Tot ce trebuie sa stii despre HPV: Simptome & Tratament

1. Ce este HPV (virusul papiloma uman)?
   a. Tipuri de HPV: ce tulpini există?
   b. Cauzele apariției HPV
   c. Factori de risc HPV
   d. HPV transmitere
   e. Afecțiuni asociate cu infecția cu HPV
   f. Prevalența infecției cu HPV
2. HPV simptome
3. Analiza HPV: ce teste ajută la diagnosticarea infecției?
4. HPV: tratament, complicații, prevenire, mituri
   a. Tratament HPV
   b. Complicații HPV
   c. Măsuri pentru prevenirea infecției cu HPV
   d. Mituri despre HPV

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce este HPV (virusul papiloma uman)?

Papilomavirusul uman (prescurtat HPV după denumirea din limba engleză „human papillomavirus”) este o infecție virală care se transmite între oameni prin contactul piele pe piele. Există peste 180 de tulpini ale acestui virus, dintre care 40 sunt transmise prin contact sexual și pot afecta organele genitale, gura sau gâtul. HPV este cea mai comună infecție cu transmitere sexuală care afectează atât bărbații, cât și femeile.

Infecția cu papilomavirusul uman este atât de frecventă, încât majoritatea persoanelor active sexual vor avea, la un anumit moment în viață, o tulpină a virusului, chiar dacă au puțini parteneri sexuali. Majoritatea persoanelor cu HPV nu știu că sunt infectate cu acest virus și nu prezintă simptome.

Dacă ai HPV, asta nu înseamnă că vei dezvolta cancer de col uterin, laringian, oral, pulmonar și anogenital. Dacă ți se depistează o tulpină de HPV cu risc crescut, medicul va recomanda tratamente pentru a reduce riscul de cancer.

Tipuri de HPV: ce tulpini există?

Papilomavirusul uman cauzează aproape toate cazurile de cancer de col uterin. Să nu uităm că HPV este un virus transmis prin contact sexual. În majoritatea cazurilor, infecția nu provoacă simptome, iar din acest motiv, este ușor că papilomavirusul să fie transmis de la o persoană la alta fără ca acestea să știe de prezența lui.

HPV poate fi și o cauză a cancerului laringian, oral, pulmonar și anogenital. Tulpinile HPV 6 și 11 sunt cu risc scăzut și au ca efect de obicei formarea de condiloame și leziuni precanceroase de grad scăzut. Subtipurile 16 și 18 de HPV sunt cu risc ridicat și sunt responsabile pentru leziuni intraepiteliale de grad înalt, care evoluează spre afecțiuni maligne.

Cele mai întâlnite tipuri de HPV sunt:

Tulpina HPV 6 are un risc oncogen scăzut. Aceasta împreună cu tulpina HPV 11 sunt corelate cu aproximativ 90% dintre cazurile de negi genitali. Aceștia sunt cunoscuți și sub denumirea de condiloame (tumori benigne ale tegumentelor și mucoaselor de la nivelul anusului sau organelor genitale), veruci sau papiloame.

Tulpina HPV 11, la fel ca HPV 6, are un risc oncogen scăzut. HPV 11 poate cauza apariția negilor genitali. Totodată, virusul poate cauza modificări la nivelul colului uterin.

Tulpina HPV 16 este cel mai întâlnit tip de HPV cu un grad ridicat de risc și, de regulă, nu cauzează niciun fel de simptome. Tulpina HPV 16 este cea care provoacă 50% dintre cancerele de col uterin de la nivelul întregii lumi.

Tulpina HPV 18 este tot o tulpină cu grad ridicat de risc oncogen. La fel ca HPV 16, tulpina aceasta nu provoacă simptome de obicei și poate duce la cancer de col uterin. Împreună, tulpinile 16 și 18 ale papilomavirusului uman sunt responsabile de aproximativ 70% dintre toate cazurile de cancer de col uterin la nivel mondial.

Negii cutanați ai mâinilor și picioarelor, cum ar fi verruca vulgaris sau verruca plantaris, sunt cel mai frecvent cauzate de subtipurile HPV 1, 2, 4, 27 sau 57.

Subtipurile HPV care provoacă veruci cutanate sunt răspândite prin contactul dintre pielea cu afectare epidermică microscopică sau macroscopică și HPV. Locația prototipică pentru contractarea verucilor picioarelor sunt vestiarele de la sălile de sport sau piscinele.

