Negii genitali: de ce apar și cum se tratează corect
Negii genitali: de ce apar și cum se tratează corect
Negii genitali: de ce apar și cum se tratează corect
Cunoscuți și sub denumirea de condiloame (acestea fiind tumori benigne de pe tegumente și mucoase), veruci și/sau papiloame, negii genitali sunt generați de una dintre tulpinile binecunoscutului HPV sau virusul Papiloma uman.
Dintre aceste tulpini, există aproximativ 35-40 de tulpini specifice pentru zona genitală, care afectează țesuturile umede genito-urinare, mucoasele și pielea, putându-se localiza oriunde ano-genital, de la nivelul penisului, scrotului, anusului, vaginului sau vulvei, până în cervix (colul uterin), rect și interiorul uretrei. În urmă contactului oral cu zona infectată, negii se dezvoltă și la nivelul mucoasei bucale.
Există și negi sau veruci cu localizare la nivelul tălpii sau palmelor, despre care am scris aici. Ruperea sau traumatizarea mecanică a negilor poate determina împrăștierea virusului și sporirea numărului de leziuni. Mulți tineri, în dorința de a-i elimina, îi taie cu lama, ceea ce este total greșit, pentru că majoritatea constată apoi că negii se refac la loc, rapid, ba mai mult, apar alții și în zonele alăturate. Negii genitali sunt caracterizați printr-o mare contagiozitate și, în peste 95% dintre cazuri, se iau prin contact direct cu pielea partenerului și contact sexual. Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuală, așa cum am mai scris, alături de alte câteva boli.
Cei mai mulți oameni se tem de cancer atunci când aud infecția cu HPV. Nu este cazul negilor genitali, cauzați, de regulă, de tulpinile 6 și 11, mai puțin virulente. Însă femeile diagnosticate cu negi genitali trebuie să își facă o genotipare HPV, întrucât acest fapt trădează o imunitate mai scăzută și receptivitate crescută și la alte tulpini HPV, dintre care unele generatoare de cancer cervical.
Se recomandă testul Papanicolau, cea mai eficientă metodă de diagnosticare a infecțiilor cu virusul HPV, atât pentru depistarea tulpinii papilomavirusului uman, dar și pentru detectarea eventualelor modificări vaginale și cervicale provocate de negii genitali, care ar putea fi un semn timpuriu de cancer cervical (o posibilă complicație a infecției cu o tulpină HPV).
Ulterior testului Babeș-Papanicolau, odată ce au fost depistate modificări, se impune genotiparea HPV - care poate costa între 350 și 700 lei (350 de lei la stat, până la 700 de lei, clinici particulare). Din păcate, deși atât de importantă în prevenția cancerului cu localizare genitală la femei tinere, active, genotiparea HPV nu este suportată de Casă de Asigurări, însă testul Babeș-Papanicolau este gratuit, cu trimitere de la medicul de familie.
Cele mai comune tulpini cu risc ridicat sunt: HPV 16, HPV 18, HPV 31, HPV 35, HPV 39, HPV 45, HPV 51, deci nu cele care determină negii genitourinari, problema este, însă, că infecțiile HPV se pot co-asocia.
Factori de risc în ceea ce privește negii genitali
Următorii factori vă vor crește riscul de a contracta negi genitali:
- sexul neprotejat
- sexul neprotejat cu multe persoane diferite (parteneri multipli)
- sexul cu o persoană al cărei istoric sexual nu este cunoscut
- sexul oral
- începerea vieții sexuale la vârste mici
- perioadă stresantă și alte infecții virale în același timp, cum ar fi HIV sau herpesul.
Mergi la medic dacă aveți:
- una sau mai multe excrescențe sau tumori benigne în zona vaginului, a penisului sau a anusului
- mâncărimi sau sângerări de la organele genitale sau de la anus
- o modificare a fluxului normal de urină, care nu se corectează
- un partener sexual care are negi genitali, chiar dacă dumneavoastră nu aveți niciun simptom.
Este posibil să aveți negi genitali. Mergeți, așadar, la un consult ginecologic, dacă aveți unul sau mai multe dintre aceste simptome, astfel încât să descoperiți cauza problemei.
