei pentru organism
   a. Beneficiile L-Carnitinei
   b. Reacții adverse ale administrării L-Carnitinei

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre L-Carnitină

L-Carnitina este un derivat (aminoacid) care poate fi produs în corpul nostru sau poate fi obținut prin consumul de carne. De asemenea, L-Carnitina este disponibilă sub formă de supliment nutritiv.

Ce este L-Carnitina?

L-Carnitina este un derivat de aminoacid care se găsește în mod natural în corp și care, adeseori, este administrat ca supliment pentru scăderea în greutate. Aceasta joacă un rol crucial în producția de energie, prin faptul că transportă acizii grași în mitocondriile celulelor din corpul nostru. Mitocondriile mai sunt numite și „uzinele energetice ale celulei”.

Așadar, mitocondriile acționează ca niște motoare în interiorul celulelor noastre, arzând aceste grăsimi de care e nevoie pentru a crea energie utilizabilă. Corpul nostru poate, de fapt, să producă L-Carnitina din aminoacizii lizină și metionină. Pentru ca organismul nostru să producă L-Carnitina în cantități suficiente, vom avea nevoie de multă vitamina C.

Tipuri de L-Carnitină

L-Carnitina este forma standard biologic activă de carnitină, care se găsește în corpul uman, în alimente și în majoritatea suplimentelor. Există, însă, mai multe tipuri de carnitină:

Acetil-L-carnitina

Adeseori numită și ALCAR sau ALC, acetil-L-carnitina este probabil cea mai eficientă formă de carnitină pentru creierul nostru. Poate fi, de asemenea, folosită pentru a trata afecțiunile neurologice, precum boala Alzheimer.

L-carnitină tartrat

Aceasta este una dintre cele mai întâlnite forme care se găsesc în suplimentele sportive, datorită ratei sale mari de absorbție (substanța este absorbită rapid în organism). Acest tip de carnitină (tartratul) poate fi utilă în privința unor factori asociați cu exercițiile fizice, cum ar fi inflamarea și durerea musculară și recuperarea mușchilor după efort fizic.

L-carnitină fumarat

Este un aminoacid sintetizat la nivelul tuturor celulelor, care se găsește în unele suplimente nutritive.

Propionil-L-carnitină

Această formă este foarte potrivită pentru problemele asociate cu fluxul sangvin, cum ar fi boala arterială periferică și hipertensiunea arterială. Ea poate funcționa prin intermediul proucției de oxid nitric, care îmbunătățește circulația sângelui.

D-carnitină

Această formă inactivă poate cauza o deficiență de carnitină în corpul uman, prin inhibarea absorbției unor alte forme, mult mai folositoare la nivel celular. Pentru majoritatea oamenilor, acetil-L-carnitina și L-carnitina par să fie cele mai eficiente pentru întrebuințarea generală. Cu toate acestea, ar trebui să alegi întotdeauna, cu ajutorul medicului, forma de carnitină care este cea mai bună pentru nevoile tale personale și pentru a îndeplini obiectivele tale.

Rolul L-Carnitinei în organism

Principalul rol al L-carnitinei în organism are de-a face cu funcția mitocondrială și cu producția de energie la nivelul celulelor. În celule, L-carnitina ajută la transportul acizilor grași în mitocondrii, acolo unde aceștia pot fi arși sau consumați, pentru a se obține energie. Aproximativ 98% dintre depozitele de L-carnitină ale corpului se găsesc în mușchii noștri, împreună cu cantități infime care se găsesc în ficat și în sânge.

Pentru sănătatea generală, de pe urma L-carnitinei au de beneficiat funcțiile mitocondriale și tot L-carnitina poate ajuta la sporirea dezvoltării mitocondriilor și la menținerea lor într-o stare bună, lucru care joacă un rol esențial în privința bolilor și în înaintarea în vârstă într-un mod sănătos. Carnitina este numele generic pentru un număr mare de compuși chimici care includ L-carnitina, acetil-L-carnitina și propionil-L-carnitina.

Transportul acizilor grași cu lanț lung la mitocondrii

Corpul nostru sintetizează suficientă carnitină din structura chimică a lanțurilor de lizină, pentru a ține pasul cu nevoile producției de energie din corpul uman, pe măsură ce carnitina acționează ca un mijloc de transport pentru acizii grași cu lanț lung spre mitocondrii, pentru a fi oxidată și pentru a produce energie pentru celule.