Atât tulpinile HPV cu risc scăzut, cât și cele cu risc ridicat (uneori denumite alfa-papilomavirusuri) sunt considerate cu transmitere sexuală, dar pot fi răspândite prin alte forme de contact intim. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cele mai recente studii arată că prevalența HPV genital la adulții cu vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani este de aproximativ 45,2% la bărbați și 39,9% la femei.

Cauzele apariției HPV

În cazul în care te întrebi ce duce la infecția cu papilomavirusul uman, trebuie să știi că majoritatea oamenilor iau HPV prin intermediul sexului oral sau vaginal. Deoarece HPV este o infecție care se ia în urma contactului piele pe piele, actul sexual nu este necesar pentru a lua infecția. În cazurile rare, o mamă care are HPV poate infecta bebelușul în timpul nașterii, doar prin contactul cu acesta.

Atât femeile, cât și bărbații pot să ia papilomavirusul uman dacă au făcut sex oral, sex anal sau sex pe cale vaginală cu un partener infectat. Majoritatea persoanelor infectate cu human papillomavirus îl transmit, fără să știe, partenerului lor sexual, deoarece nu cunosc faptul că au deja acest virus.

Factori de risc HPV

Anumiți factori cresc riscul de a lua virusul HPV. Printre aceștia se află:

  • un număr mare de parteneri sexuali
  • faptul că cineva face sex cu o persoană care are mai mulți parteneri sexuali
  • un sistem imunitar slăbit, ca de exemplu din cauza unei infecții cu HIV sau după transplantul unui organ
  • zone în care pielea este deteriorată, afectată, iar virusul HPV poate pătrunde cu ușurință în organism
  • fumatul
  • utilizarea contraceptivelor orale (mai mult de 5 ani)
  • expunerea la radiații și lumină UV

HPV transmitere

Cum spuneam, papilomavirusul uman sau HPV este transmis prin contactul piele pe piele, prin intermediul actului sexual sau prin intermediul altor forme de atingere a organelor genitale. HPV poate infecta pe oricine este activ sexual, iar de multe ori, indivizii infectați sunt asimptomatici. HPV poate supraviețui în afara corpului pentru perioade foarte scurte de timp. Virusul poate fi transmis:

  • Prin contact sexual (și prin contact tegumentar);
  • Prin contact tegumentar (piele pe piele) în zona genitală, chiar și fără raport sexual;
  • De la mama infectată la făt, în timpul nașterii.

Afecțiuni asociate cu infecția cu HPV

În majoritatea cazurilor, virusul HPV nu cauzează niciun fel de problemă femeilor ori bărbaților. La unele persoane, însă, anumite tulpini de HPV pot cauza probleme, cum ar fi negii genitali (verucile genitale) și modificările anormale în celule, care uneori pot să se transforme în cancer.

Tulpinile HPV asociate cu un cancer sunt numite tulpini cu risc crescut oncogenic. Așadar, cancerele asociate cu tulpinile cu risc crescut pot fi: cancerul de col uterin, cancerul anal, cancerul penian, cancerul vulvar, cancerul vaginal și unele tipuri de cancere ale capului și gâtului.

Prevalența infecției cu HPV

La bărbați, rata de prevalență globală a infecției genitale cu HPV este aproape similară cu cea a femeilor (3,5–45% față de 2–44%), ratele de transmisie fiind de asemenea similare. Cea mai mare incidență și prevalență a tulpinilor HPV sunt înregistrate în regiunile lumii cu venituri mici și medii, la ambele sexe.

HPV simptome

Negii asociați cu majoritatea infecțiilor cu HPV pot să dispară de la sine, fără niciun fel de semne sau simptome. Însă virusul HPV este încă prezent în organismul unei persoane infectate. Drept rezultat, acea persoană poate să transmită, fără să știe acest lucru, HPV-ul la partenerii ei sexuali. Când virusul nu dispare de la sine, poate cauza probleme grave de sănătate.

În 9 din 10 cazuri, virusul dispare fără tratament, adesea în decurs de 2 ani. Alteori, virusul persistă în organism și de aici rezultă simptomele. Acestea includ negii genitali și negii apăruți în zona gâtului (cunoscuți sub numele de papilomatoză respiratorie recurentă). De asemenea, HPV poate cauza și cancer de col uterin și alte tipuri de cancer ale organelor genitale, capului, gâtului sau laringelui. 

