Remedii chinezești pentru afecțiunile oculare

Ochii reprezintă oglinda sufletului: ne ajută să vedem în exterior și să ne exprimăm emoțiile interioare.

Cum abordează medicina chineză afecțiunile oculare

Fiecare ochi simbolizează un aspect interior: 
- ochiul stâng este latura noastră feminină și atașarea de mamă, dependența la nivel emoțional 
- ochiul drept este latura noastră masculină, relația cu tatăl, viziunea rațională a lucrurilor din exterior. Dacă este afectat ochiul drept înseamnă că simțim nevoia de a ne găsi rădăcinile, de a fi proprii noștri stăpâni sau dorința responsabilizarii în fața acțiunilor noastre este crescută. 
  
Oboseala ochilor este cauzată și de modernizarea vieții de zi cu zi prin folosirea excesivă a aparatelor la care ne uităm, de aproape, ore în șir. Efectul acestor excese este obosirea mușchilor oculari care dau semne clare că ar trebui să facem o pauză prin senzații de înțepături în ochi, tulburarea vederii, amețeală sau chiar dureri de cap. Când privim fix într-un loc, la o distanță mică (la calculator), o perioadă lungă de timp mușchii ciliari se contractă, se tensionează și obosesc. Ca să-i relaxăm și să ajutăm cristalinul să se aplatizeze e bine să privim orizontul câteva minute după care să ne întoarcem în față calculatorului.

În Medicina Tradițională Chineză ochii sunt asociați cu ficatul (elementul corespondent – Lemn) iar oboseala ochilor arată că și ficatul este obosit dar mai arată și o slăbiciune a sângelui (scade zahărul din sânge). Medicii chinezi, înainte să înceapă investigarea ochilor, cercetează dacă sunt probleme la nivelul ficatului (acumulând energie la nivelul acestuia) și al sângelui (restabilirea echilibrului sanguin), tratează holistic aceste probleme pentru ca apoi să trateze eventualele probleme oculare. Vederea este unul din cele mai importante daruri primite de la natură, are nevoie de întreținere permanentă iar pentru evitarea și prevenirea acestor afecțiuni ni se recomandă să evităm pe cât de mult posibil TV și monitoarele de calculator, să închidem ochii pentru două minute la fiecare oră și să practicăm presopunctură pe punctele corespondente. 

Afecțiuni ale ochilor 

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Glaucomul reprezintă blocarea canalului de scurgere al ochiului care provoacă creșterea presiunii oculare interne (lacrimile care nu sunt lăsate să curgă sunt cele responsabile în majoritatea cazurilor). Glaucomul afectează în general persoanele peste 60 ani și obligă să privești doar înainte, nu și în lateral, că și cum ai purta ochelari de cal. Resentimentele din trecut, sentimentul de goliciune interioară, schimbarea reperelor familiare, melancolia și tristețea duc la deteriorarea vederii. Este nevoie să acceptăm situațiile, să înlăturăm vălul care ne acoperă, să privim lumea cu tandrețe și cu iubire, să iertăm și să fim mai toleranți. 

Cataracta este rezultatul opacității cristalinului. Apare tot la bătrânețe când corpul nostru nu mai are puterea de a asigura controlul și echilibrul care ajută ochii să rămână sănătoși prin puterea de concentrare a luminii pe retina pentru a vedea mai bine. La bătrânețe cristalinul crește și acumulează țesuturi cicatrizate, numite cataracte. Acestea atrag apa și umflă cristalinul făcându-l opac, cețos iar în mijlocul câmpului vizual apăr puncte negre. Nici măcar ochelarii nu mai sunt de folos căci e că și cum ai privi printr-o sticlă murdară sau opacă. Netratată, cataracta poate duce la orbire. Procesul se produce la ambii ochi și procentul este de 75% la persoanele peste 65 de ani. Operația este sigură dar costisitoare iar amânarea acesteia poate duce la orbire. Cataracta este rezultatul modificărilor legate de vârstă, al deficitului nutrițional, infecțiilor oculare netratate sau tratate greșit, expunerea la radiații, stresul oxidativ, deficitul de potasiu. Împiedicarea cataractei se poate face prin protejarea ochilor de suprasolicitare, evitarea expunerii directe la lumina solară (la orele în care puterea acestuia este excesivă) și la cea fluorescentă prin folosirea ochelarilor corespunzători, consumarea alimentelor bogate în vitaminele A, C și E, practicarea exercițiilor pentru ochi. 

Remedii alimentare și naturale de prevenire și tratare ale afecțiunilor oculare

- consumarea alimentelor bogate în vitaminele A, C, E și Zinc (morcovi, broccoli, varză, ceapă, spanac, sfeclă și pește) 
- ficat de porc, vită sau pasăre fiert sau la grătar pentru a ajuta ficatul să funcționeze în parametri normali 
- consumul mare de mere, papaya, pepene galben, banane, afine și nucă de cocos (întăresc vederea) 
- evitarea alimentelor prăjite, condimentate sau fierbinți (protejați ficatul și evitați lăcrimarea excesivă care poate afecta ochii) 
- consumul de vitamina B2 (supliment alimentar) 
- fierbeți timp de 15 min zece curmale roșii, apoi mâncați-le și beți zeama 

Alte remedii: 
- exerciții pentru ochi atunci când stați mult în fața TV-ului sau al calculatorului (previn miopia și oboseala oculară) 
- închideți ochii pentru două minute în fiecare oră 
- apăsați pe punctele de presopunctură aferente ochilor 
- puneți un prosop uscat pe ochi câteva minute după care priviți în zare un timp (ajută la eliminarea tensiunii oculare și la reechilibrarea energiei vizuale) 
- dimineața e bine să ieșiți și să respirați profund aer curat, după care să vă frecati palmele până se încălzesc și să vă acoperiți ochii cu ele 30 sec, continuând să respirați profund,apoi să priviți în zare 
- clipiți conștient cât mai des dacă nu aveți timp de exerciții ca să evitați uscarea acestora și impicit obosirea sau chiar miopia, în timp 
- evitați să citiți în mers 

- lumina de la birou să fie bună pentru a nu forța ochii 
- priviți la TV sau la calculator cu lumina aprinsă sau cu jaluzelele ridicate pentru a vă distrage atenția din când în când de la ecran, reducând astfel efectele negative pe care le are TV-ul asupra ochilor dvs. 
- dimineața, când vă treziți, încercați să priviți soarele fără să clipiți cât mai mult timp (va antrenați vederea). 

Chiar dacă este recomandat, nu este necesar să faceți zilnic aceste exerciții terapeutice pentru ochi, dar atunci când le faceți e recomandat să vă luați timpul necesar pentru a le face corect și până la sfârșit. Este important să faceți aceste exerciții dimineața, la scurtă vreme după ce v-ați trezit, și seara, înainte de culcare. 

Descrierea exercițiilor: 
- deschideți ochii ușor când vă treziți și stați puțin cu ei nemișcați 
- rotiți ochii de șapte ori în sensul acelor de ceasornic după care, tot de șapte ori, în sens invers acelor de ceasornic. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Efectele terapeutice ale acestui exercițiu pot preveni și chiar trata unele afecțiuni oftalmologice, pot îmbunătăți vederea, să alunge oboseala oculară și să îmbunătățească starea de spirit. 

Sursă: Secretele medicinei chineze-Henry B. Lin (Editura Polirom) 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0