Veruca plantara sau negi in talpa: cum se manifesta si ce tratament exista

Verucile plantare se mai numesc si negi plantari (in talpa) si se prezinta sub forma unor excrescente, cu aspect granulat, maroniu inchis, care apar, de obicei, pe calcai sau talpa (partea pe care calcam), zonele care resimt cea mai mare presiune. Aceasta presiune poate determina, de altfel, ca verucile plantare chiar sa creasca spre interior, intr-un strat mai dur de piele (calus).

 

Cauzele negilor plantari sunt infectia cu papilomavirusul uman (HPV). Virusul "intra in talpa" prin leziuni mici ale suprafetei plantare. 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cele mai multe veruci plantare nu sunt grave si puteti avea surpriza ca unii medici sa nici nu recomande un tratament, mai ales la copii si la tineri. Insa negii plantari pot provoca disconfort sau durere la mers ori cand persoana practica un sport. In cazul in care tratamentele de auto-ingrijire pentru aceste condiloame plantare nu functioneaza, ar trebui evaluate impreuna cu medicul dermatolog posibilitatile terapeutice. 

Trebuie, insa, sa mergeti la medic daca aveti diabet zaharat si/ sau un sistem imunitar slabit din cauza medicamentelor imunosupresante, daca aveti HIV / SIDA sau alte tulburari ale sistemului imunitar. 

Se cunosc mai mult de 100 de tipuri (tulpini) de HPV, iar cel care determina veruca plantara nu trebuie confundat cu tulpinile care determina cancerul de col uterin, de exemplu, sau papiloamele genitale (numite si negi genitali).

Cauze si diagnosticare veruca plantara

Nu toate persoanele care vin in contact cu tulpinile de HPV specifice verucilor plantare fac afectiunea, desi in familie exista un oarecare risc de contagiozitate, insa nu obligatoriu, intrucat tulpinile HPV care cauzeaza aparitia verucilor plantare nu sunt foarte contagioase.

Insa virusul HPV prospera in medii calde, umede si se poate contracta prin mersul descult in jurul piscinei, in dusuri sau vestiare. 

Virusul papiloma uman trebuie sa aiba un punct de intrare in pielea piciorului, iar aceste puncte sunt, de obicei:

•    fisuri in pielea uscata, in calcai
•    taieturi, rani sau zgarieturi
•    pielea care a devenit mai fragila sau mai sensibila, din cauza unei sederi prea lungi in apa cu clor a piscinei.

Oricine poate dezvolta veruci plantare, dar acest tip de negi are o probabilitate mai mare sa afecteze: 

•    Copiii si adolescentii
•    Persoanele cu un sistem imunitar slabit
•    Persoanele care au mai avut veruci plantare 
•    Oamenii care merg in picioarele goale in dusuri publice, bazine de inot.

Atunci cand negii plantari cauzeaza durere, ei pot modifica mersul normal sau postura normala si multi oameni nu isi dau seama de acest lucru. In cele din urma, aceasta schimbare in modul in care persoana sta (postura), merge sau alearga poate provoca dureri musculare sau dureri articulare, deci complicatii indirecte. Medicul poate diagnostica o veruca plantara prin examinarea leziunii sau inlaturarea unei mici sectiuni a leziunii si prin biopsiere.

Tratamentul pentru veruca plantara

 
 

Cele mai multe veruci plantare dispar fara tratament, desi procesul poate dura un an sau doi. Medicii pot recomanda aceste tratamente:

•    Peelingul cu acid salicilic - actioneaza prin indepartarea straturilor verucii, incetul cu incetul, si poate stimula capacitatea sistemului imunitar de a lupta impotriva negilor. Medicul dumneavoastra va va sugera anumite produse si plasturi, iar procedura de peeling este urmata de vizite periodice la medic, pentru monitorizare. 
•    Studiile arata ca acidul salicilic este mai eficient atunci cand este combinat cu tehnici de crioterapie
•    Medicul poate utiliza tehnici de congelare instantanee a verucii (crioterapie), prin aplicarea de azot lichid, fie cu un spray sau cu un tampon de bumbac. Medicul anesteziaza zona in primul rand, deoarece procedura poate fi dureroasa cand se aplica azotul lichid. Produsul chimic determina un blister in jurul verucii, iar tesutul mort se desprinde intr-o saptamana. Se impun tratamente repetate la fiecare trei sau patru saptamani, pana cand negii dispar.

In cazul in care acidul salicilic si tehnica de congelare nu functioneaza, medicul poate recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele tratamente:

    Alti acizi. Medicul va curata cu bisturiul suprafata negilor si va aplica acidul bicloracetic sau tricloracetic, cu un bestisor de lemn. Efectele secundare includ arsuri si intepaturi. Intre vizite, se recomanda aplicarea de acid salicilic.
•    Imunoterapia. Aceasta metoda utilizeaza medicamente sau solutii pentru a stimula sistemul imunitar pentru a lupta impotriva verucilor virale, cum ar fi inosina acedoben dimepranol sau Isoprinozina. 
•    Interventia chirurgicala minora folosind un ac electric (electrodesicarea). Aceasta procedura poate fi dureroasa si se face sub anestezie. Deoarece metoda poate provoca cicatrici si leziunea se vindeca greu, ea nu este de obicei utilizata pentru tratarea negilor plantari.
•    Tratamentul cu laser. Tratamentul Pulsed-dye cu laser inchis cauterizeaza vasele de sange mici, tesutul infectat se distruge si negul cade. Dovezile pentru eficacitatea acestei metode sunt limitate, mai ales ca tratamentul poate provoca durere si cicatrici.

Multi oameni apeleaza direct la farmacist pentru tratarea condiloamelor plantare folosind pe termen lung plasturi cu acid salicilic, sprayuri de crioterapie, benzi adezive de argint, aplicate timp de o saptamana, etc. 

Multe dintre aceste proceduri necesita inmuierea verucii in apa, indepartarea usoara a tesutului mort, cu piatra ponce. Rezultatele studiilor sunt discutabile cu privire la eficacitatea terapiilor efectuate acasa, nu exista dovezi care arata ca functioneaza mai bine decat acidul salicilic si crioterapia.

Alte tratamente populare ar fi:

  • Terapia cu Zinc - este disponibila fie ca unguent cu zinc, aplicat direct pe veruca plantara, fie se recomanda administrarea de pastile cu zinc. Forma orala poate fi eficace la persoanele cu deficienta de zinc. 
  • Nitrat de argint. Acesta este disponibil sub forma de solutie sau unguent local.
  • Terapia cu Fum. Unii oameni apeleaza la medicina populara, care presupune expunerea verucii intr-o "cutie de fum" rezultat din arderea frunzelor unui tip de plop, numit Populus euphratica. Rezultatele si procedura in sine sunt discutabile. 

Cand sa mergeti la medic

Este bine sa mergeti la cabinetul medicului dermatolog daca leziunea sau veruca plantara de pe piciorul dumneavoastra:

  • sangereaza, este dureroasa sau si-a modificat aspectul ori culoarea
  • ati incercat sa tratati veruca plantara, dar aceasta persista, se multiplica sau reapare
  • disconfortul provocat de verucile plantare va afecteaza activitatile de zi cu zi
  • aveti diabet zaharat si terminatiile nervoase de la nivelul talpilor si picioarelor sunt afectate
  • aveti sistemul imunitar slabit, din cauza unor medicamente sau din cauza altor boli
  • nu sunteti sigur daca leziunea este o veruca plantara.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

https://www.nhs.uk/conditions/warts-and-verrucas/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431047/

https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/plantar-wart

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 4