Chalazionul (șalazionul): ce este și cum se tratează

Asemănător cu orjeletul, dar cu o evoluţie mai îndelungată, șalazionul are loc în interiorul pleoapei, motiv pentru care tratamenul ambulator poate să nu dea rezultatele așteptate.

 

Ce reprezintă?

Șalazionul este o inflamație cronică, ce se dezvoltă lent în 2-3 saptamani, a unor glande aflate în interiorul pleoapelor. Practic, canalul de excreție al unei asemenea glande se blochează și produsul secretat nu mai ajunge pe suprafața ochiului, în compoziția filmului lacrimal, ci rămâne în interiorul pleoapei. Deoarece există nenumărate asemenea glande, șalazionul poate să recidiveze de foarte multe ori, caz întâlnit frecvent la copii și adolescenți.

De ce apare? Putem să prevenim dezvoltarea lui?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Etiologia este tot microbiană, apărând mai frecvent la pacientii care au avut orjelet în antecedente. Alți factori favorizanți sunt blefarita (scuamele de la baza genelor) sau dermatita atopică.

Frecatul ochilor și igiena slabă a zonei oculare sunt și ele incriminate. Gura de excreție a glandei se înfundă cu praf sau scuame (blefarită) și uleiurile naturale ale ochiului nu mai au pe unde să se scurgă pe suprafața lui.

Învățați-vă copilul să nu pună mâna murdară la ochi și să nu se frece la ochișori. Dacă mergeți la piscină, asigurați-vă că apa din bazin are o calitate optimă și nu înotați cu capul pe sub apă fără ochelari de protecție. Nu împrumutați produsele de machiaj de la alte persoane și nu folosiți mascara din magazine (tester-ele); nu folosiți prosoape la comun cu alte persoane și utilizați, pe cât posibil, șervețele de unică folosință.

Dacă ați primit tratament cu picături sau unguent, nu atingeți dopul flaconului de suprafața ochiului sau pleoapei. Puteti contamina conținutul și puteți retransmite infecția cu ajutorul lui.

Cum se manifestă?

La palpare, salazionul se simte ca o formatiune chistica mica, dura (boaba de orez sau de mazare); zona este putin dureroasa, posibil inflamata si ochiul deformat, dar semnele generale de inflamatie pot sa lipseasca. Evolutia fiind una de lunga durata, in cazul copilului mic mamica poate sa rateze momentul aparitiei (mai ales ca nu doare).

Ce tratament să aplicăm?

Dacă ulciorul trece mai repede de la sine, șalazionul se închistează deseori și rămâne un aspect estetic neplăcut, astfel că pacienții ajung la curățarea chirurgicală a lui. Totuși, putem aplica aceleași încercări de reducere a inflamației ca și în cazul orjeletului.

Compresele calde uscate (prosop ȋncălzit cu fierul de călcat), precum și masajul ușor al pleoapei, au rolul să fluidifice și să dreneze secrețiile acestor glande.  Nu sunt indicate niciun fel de comprese cu ceaiuri sau alte leacuri băbești (pot da alergii severe) și nici stoarcerea șalazionului. Pot fi utile hidratarea continua cu lacrimi artificiale, dar si picaturi cu tobramicina si dexametazona.

Dacă a trecut, poate să reapară?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru că sunt zeci de glande care se pot bloca în excreție, există tot atâtea posibilități de re-apariție a șalazionului. Păstrați o igienă locală riguroasă (folosiți șervetele oculare și apă caldă cu șampon special pentru zona ochilor), dacă ați avut deja un episod de ulcior sau de șalazion în antecedente. Înlocuiți la timp cosmeticele, spălați des fetele de perna, dar si periile și alte obiecte care ating frecvent fața și zona ochilor. Nu utilizați lentile de contact pe perioada cât aveți o infecție activă sau, dacă trebuie sa le purtati, alegeți varianta de unică folosință (care se aruncă după utilizarea de peste zi).

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0