Remedii chinezești pentru boli ale ochilor

Ochii reprezintă oglinda sufletului: ne ajută să vedem în exterior și să ne exprimăm emoțiile interioare. Când e vorba de boli ale ochilor, este foarte important să se apeleze la un medic oftalmolog și să nu se încerce acasă diferite remedii riscante, pentru că acestea pot face mai mult rău. În cele ce urmează, discutăm despre cum sunt abordate aceste boli ale ochilor în medicina tradițională chineză și ce poți face acasă, în siguranță, pentru a avea o vedere mai bună.

Medicina tradițională chineză se bazează pe conceptul de echilibru și armonie între două forțe opuse, Yin și Yang. Se crede că dezechilibrul dintre aceste două forțe este cauza principală a bolilor. În loc să se concentreze doar pe simptomele fizice ale unei afecțiuni, medicina tradițională chineză examinează pacientul în ansamblu, luând în considerare factori precum stilul de viață, dieta, mediul înconjurător și starea emoțională.

În acest articol, ne concentrăm pe felul în care sunt văzuți ochii în medicina tradițională chineză și ce sfaturi ar putea fi de ajutor când e vorba de boli ale ochilor mai des întâlnite.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum abordează medicina tradițională chineză afecțiunile oculare?

În medicina tradițională chineză, fiecare ochi simbolizează un aspect interior: ochiul stâng este latura noastră feminină și atașarea de mamă, dependența la nivel emoțional, iar ochiul drept este latura noastră masculină, relația cu tatăl, viziunea rațională a lucrurilor din exterior. Dacă este afectat ochiul drept, poate însemna că simțim nevoia de a ne găsi rădăcinile, de a fi propriii noștri stăpâni sau dorința responsabilizării în fața acțiunilor noastre este crescută. 

Oboseala ochilor, o problemă frecventă

Oboseala ochilor este cauzată și de modernizarea vieții de zi cu zi prin folosirea excesivă a aparatelor la care ne uităm, de aproape, ore în șir: monitoare, tablete, telefoane. Efectul acestor excese este obosirea mușchilor oculari care dau semne clare că ar trebui să facem o pauză prin senzații de înțepături în ochi, tulburarea vederii, amețeală sau chiar dureri de cap.

Când privim fix într-un loc, la o distanță mică, cum ar fi la monitorul unui calculator, pentru o perioadă lungă de timp, mușchii ciliari se contractă, se tensionează și obosesc. Ca să-i relaxăm și să ajutăm cristalinul să se aplatizeze, e bine ca, după fiecare oră, să privim orizontul unul-două minute, după care să ne întoarcem în fața calculatorului pentru a ne continua treburile.

Ochii, corelați cu ficatul

În medicina tradițională chineză, ochii sunt asociați cu ficatul (elementul corespondent - lemn) iar oboseala ochilor arată că și ficatul este obosit, dar mai arată și o slăbiciune a sângelui (scade zahărul din sânge). Medicii chinezi, înainte să înceapă investigarea ochilor, cercetează dacă sunt probleme și la nivelul ficatului (acumulând energie la nivelul acestuia) și al sângelui (restabilirea echilibrului sangvin), și tratează holistic aceste probleme, pentru ca apoi să trateze și eventualele boli ale ochilor. 

Vederea este unul din cele mai importante daruri primite de la natură, are nevoie de întreținere permanentă, iar pentru evitarea și prevenirea afecțiunilor oculare, terapeuții chinezi recomandă să nu stăm mult la monitoarele de calculator, la tv sau pe telefoane, să închidem ochii pentru două minute la fiecare oră și să apelăm și la ședințe de acupunctură.

Boli ale ochilor la vârsta a treia

Iată câteva afecțiuni oculare care tind să apară spre vârsta a treia:

Glaucomul

Glaucomul reprezintă blocarea canalului de scurgere al ochiului care provoacă creșterea presiunii oculare interne (lacrimile care nu sunt lăsate să curgă sunt cele responsabile în majoritatea cazurilor). Boala afectează în general persoanele trecute de 60 ani și le obligă să privească doar înainte, nu și în lateral, ca și cum ar purta ochelari de cal. 

Medicina tradițională chineză consideră că resentimentele, senzația de goliciune interioară, schimbarea reperelor familiare, melancolia și tristețea duc la deteriorarea vederii și că este nevoie să acceptăm situațiile de viață, chiar și pe cele negative, să înlăturăm vălul de prejudecăți care ne acoperă, să privim lumea cu mai multă tandrețe și cu iubire, să iertăm și să fim mai toleranți și cu noi, și cu alții. 

Cataracta

Cataracta este rezultatul opacității cristalinului. Se numără printre acele boli ale ochilor care apar tot spre bătrânețe, când corpul nu mai are puterea de a asigura controlul și echilibrul care ajută ochii să rămână sănătoși prin puterea de concentrare a luminii pe retină pentru a vedea mai bine. 

La vârsta a treia, cristalinul crește și acumulează țesuturi cicatrizate, numite cataracte. Acestea atrag apa și umflă cristalinul, făcându-l opac, cețos iar în mijlocul câmpului vizual al persoanei afectate apar puncte negre. Nici măcar ochelarii nu mai sunt de folos, căci e ca și cum ai privi printr-o sticlă murdară sau opacă.