Dacă ai negi genitali cauzati de HPV, asta nu înseamnă că vei dezvolta o formă de cancer, dar este necesar să mergi la medic pentru tratament. E bine de reținut că un cancer cauzat de infecția cu HPV nu dă simptome până când boala nu ajunge în stadiile avansate. Testele regulate de screening Babeș-Papanicolau pot ajuta la diagnosticarea precoce a problemelor de sănătate legate de infecția cu papilomavirusul uman. În plus, depistarea precoce a acestei infecții cu HPV poate îmbunătăți prognosticul și poate crește șansele de supraviețuire.

În multe cazuri, sistemul imunitar învinge o infecție cu HPV înainte că aceasta să creeze pe piele negii sau verucile. Când, însă, apar negii, ei pot să difere ca aspect, în funcție de ce tip de tulpină a HPV este implicată în infecție:

  • Negii genitali - au aspectul unor leziuni plate, sunt ca niște mici protuberanțe cu aspect de conopidă. La femei, negii genitali apar de cele mai multe ori pe vulvă, însă pot să apară și în apropierea anusului, pe cervix (colul uterin) sau în vagin. La bărbați, negii genitali apar pe penis și scrot sau în jurul anusului. Negii genitali rareori provoacă disconfort sau durere, deși pot să cauzeze mâncărimi.
  • Negii comuni - aspectul lor este unul rugos, sunt tot ca niște proeminențe și apar, de regulă, pe mâini și pe degete.
  • Negii plantari (veruci plantare) - acestea sunt excrescențe dure, care apar de regulă pe călcâie sau pe tălpi. Acești negi pot cauza disconfort.
  • Negii cu suprafață plată - sunt leziuni doar ușor ieșite în evidență; pot să apară oriune, însă de obicei copiii sunt cei afectați (le apar pe față) și pot să apară și la bărbați (în zona bărbii).

Dacă ai o astfel de infecție orală cu virusul HPV, simptomele pot include:

  • durere de ureche;
  • răgușeală;
  • durere în gât care nu dispare;
  • durere la înghițire;
  • scădere inexplicabilă în greutate;
  • noduli limfatici umflați.

Analiza HPV: ce teste ajută la diagnosticarea infecției?

Testele și investigațiile folosite pentru a evalua o posibilă infecție cu HPV sau modificările de la nivel celular, de pe colul uterin, asociate cu virusul HPV, includ un test Babeș-Papanicolau, un test ADN care detectează tulpina HPV și folosirea unei soluții de acid acetic în cadrul colposcopiei.

Dacă ai negi, medicul va putea stabili un diagnostic prin examinarea acestora cu un microscop. Dacă nu există negi vizibili, există câteva teste pentru depistarea HPV disponibile pentru femei.

Aceste teste și investigații pentru depistarea HPV pot fi:

Testul Babeș Papanicolau

Acesta verifică prezența celulelor precanceroase sau canceroase în interiorul colului uterin și vaginului; se recomandă ca femeile să își facă primul test Babeș Papanicolau după debutul vieții sexuale, o dată pe an, și să se testeze pentru infecția cu HPV o dată la cinci ani.

Testarea HPV

Este important să reții că testarea HPV este disponibilă pentru diagnosticarea HPV-ului la femei; testul pentru HPV se face pentru a depista infecția cu una sau mai multe tulpini ale papilomavirusului uman și pentru a se determina genotipul de HPV cu care este infectată o femeie.

Colposcopia

Dacă medicul suspectează o leziune precanceroasă sau canceroasă pe colul uterin, poate recomanda o investigație numită colposcopie; această procedură folosește un instrument special (numit colposcop), pentru a examina vaginul pacientei și colul uterin mai îndeaproape

Biopsia cervicală

Dacă, în urma colposcopiei, medicul specialist a observat o leziune pe col care prezintă suspiciuni, poate efectua la un anumit interval de timp o biopsie cervicală; astfel, va lua o mostră mică de țesut din colul uterin, pe care o va trimite la un laborator, pentru a fi analizată și pentru a se stabili dacă celulele sunt canceroase sau precanceroase.

HPV: tratament, complicații, prevenire, mituri

HPV tratament

În majoritatea cazurilor, papilomavirusul uman va dispărea de la sine (în doi ani), așa că nu există un tratament pentru infecția în sine, ci doar pentru simptomele infecției. În schimb, medicul probabil că va dori să revii la cabinet, pentru a repeta testele, la 6 luni sau la un an, pentru a vedea dacă infecția cu HPV încă persistă în organism și dacă au apărut modificări ale celulelor care trebuie urmărite.