Eliminarea acizilor grași cu lanț scurt și lanț mediu de la mitocondrii

Pe de altă parte, carnitina îndeplinește un rol important și în eliminarea acizilor grași cu lanț scurt și lanț mediu care au legătură cu mitocondriile. Ce trebuie să reții este că principalul rol al L-carnitinei este să transporte acizii grași în celule, pentru a fi procesați sau arși de mitocondrii, pentru a se obține energie.

Cum și când se administrează L-Carnitina?

Nivelurile tale de L-carnitină sunt influențate de ce mănânci și de cât de multă energie produce corpul tău. Din acest motiv, valorile L-carnitinei sunt adeseori mai scăzute la persoanele vegetariene și la cele vegane, care nu consumă deloc produse de origine animală sau doar anumite astfel de produse. Prin urmare, ar putea fi o decizie înțeleaptă ca persoanele vegetariene și cele vegane să ia, cu acordul medicului, suplimente cu L-carnitină. Tot medicul le va explica în detaliu cum și când se administrează L-carnitina, în funcție de nevoile fiecărui pacient.

Surse de L-Carnitină

Poți să obții mici cantități de L-carnitină din alimentație, prin faptul că mănânci carne și pește. Principalele surse alimentare de L-Carnitină sunt, deci, carnea și peștele, dar și alte produse de origine animală, cum ar fi laptele. Un individ sănătos poate produce, de asemenea, cantități suficiente de L-Carnitină în corpul său.

Alimente vegetale care conțin L-Carnitină

Deși există și unele alimente de origine vegetală (cum ar fi avocadoul, sparanghelul fiert și pâinea din grâu integral) care conțin carnitină, cantitățile acestea sunt adeseori de zeci sau de sute de ori mai reduse decât cantitățile care se regăsesc în alimentele de origine animală.

Alimente de origine animală care conțin L-Carnitină

Cele mai bune surse alimentare de L-carnitină sunt: 

  • carnea de vită: 81 mg la o porție de 85 de grame;
  • carnea de porc: 24 mg la o porție de 85 de grame;
  • carnea de pește: 5 mg la o porție de 85 de grame; 
  • carnea de pui: 3 mg la o porție de 85 de grame; 
  • laptele: 8 mg la o porție de 227 ml; 
  • Interesant de reținut este faptul că sursele alimentare de L-carnitină au, de fapt, o rată de absorbție mult mai mare decât suplimentele.

Suplimente alimentare cu L-Carnitină

Potrivit unui studiu, 14-18% din L-Carnitină este absorbită atunci când substanța este administrată sub formă de supliment. Este bine să reții că organismul tău are capacitatea de a produce L-Carnitină în mod natural, din aminoacizii metionină și lizină în cazul în care rezervele tale sunt prea scăzute în momentul de față. Din aceste motive, administrarea unor suplimente cu L-Carnitină ar trebui să fie făcută doar în cazurile speciale.

Cauzele reducerii nivelului de L-Carnitină

Uneori este posibil ca nivelul de L-Carnitină din organism să scadă într-o anumită măsură, mai ales că valorile sunt influențate de cât de multă carne mănânci și de cât de multă energie produce corpul tău.

Înaintarea în vârstă

Specialiștii spun că persoanele vârstnice ar avea de beneficiat de pe urma suplimentelor cu L-Carnitină. Cercetările arată că nivelurile de L-Carnitină tind să scadă vertiginos pe măsură ce înaintăm în vârstă. În cadrul unui studiu, 2 grame de L-Carnitina au redus oboseala și au stimulat funcția sistemului muscular în cazul persoanelor vârstnice. Alte cercetări arată că acetil-L-carnitina poate totodată contribui la sănătatea creierului și la funcția cerebrală, pe măsura înaintării în vârstă.

Afecțiuni sau tratamente

Riscul de deficiență de L-Carnitină este mai mare în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni precum ciroză și boli renale. Prin urmare, un supliment cu L-Carnitină ar putea fi benefic pentru pacienții cu ciroză nonalcoolică ori pentru cei cu afecțiuni ale rinichilor. De asemenea, din motive medicale sau motive care țin de genetică, anumiți pacienți pot produce în organism prea puțină L-Carnitină și de aici rezultă un deficit.