Complicații negi genitali
Printre complicațiile infecției cu HPV se numără:
Cancerul - Cancerul de col uterin este strâns legat de infecția genitală cu HPV. Anumite tipuri de HPV sunt, de asemenea, asociate cu cancere ale vulvei, anusului, penisului, gurii și gâtului.
Infecția cu HPV nu duce întotdeauna la cancer, dar este important ca femeile să facă periodic teste Papanicolau, în special cele care au fost infectate cu tipuri de HPV cu risc mai mare.
Probleme în timpul sarcinii - Rareori în timpul sarcinii, negii se pot mări, ceea ce face dificilă urinarea. Negii de pe peretele vaginal pot inhiba întinderea țesuturilor vaginale în timpul nașterii. Negi mari de pe vulvă sau în vagin pot sângera atunci când sunt întinși în timpul nașterii.
Extrem de rar, un copil născut dintr-o mamă cu negi genitali dezvoltă negi în gât. Copilul ar putea avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a împiedica blocarea căilor respiratorii.
Diagnosticare negi genitali
Aspectul specific și localizarea negilor pot ușura și grăbi diagnosticarea, îndrumând pacientul către medic. Însă medicii vor dori să trateze și negii mai puțin vizibili cu ochiul liber, care în timp se pot mări și extinde. De regulă, negii genitali se dezvoltă ca mici excrescențe sau umflături, fie de culoarea pielii, alteori puțin mai roz ori mai închise, înspre gri, în zona ano-genito-urinară. Negii pot fi individuali sau grupați, precum un mic buchețel de conopidă.
Pacientul poate că nu observă negii până când aceștia nu dau anumite semne, de regulă mâncărimi, usturimi sau alt tip de disconfort, precum sângerarea (în timpul actului sexual, cu precădere).
Perioada de incubație a papilomavirusului uman variază de la 6-7 săptămâni până la câteva luni bune, așa că de multe ori persoanele cu parteneri multipli sau întâmplători nici nu mai știu de la cine le-au luat. În cuplurile stabile, este esențial ca, odată depistat la unul dintre parteneri, tratamentul local și sistemic să fie urmat de ambii, pentru a evita reinfecția. Sunt situații când unul dintre ei nu are negi vizibili.
Perioada de incubație a papilomavirusului uman variază de la 6-7 săptămâni până la câteva luni bune, așa că de multe ori persoanele cu parteneri multipli sau intâmplatori nici nu mai știu de la cine le-au luat. În cuplurile stabile, este esențial ca, odată depistat la unul dintre parteneri, tratamentul local și sistemic să fie urmat de ambii, pentru a evita reinfecția. Sunt situații când unul dintre ei nu are negi vizibili.
Pentru detectarea negilor genitali mai mici, care nu se văd cu ochiul liber, medicul aplică o soluție de acid acetic pe pielea organelor genitale, care îi pune în evidență prin virarea culorii acestora în alb. Ulterior, aceștia sunt vizualizați la un dermato-microscop sau colposcop, iar tratamentele pot începe chiar din cabinetul medicului dermatolog, cu sau fără anestezie locală, în funcție de procedura aleasă, cum ar fi:
Tratamentul din cabinetul medicului
Crioterapia - metodă constă în distrugerea virusului prin procedura de congelare locală, punctuală cu azot lichid, ce formează un blister de gheață în jurul negului.
Arderea prin electrocauterizare cu un curent electric de intensitate joasă.
Excizia chirurgicală cu bisturiul, prin care negul este îndepărtat cu tot cu „rădăcină”, adică țesutul dermic afectat în profunzime de infecția HPV.
Razele laser, metodă folosită mai ales în cazul negilor extinși, aplatizați, ori situați în interiorul orificiilor uretrale, unde este necesară focusarea fasciculului luminos distrugător cu mai mare precizie, pentru evitarea lezării țesutului sănătos ori alte localizări dificil de abordat prin metode clasice.
Tratamentul de acasă pentru negi genitali
Tratamentele recomandate de medic pot fi atât locale, cât și sistemice, întrucât, chiar dacă în cabinetul medicului dermatolog vi s-au aplicat proceduri locale, negii pot reapărea.