Pentru problemele de sănătate care au legătură cu infecția cu HPV, precum verucile genitale sau cancerul, tratamentul va fi unul țintit, în funcție de problema specifică a pacientului. Pentru a trata negii genitali, contactează-ți imediat medicul ginecolog.

Reține că prin simpla îndepărtare a acestor negi nu se tratează virusul în sine, iar negii pot să reapară. Chiar dacă nu există tratamente specifice pentru HPV, adeseori virusul este eliminat de la sine din corp, dacă persoana are un sistem imunitar puternic. De asemenea, medicul poate recomanda o cură prelungită cu medicamente imunostimulatoare.

Există mai multe opțiuni pentru îndepărtarea negilor genitali, inclusiv cauterizarea chimică, crioterapia (un tratament care folosește azot lichid pentru a îngheța negul), tratamentul chirurgial, tratamente cu laser ori anumite medicamente. Tratamentul utilizat depinde în principal de localizarea negilor genitali, de numărul acestora și de dimensiunile lor. 

Tratament chirurgial (intervenție pe colul uterin)

Cancerele care sunt cauzate de infecția cu o tulpină HPV răspund bine, de regulă, la tratament, mai ales când sunt diagnosticate într-un stadiu incipient. Un medic oncolog, specializat în tratamentul împotriva cancerului poate evalua boala și poate oferi pacientului un plan corespunzător de tratament.

Intervenția timpurie chirurgicală este esențială, așa că ar trebui să mergi imediat la medic dacă te confrunți cu orice fel de simptome neobișnuite. Dacă sunt descoperite celule precanceroase sau canceroase în colul uterin, medicul le va îndepărta folosind una dintre procedurile de mai jos:

Conizație a colului uterin (o intervenție chirurgicală de diagnostic și tratament pentru leziunile colului uterin);

Excizie electrochirurgicală cu buclă, procedură care implică îndepărtarea țesutului cu ajutorul unui curent electric care trece printr-o sârmă subțire, ca o buclă, care acționează că un cuțit.

Displazia cervicală persistentă la orice vârstă, sau displazia de grad înalt la femeile în vârstă, este tratată cu crioterapie, procedura de excizie electrochirurgicală în ansă (LEEP) sau excizie cu cuțit rece (CKC). Ambele proceduri chirurgicale (LEEP, CKC) implică rezecția orificiului cervical și a zonei de transformare. Dacă afecțiunea progresează spre malignitate (de exemplu, carcinom cu celule scuamoase, adenocarcinom endocervical), pot fi necesare rezecție ulterioară, chimioterapie și/sau radiații.

Pentru a îndepărta negii genitali cauzați de infecția cu HPV, medicul poate recomanda criocoagulare, electrocauterizare, cauterizare cu laser, aplicarea de keratolitice.

Remedii și tratamente naturiste

Unele remedii naturiste, precum curcumina,  uleiul de gălbenele sau echinacea pot fi utile pentru tratamentul adjuvant al infecției cu HPV. Proprietățile anti-cancer și antivirale ale curcuminei din turmeric au fost dovedite în repetate rânduri; dacă adaugi acest condiment în digverse preparate (supe, tocănițe, ceaiuri), poți să îți stimulezi sistemul imunitar și să îți protejezi organismul împotriva infecției cu HPV.

La fel ca multe alte uleiuri esențiale, și cel de gălbenele poate fi eficient în tratarea afecțiunilor pielii, inclusiv a negilor și a inflamației care apar că rezultat al infecției cu HPV. Cere sfatul medicului fitoterapeut înainte de a-l utiliza.

Echinacea are proprietăți antivirale și este unul dintre cele mai populare tratamente pentru HPV. Se pot face tincturi sau ceaiuri din echinacea, mai ales că ambele variante sunt foarte eficiente în stimularea sistemului imunitar și în reducerea aspectului negilor.

Complicații HPV

Așa cum am discutat, papilomavirusul uman poate duce la anumite forme de cancer. Cancerele corelate cu infecția cu HPV afectează aproximativ 18.000 de femei și 9.000 de bărbați în fiecare an. Aceste tipuri de cancer pot fi:

  • Cancerul de col uterin;
  • Cancerul vulvar;
  • Cancerul vaginal;
  • Cancerul penian și cancerul în zona scrotului;
  • Cancerul anal;
  • Cancerul rectal;
  • Cancerul orofaringian (în interiorul gâtului).