Deficiența primară sistemică de carnitină poate să aibă loc atunci când proteina care este responsabilă de aducerea carnitinei în interiorul celulelor suferă o modificare genetică. Această deficiență cauzează probleme în ceea ce privește procesarea alimentelor.
În plus, această afecțiune rară poate duce la:

  • valori scăzute ale carnitinei în plasmă;
  • cardiomiopatie progresivă sau o afecțiune a mușchiului inimii (miocardului);
  • miopatie a musculaturii scheletice;
  • hipoglicemie;
  • musculatura slăbită a șoldurilor, mușchi slăbiți în zona umerilor, părții superioare a brațelor, picioarelor, gâtului și maxilarului.

Lăsată netratată, această deficiență este fatală. Simptomele se vor agrava treptat din copilărie și până la începutul vârstei adulte. Pentru a o trata, medicul va prescrie doze farmacologice de carnitină, pentru a corecta problemele legate de cardiomiopatie și pe cele asociate cu slăbiciunea musculară.

Dacă deficiența de carnitină se întâmplă drept rezultat al altor boli metabolice, aceasta este numită deficiență secundară de carnitină. Cancerul și înaintarea în vârstă reduc nivelurile de carnitină în organism.

Alimentația dezechilibrată

Persoanele care au o alimentație dezechilibrată sau din care lipsesc produsele de origine animală ar putea avea nevoie să ia suplimente cu L-carnitină sau s-ar putea să fie nevoie să mănânce anumite alimente îmbogățite cu carnitină. 

Administrarea corectă a L-Carnitinei

Ficatul și rinichii, de regulă, produc suficientă carnitină în corpul uman, așa că uneori nu e necesar să ne hrănim cu alimente bogate în carnitină sau să luăm suplimente pe bază de L- Carnitină. Cu toate acestea, există persoane care produc prea puțină carnitină în organism. În cazul lor, medicul poate recomanda suplimente cu L-Carnitină.

Doza zilnică recomandată de L-Carnitină

Doza standard de L-Carnitină este de 500-2000 mg pe zi. Deși doza recomandată variază de la un studiu la altul, există o analiză în ceea ce privește întrebuințarea și dozarea pentru fiecare formă de carnitină:

• acetil-L-carnitină: dozele pentru această formă variază de la 600 până la 2500 mg pe zi;
• L- carnitină tartrat: dozele pentru această formă variază de la 1000 până la 4000 mg pe zi;
• propionil-L-carnitină: dozele pentru această formă variază de la 400 la 1000 mg pe zi.

Pe baza unei analize a mai multor studii, până la 2000 mg (adică 2 grame) pe zi pare o cantitate sigură pentru folosirea pe termen lung și este o doză eficientă pentru majoritatea formelor de L-Carnitină.

Momentul corect de administrare a L-Carnitinei

Odată ce suplimentul cu L-carnitină intră în fluxul sangvin, începe să funcționeze imediat, descompunând celulele de grăsime care sunt stocate în corp și făcându-le să circule. Nu durează mult pentru ca acest proces să fie gata, așa că poți lua suplimentul cu L-carnitină chiar înainte să începi să te antrenezi și să faci mișcare.

Aproximativ cu o jumătate de oră înainte de a-ți începe sesiunea de exerciții fizice este un moment bun pentru a administra L-Carnitină. Nu trebuie să iei suplimentul înainte de a mânca, pentru că acesta îți va da multă energie pe care nu o vei folosi.

Interacțiunea L-Carnitinei cu alte medicamente și suplimente alimentare

Există o interacțiune moderată a L-Carnitinei cu alte substanțe, așa că dacă iei anumite medicamente, e bine să știi că nu trebuie să le asociezi cu suplimentele cu L-Carnitină.

  • Acenocumarolul interacționează cu L-Carnitina. Acesta este un medicament folosit pentru a încetini coagularea sângelui, iar L-Carnitina ar putea să crească eficacitatea acenocumarolului.
  • Hormonii tiroidieni interacționează și ei cu L-Carnitina. Aceasta pare să reducă modul în care funcționează hormonii tiroidieni în corpul uman, iar dacă o administrezi în același timp cu un tratament pe bază de hormoni tiroidieni, ar putea să scadă eficacitatea acestora.
  • Warfarina interacționează și ea cu L-Carnitina. Warfarina este un medicament folosit pentru a încetini coagularea sângelui, iar L-Carnitina ar putea crește efectele warfarinei și ar putea crește șansele de sângerări și de apariție a echimozelor (vânătăilor).