Tratamentele locale pot consta în creme sau pomezi, care conțin următoarele substanțe active:
- Imiquimod - stimulează sistemul imunitar în lupta cu virusul, însă pot cauza arsuri locale, blistere, dureri corporale, tuse, diverse erupții cutanate și oboseală.
- Podofilină și podofilox, pe bază de rășini vegetale, ce distrug țesutul unde este localizată infecția negilor genitali.
- Acidul tricloracetic - cauzează o arsură chimică a negului genital, cu senzația de arsură, durere, usturime.
Tratamentul sistemic poate consta în tratamente de imunomodulare cu isoprinosină, sau stimulare generală nespecifică, cu aminoacidul lizină, vitamina C sau zinc.
Ozonoterapia locală sau prin autohemoterapie poate avea efecte benefice importante în limitarea infecției virale, fiind folosită de către medicii specializați ca terapie adjuvantă, complementară.
Se pare că cea mai eficientă metodă de prevenire a apariției negilor genitali este vaccinarea împotriva celor două tulpini ale virusului HPV cauzatoare de negi genital, dar și de alte infecții HPV. De cele mai multe ori, pacienții, mai ales foarte tineri, se jenează să meargă la medic, chiar dacă disconfortul generat de negi este foarte mare, prin mâncărimi, usturimi și aspectul urat. În plus, din cauza proastei informări, mulți tineri cu negi genital trăiesc cu teama de a face cancer.
Către toate aceste persoane, mesajul este următorul: deși negii genitali nu sunt afecțiuni care să pună sănătatea generală și viața în pericol, trebuie lăsată jena la o parte și mers de urgență la medicul dermatolog, pentru ca aceștia se pot înmulți pe corp, au risc mare de contagiozitate și, din păcate, nu trec de la sine! În schimb, când negii genitali sunt tratați, ei pot dispărea complet în scurt timp.
Cum previi negii genitali
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă vaccinarea de rutină împotriva HPV pentru fete și băieți de 11 și 12 ani, deși poate fi administrată încă de la vârsta de 9 ani.
Este ideal ca fetele și băieții să se vaccineze înainte de a-și începe viața sexuală.
Efectele secundare ale vaccinurilor sunt de obicei ușoare și includ durere la locul injectării, dureri de cap, febră scăzută sau simptome asemănătoare gripei.
CDC recomandă acum ca toți copiii de 11 și 12 ani să primească două doze de vaccin HPV la cel puțin șase luni distanță, în loc de schema de trei doze recomandată anterior. Adolescenții mai tineri cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani și adolescenții cu vârste cuprinse între 13 și 14 ani pot, de asemenea, să se vaccineze conform programului actualizat de două doze. Cercetările au arătat că schema cu două doze este eficientă pentru copiii sub 15 ani.
Adolescenții și adulții tineri care încep seria de vaccinuri mai târziu, cu vârsta cuprinsă între 15 și 26 de ani, ar trebui să continue să primească trei doze de vaccin.
Administraţia SUA pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a aprobat utilizarea vaccinului Gardasil 9 pentru bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 9 și 45 de ani. Dacă ai între 27 și 45 de ani, discută cu medicul dacă-ți recomandă să faci vaccinul HPV.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/genital-warts/
http://www.merckmanuals.com
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Human Papillomavirus (HPV)
https://www.cdc.gov/hpv/parents/vaccine-for-hpv.html
The U.S. Food and Drug Administration (FDA) - FDA approves expanded use of Gardasil 9 to include individuals 27 through 45 years old
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-expanded-use-gardasil-9-include-individuals-27-through-45-years-old
Te-ar mai putea interesa și...
Cat la % este riscul ca si partenerul meu sa fie infectat cu acest virus daca si eu il am?
Depinde foarte mult de tulpina virusului HPV. Exista tulpini care se transmit pe cale sexuala, in timp ce altele nu se transmit astfel. In plus, exista tulpini care sunt periculoase pentru femei, insa in cazul barbatilor nu favorizeaza aparitia unor afectiuni. Discutati, va rugam, cu medicul dumneavoastra ginecolog.