Netratată, cataracta poate duce la orbire. Procesul se produce la ambii ochi și procentul este de 75% la persoanele peste 65 de ani. Operația este sigură, dar costisitoare, însă amânarea acesteia poate duce la orbire. 

Cataracta este rezultatul modificărilor legate de vârstă, al deficitului nutrițional, al infecțiilor oculare netratate sau tratate greșit, dar e influențată și de expunerea la radiații, stresul oxidativ, deficitul de potasiu. Împiedicarea cataractei se poate face prin protejarea ochilor de suprasolicitare, evitarea expunerii directe la lumina solară (la orele în care puterea acestuia este excesivă) și la cea fluorescentă prin folosirea ochelarilor corespunzători, consumarea în cantități suficiente a unor alimente bogate în vitaminele A, C și E, dar și practicarea exercițiilor pentru ochi. 

Ingrediente alimentare și naturale de prevenire și tratare ale afecțiunilor oculare

O serie de alimente sunt utile pentru a scădea riscul de boli ale ochilor, dar pot ajuta și la tratarea acestora, pe lângă tratamentul indicat de medic:

  • Aportul de alimente bogate în vitaminele A, C, E și zinc (mango, grepfrut, nectarine, morcovi, broccoli, spanac, varză, sfeclă, ardei gras, ceapă, nuci, semințe de dovleac, iaurt, ouă, pește) susține sănătatea ochilor.
  • Aportul moderat de ficat de porc, vită sau de pasăre fiert sau la grătar poate ajuta ficatul să funcționeze în parametri normali.
  • Aportul mai mare de mere, papaya, pepene galben, banane, afine și nucă de cocos poate întări vederea.
  • Aportul suficient de vitamina B2 (somon, lapte degresat, ciuperci, spanac, migdale) reduce riscul de cataractă.
  • Un remediu indicat de medicina tradițională chineză pentru sănătatea ochilor presupune și fierberea timp de 15 min a zece curmale roșii, după care acestea se vor consuma cu tot cu apa în care au fiert.
  • Evitarea alimentelor prăjite contribuie nu doar la sănătatea ochilor, ci la sănătatea generală.

Alte recomandari pentru sănătatea ochilor

Iată ce mai poți face pentru a avea grijă mai bine de ochii tăi:

  • Exerciții pentru ochi atunci când stai mult în fața televizorului sau a calculatorului (acestea previn oboseala oculară) și exerciții dimineața -  se deschid ochii dimineața, la trezire, și se stă puțin cu privirea nemișcată, apoi se rotesc ochii de șapte ori în sensul acelor de ceasornic după care, tot de șapte ori, în sens invers acelor de ceasornic. 
  • Închiderea ochilor pentru două minute la fiecare oră;
  • Apăsarea pe punctele de presopunctură aferente ochilor (e bine să mergi la un terapeut acreditat pentru a învăța care sunt aceste puncte și cum le manevrezi corect);
  • Aplicarea unui prosop uscat pe ochi câteva minute, urmată de privitul în zare un timp (ajută la eliminarea tensiunii oculare și la reechilibrarea energiei vizuale);
  • Statul în aer liber în fiecare dimineață pentru câteva minute, urmat de frecarea palmelor până se încălzesc și acoperirea ochilor cu ele 30 de secunde, în timp ce se respiră profund, urmat de privit în zare pentru încă un minut;
  • Clipire conștientă cât mai des (multe persoane care lucrează ore în șir în fața calculatorului uită, pur și simplu, să clipească, și li se usucă ochii; acestea ar trebui să apeleze regulat și la picături - lacrimi artificiale - pentru a menține hidratarea ochilor);
  • Evitarea cititului în mers;
  • Ajustarea luminii de la birou în așa fel încât să nu se forțeze ochii;
  • Privitul la TV sau la calculator cu jaluzelele ridicate pentru a se distrage atenția din când în când de la ecran, reducând astfel efectele negative pe care le au ecranele asupra ochilor;
  • Fumatul este asociat cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv cu afecțiuni oculare precum degenerescența maculară și cataracta. Renunțarea la fumat sau evitarea fumatului pasiv poate contribui la menținerea sănătății ochilor.
  • Expunerea prelungită la razele ultraviolete poate crește riscul de boli ale ochilor cum ar fi cataracta și degenerescența maculară, de aceea se recomandă purtarea de ochelari de soare cu protecție mai ales în soare puternic. Cei care poartă lentile de contact trebuie să respecte instrucțiunile de igienă și de întreținere pentru a preveni infecțiile oculare. 

În final, să nu uităm de examinările regulate la medicul oftalmolog. Programarea de examinări oftalmologice regulate este crucială pentru depistarea precoce a oricăror probleme oculare și pentru a menține sănătatea ochilor în general. În general, este recomandat să faci un consult oftalmologic cel puțin o dată pe an sau conform recomandării medicului oftalmolog. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Secretele medicinei chineze - Henry B. Lin (Editura Polirom)
CDC - Tips to Prevent Vision Loss
https://www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm
AOMA - Acupuncture for Eye Health
https://www.aoma.edu/what-we-treat/acupuncture-for-eye-health/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0