Importanța L-Carnitinei pentru organism

L-Carnitina este un aminoacid important, folosit adeseori ca un supliment pentru slăbire, dar are și alte beneficii pentru organismul uman, pe lângă faptul că ajută la arderea grăsimilor.

Beneficiile L-Carnitinei

În teorie, folosirea L-Carnitinei ca supliment pentru slăbire are sens, deoarece ea ajută la transportul a cât mai mulți acizi grași în interiorul celulelor, pentru a fi arși și transformați în energie, însă aceasta are multe alte beneficii pe lângă arderea grăsimilor din organism.

Reglarea tensiunii arteriale

Unele studii au demonstrat că L-Carnitina are potențiale beneficii pentru inimă. Astfel, este benefică pentru reducerea tensiunii arteriale și a proceselor inflamatoare asociate cu bolile cardiace. În cadrul unui studiu, participanții au luat 2 grame de acetil-L-carnitină pe zi. Aceasta le-a redus tensiunea sistolică, un indicator important al sănătății inimii și un risc de boală, cu aproape 10 puncte.

Întărirea sistemului imunitar

Acetil-L-carnitina poate îmbunătăți funcția imunitară. Este bine de știut că acetil-L-carnitina poate îmbunătăți funcționarea sistemului imunitar, prin stimularea abilității macrofagelor (celule ale sistemului imunitar) să funcționeze că fagocite (celule sangvine care apară organismul de infecție, digerând elementele străine care au pătruns în el).

Reducea colesterolului și trigliceridelor

Un studiu a examinat efectele suplimentelor cu L- carnitină asupra lipoproteinelor cu densitate mică oxidate (sau colesterolul LDL oxidat) în cazul pacienților diabetici. Participanții au fost împărțiți în două grupuri, iar rezultatele au arătat că diabeticii tratați cu L-carnitină au prezentat niveluri reduse ale colesterolului LDL oxidat. De asemenea, și nivelurile trigliceridelor au scăzut. 

Creșterea densității osoase

Suplimentarea cu L-carnitină din dietă îmbunătățește densitatea minerală osoasă, arată un studiu realizat pe animale. Concluziile studiului arată că suplimentele cu carnitină încetinesc pierderea densității osoase și îmbunătățesc proprietățile microstructurale, având astfel un potențial uriaș în tratamentul osteoporozei.

Creșterea rezistenței la durere și efort

Un motiv care îi convinge pe sportivi să folosească L-carnitină este faptul că îmbunătățește performanța în timpul exercițiilor fizice în cazul persoanelor sănătoase, prin diferite mecanisme. Alte motive în favoarea suplimentelor cu L-carnitină sunt legate de faptul că aceasta crește rezistența la durere și efort, modifică modul în care corpul răspunde la antrenamentul fizic, modifică rezistența mușchilor la oboseală și îmbunătățește toleranța la exercițiile fizice.

Combaterea infertilității masculine prin creșterea calității lichidului seminal

L-carnitina are beneficii și în tratarea disfuncției sexuale, spun specialiștii. Două forme de carnitină (propionil-L-carnitină și acetil-L-carnitină) au îmbunătățit eficacitatea medicamentului sildenafil în ceea ce privește restabilirea potenței sexuale. Studiile în privința infertilității cu participanți bărbați au sugerat că 2 până la 3 grame pe zi de carnitină, timp de 3 sau 4 luni, pot crește calitatea spermei și că 2 grame pe zi, luate vreme de 2 luni, pot crește mobilitatea spermatozoizilor. Alte studii nu au confirmat acest lucru, deci ar fi nevoie și de alte cercetări.

Contribuția în tratarea afecțiunilor cardiovasculare

Printre altele, s-a arătat că L-carnitina poate aduce îmbunătățiri în cazul pacienților cu afecțiuni severe ale inimii, cum ar fi boala arterială coronariană sau insuficiența cardiacă cronică. Un studiu cu durata de 12 luni a arătat o reducere în privința cazurilor de insuficiență cardiacă și de deces în rândul participanților care au luat suplimente cu L-carnitină.

