Blefarita: ce este și cum se manifestă

Blefarita reprezintă o inflamație bilaterală a marginii pleoapei, care se însoțește de înroșirea lor și de formarea unor scuame la baza genelor (ca un fel de mătreață).

 

Deși nu este periculoasă, blefarita se poate însoți de un anumit grad de disconfort (pleoapele sunt mereu roșii, iritate, iar pacientul simte o mancarime la nivelul lor; în plus, aceste scuame sunt vizibile și cu ochiul liber). Blefaritapoate fi  rezultatul inflamației pleoapelor care duce la edem si iritatie. Ochiul afectat se poate simți ca și cum ar avea un corp strain sau poate fi insotit de mâncărime si inrosire. Inflamația poate fi cauzată si de o alergie sau de o situație în care micile glande de sebuum de la baza genelor se blochează pur și simplu.

De ce apare?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Etiologia blefaritei este incomplet elucidată: cel mai frecvent poate să fie vorba despre o infecție cu Stafilococ auriu sau să existe o asociere cu acneea rozacee sau dermatita seboreică, precum si de un teren alergic.Cauza majorității cazurilor de blefarită poate fi generata de disfunctia  glandelor de la baza genelor, deși alergiile, infecțiile oculare și bolile sistemice pot provoca, de asemenea, blefarită. În multe cazuri, o igienă bună a pleoapelor și o rutină regulată de curățare pot controla aparitia blefaritei. Nu de puține ori, având pacienți (mai ales copii) cu blefarită, veniți la controale de rutină, descoperim că au nevoie de ochelari de „plus” (au hipermetropie necorectată).

Alți factori favorizanți mai sunt: praful, poluarea, diabetul zaharat, frigul, machiajul, sindromul de ochi uscat, factori hormonali. 

Blefarita afectează de obicei ambii ochi. În unele cazuri, poate afecta doar un ochi, dar acest lucru este mai puțin frecvent. Odată ce apare blefarita, este posibil să aveți și o infecție secundară. Deși sunt inconfortabile, majoritatea cazurilor nu sunt contagioase și nu vor provoca orbire.

Blefarita poate fi parte a simptomelor dermatitei seboreice sau a unei forme foarte reactive de acnee cunoscută sub numele de rozacee. O combinație de blefarită și gură uscată poate indica o afecțiune autoimună cunoscută sub numele de sindromul Sjogren.

Manifestările clinice

Practic, pacienții au senzație de corp străin, arsură sau lăcrimare, însoțite de mâncărime (prurit) al marginii pleoapelor. Crustele de la baza genelor pot fi vizibile cu ochiul liber sau într-o oglindă cu mărire. Marginile pleoapelor sunt rosii și cu vase de sânge pronunțate, semn că există o inflamație activă; de asemenea, pacientul are pleoape umflate și durere de ochi (jenă oculară), uneori . Dimineața, pacientul poate avea ochii lipiți din cauza secrețiilor uleioase acumulate peste noapte (apariție de „ochi umflați”). Evoluția este cronică, dar periodic apar exacerbări ale simptomelor. Pacienții cu blefarită au, de asemenea, ochi obosiți si dureroși și simt nevoia să clipească frecvent.

Modificările de la nivelul suprafeței ochiului (cornee și conjunctivă) se traduc prin simptome de sindrom de ochi uscat, dar pot duce și la complicatii mai grave: conjunctivită, keratită, chalazion, pierderea genelor. Bolnavii cu "ochi uscat"  pot fi mai sensibili la alergiile oculare saula randul ei,  blefarita poate exacerba (agrava) simptomele ochiului uscat. Lăsată netratată, blefarita poate provoca uscăciunea ochilor, pierderea ciliilor, formarea de calazie și hordeola și chiar ulcerații și vascularizații ale corneei. Blefarita netratată este o cauză frecventă a distrofiei nodulare a lui Salzmann. În plus, blefarita crește foarte mult riscul de endoftalmită după o intervenție chirurgicală oculară.

Tratamentul

Cheia succesului o reprezintă igiena riguroasă de la nivelul pleoapelor: după baie sau duș se recomandă utilizarea unui șampon special pentru zona ochilor pentru îndepărtarea blândă, mecanică, a crustelor înmuiate, cu ajutorul unei dischete de vată. De mare ajutor sunt și compresele calde care lichefiază secreția glandelor din interiorul pleoapelor și provoacă evacuarea mai facilă a acestora. Acestea pot fi alternate cu comprese foartte reci pe pleoapele umflate, pentru a reduce edemul palpebral, Nu sunt recomandate aplicațiile cu ceai sau alte substanțe din categoria „leacuri băbești”, deoarece pot provoca o alergie și pot agrava situația. Masajul pleoapelor trebuie efectuat pentru a stimula eliminarea sebuumului acumulat în exces.

S-a demonstrat că antibioticele aplicate pe pleoapă ameliorează simptomele și pot rezolva infecția bacteriană a pleoapelor. Acestea sunt disponibile în mai multe forme, inclusiv picături pentru ochi, creme și unguente. Dacă nu răspundeți la antibiotice topice, medicul dumneavoastră vă poate sugera un antibiotic oral. 

Si in cazul  evoluției cronice, în perioadele de exacerbare medicul poate prescrie, pe langa  unguent cu antibiotic și unguente cu cortizon, pentru a scădea inflamația. De asemenea, se tratează și complicațiile asociate: conjunctivita, keratita sau sindromul de ochi uscat (lacrimi artificiale).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA
 

Evolutia blefaritei 

Prognosticul este unul bun, dacă tratamentul adecvat este urmat riguros.  Majoritatea persoanelor răspund bine în primele câteva săptămâni de tratament, deși este posibil să fie nevoie in unele cazuri să le aplicati timp de până la trei luni. Este important  să terminați cursul antibioticelor, chiar dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează, conform indicatiilor medicilor.

Cel mai bun tratament este să luați măsuri de precauție și să vă spălați pe mâini înainte de a vă atinge fața, precum și să evitați produse cosmetice care vă provoacă mâncărimea ochilor. Reduceți disconfortul imediat cu comprese reci apăsate pe pleoape și antihistaminice  pentru a reduce reacțiile alergice.

Blefarita poate duce la o afecțiune numită entropion, în care marginile pleoapelor se întorc spre interior, ducând la malpoziția pleoapei. Entropionul congenital poate duce, de asemenea, la ectropion, în care există o cădere a pleoapei inferioare și pleoapa este întoarsă spre exterior.

Blefarita tinde să fie mai gravă în vreme rece cu vânt, în medii cu aer condiționat, utilizarea prelungită a computerului, lipsa somnului, uzura lentilelor de contact și cu deshidratare generală. De asemenea, tinde să fie mai grava în prezența unei boli active a pielii, de exemplu  acnee rozacee, dermatită seboreică.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0