Alte complicații ale HPV sunt și leziuni ale cavității orale și ale sistemului respirator superior. Unele infecții cu anumite tulpini HPV pot cauza leziuni pe limbă, pe amigdale, pe palatul moale din cavitatea bucală sau în interiorul laringelui și al nasului.

Măsuri pentru prevenirea infecției cu virusul HPV

Pentru a preveni infecția cu HPV a tractului anogenital inferior de către cele mai frecvente subtipuri cu risc ridicat și cu risc scăzut, autoritățile sanitare recomandă ca băieții și fetele să fie vaccinați împotriva HPV începând cu vârsta de 11 până la 12 ani, deci este cel mai indicat înainte de începutul vieții sexuale. 

De asemenea, se recomandă ca femeile să se vaccineze până la vârsta de 26 de ani și bărbați până la 21 de ani. Vaccinarea protejează împotriva tulpinilor de HPV despre care se știe că sunt asociate cu cancerul și, totodată, previne anumite tulpini ale HPV care cauzează negii genitali.

O modalitate simplă de a preveni infecția cu HPV este folosirea prezervativului și limitarea numărului de parteneri sexuali, alături de respectarea regulilor de igienă, atât înainte, cât și după raportul sexual.

Alimentația sănătoasă contează foarte mult pentru a avea un sistem imunitar puternic, care să poată lupta cu ușurință contra unei eventuale infecții cu virusul papiloma uman.

De asemenea, testul Babeș-Papanicolau efectuat o dată pe an și tipajul HPV o dată la cinci ani ajută la detectarea timpurie a oricăror probleme de sănătate asociate cu virusul.

Mituri despre HPV

Există foarte multe mituri despre infecția cu HPV, așa că e bine să le cunoști, ca să nu cazi în plasa informațiilor greșite.

Vaccinarea anti-HPV oferă protecție pentru întreaga viață?

Vaccinul împotriva HPV este eficient vreme de cel puțin 10 ani, deși este posibil să ofere o protecție pe termen mai îndelungat. Studiile care au urmărit participanți vaccinați vreme de mai bine de 10 ani nu au constatat că vaccinul și-ar fi pierdut protecția.

HPV este același lucru cu HIV?

Deși ambele virusuri HPV și HIV sunt transmise pe cale sexuală, nu există nicio legătură medicală între ele. Așadar, nu sunt același lucru. Cu toate acestea, comportamentele care te supun unui risc mare de a te infecta cu HIV te pot supune și unui risc de a lua virusul HPV.

Virusul se transmite doar prin contact sexual?

Deși majoritatea cazurilor de infecții cu HPV sunt transmise pe cale sexuală, chiar și persoanele care nu au avut niciodată contact sexual pot să aibă o infecție cu HPV. 

Virusul poate fi contractat doar de femei?

Nu, virusul poate fi luat și de bărbați, și de femei. Atât bărbații, cât și femeile ar trebui să se protejeze, vaccinându-se împotriva HPV și cunoscând care sunt efectele nefaste ale acestei infecții.

Infecția cu HPV cauzează obligatoriu cancer?

Este adevărat că peste 90% dintre toate cancerele de col uterin sunt cauzate de HPV, dar asta nu înseamnă că peste 90% dintre oamenii cu HPV vor face cancer. Majoritatea persoanelor care au în organism papilomavirusul uman vor elimina infecția fără astfel de consecințe.

Există tratamente pentru virusul HPV?

Nu există tratamente propriu-zise pentru acest virus, dar există tratament pentru problemele de sănătate legate de infecția cu HPV, și terapii pentru stimularea imunității.

 

Daca iti doresti sa te programezi la o consultatie ginecologica nu mai amana nicio zi. Timpul si sanatatea ta sunt pretioase!

Te poti programa chiar acum, la un medic specialist, in orasul tau, pe DOC TIME. 

Solutia pentru imbunatatirea starii tale de sanatate este doar la un click distanta!

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC – Genital HPV Infection – Basic Fact Sheet
https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm
MSD Manual - Human Papillomavirus (HPV) Infection 
https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/sexually-transmitted-infections-stis/human-papillomavirus-hpv-infection
NIH – Epidemiology and Burden of Human Papillomavirus and Related Diseases, Molecular Pathogenesis, and Vaccine Evaluation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7855977/#B7
Studiul „Epidemiology and Burden of Human Papillomavirus and Related Diseases, Molecular Pathogenesis, and Vaccine Evaluation”, apărut în Front Public Health. 2020; 8: 552028, doi: 10.3389/fpubh.2020.552028, autori: Arnaud John Kombe Kombe et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1