Ameliorarea stării mentale și a declinului cognitiv

L-carnitina poate avea beneficii și în ceea ce privește funcționarea creierului. Unele studii efectuate pe animale sugerează că forma de acetil-L-carnitină (ALCAR) poate ajuta la prevenirea declinului cognitiv asociat cu vârsta și poate îmbunătăți markerii procesului de învățare. În studiile efectuate pe oameni, administrarea zilnică de acetil-L-carnitină a ajutat la o mai bună funcționare a creierului în cazul celor cu boală Alzheimer și alte boli care afectează creierul.

Contribuția la tratarea afecțiunilor renale severe

Pentru bolile de rinichi grave, experții au descoperit că L-carnitina poate avea beneficii. Cele mai multe cercetări sugerează că administrarea L-carnitinei pe cale orală sau intravenoasă (prin perfuzii) poate îmbunătăți valorile globulelor roșii din sânge în timpul hemodializei. Autoritățile americane au aprobat L-carnitina pentru tratamentul și prevenția deficienței de L-carnitină în rândul pacienților cu afecțiuni renale severe, care fac hemodializă.

Îmbunătățirea funcției hepatice

Suplimentele cu L-carnitină îmbunătățesc funcția hepatică în cazul celor care suferă de steatoză hepatică (boala ficatului gras). Unele cercetări au arătat că suplimentele cu L-carnitină pot îmbunătăți funcția ficatului, histologia ficatului și alte manifestări ale steatozei hepatice nonalcoolice.

Reacții adverse ale administrării de L-Carnitină

Deși experții de la Național Institutes of Health (NIH) spun că, în calitate de terapie, carnitina este „în general sigură și bine tolerată”, suplimentele cu carnitină pot duce la unele efecte nedorite atunci când se depășește doza recomandată de specialist.

Probleme gastrointestinale în caz de supradozaj cu L-Carnitină

Potrivit NIH, un aport de 3 grame (3000 mg) de carnitină pe zi duce la probleme gastrointestinale, pentru că este vorba de o doză mult mai mare decât cea recomandată. Aceste probleme pot fi: greață, vărsături, crampe abdominale și diaree, un miros corporal neplăcut. Alți experți sugerează că pot să apară o creștere a apetitului (poftei de mâncare) și o erupție cutanată.

Efectele neplăcute mai rare includ: slăbiciune musculară în cazul pacienților cu sindromul uremic și crize în cazul acelor pacienți care suferă deja de afecțiuni care îi predispun la crize sau convulsii. Înainte de a lua suplimente cu L-Carnitină, este important să îți informezi medicul dacă ai: diabet, o boală renală, hipertensiune arterială, ciroză.

Contraindicația în rândul persoanelor cu hipotiroidism sau ciroză alcoolică

L-carnitina poate interveni în funcționarea glandei tiroide și poate cauza creșterea în greutate în cazul anumitor persoane, în loc să ajute la arderea grăsimilor din corp. Din acest motiv, pacienții care suferă de hipotiroidism sau cei cărora le-a fost îndepărtată glanda tiroidă și care folosesc în prezent terapie de substituție hormonală trebuie să știe că L-carnitina are efecte nedorite și le este contraindicată. L-carnitina poate bloca sau inhiba activitatea hormonală, așa că acești pacienți nu trebuie să apeleze la astfel de suplimente nutritive.

De asemenea, L-carnitina este contraindicată și în cazul persoanelor care suferă de ciroză alcoolică. Când vine vorba de steatohepatită nonalcoolică, numită și boala ficatului gras nonalcoolic, cercetările timpurii arată că L-carnitina îmbunătățește unele aspecte ale funcției ficatului în cazul persoanelor cu afecțiuni hepatice care nu sunt asociate cu consumul de alcool. Persoanele care au ciroză alcoolică (cele care au consumat mari cantități de alcool) nu au voie să ia suplimente cu L-carnitină, pentru a evita riscul unor complicații.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mount Sinai – Carnitine (L-carnitine)
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/carnitine-l-carnitine
NIH – Carnitine 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Carnitine-HealthProfessional/
The bright and the dark sides of L-carnitine supplementation: a systematic review
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-020-00377-2
Studiul „The bright and the dark sides of L-carnitine supplementation: a systematic review”, apărut în J Int Soc Sports Nutr 17, 49 (2020). https://doi.org/10.1186/s12970-020-00377-2, autori: Sawicka, A.K., Renzi, G. & Olek, R.A. 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1