Ce este agitația psihomotorie

Reprezintă o dezorganizare globală a funcţilor motorii, fiind de regulă corelată cu dezorganizarea funcţionării sistemului nervos central, constând în reducerea controlului mișcărilor, impulsurilor, emoţiilor.

Cum se manifestă?

Dezorganizare - poate fi gradată până la forme extreme de agitaţie, care se exprimă prin nevoia incontrolabilă de mişcare, care poate deveni haotică, cu plecări fără scop, fugă, dezinhibiţie gestuală cu manifestări agresive, distrugeri, lovirea obiectelor.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Neliniştea, anxietatea sunt dominante, dar pot fi oricând înlocuite cu depresie, furie, euforie.

Apare impulsivitate, intoleranţă la frustrare sau restricţii, tendinţă la violenţă.

Mai poate exista un grad de confuzie.

Cauze:

  • Intoxicaţie acută alcoolică - atât alcolismul acut în faze de beție cât si starea de sevraj, delirium tremens;
  • Consumul sau dependenţa de droguri- amfetamină, cocaină, halucinogene;
  • Intoxicaţia cu monoxid de carbon.
  • Supradozări voluntare sau accidentale cu Diazepam, Romparkin sau alte substanţe medicamentoase.
  • Dezechilibrul metabolic-în timpul agravării unor boli ca diabetul zaharat, insuficienţa hepatică, insuficienţa renală acută, deshidratare cu hipo sau hipernatremie, stări hipoglicemice sau ceto-acidoza diabetică.
  • Boli neurologice ca epilepsia temporală, tumori frontale sau temporale, stări de confuzie post onirică în epilepsia grand mal, faza de debut a meningitelor sau encefalitelor, hematom, stări posttraumatice, tumori cerebrale
  • Boli psihiatrice: Demenţe, schizofrenie, psihoze acute, agitaţie catatonică, accesul maniacal, depresia anxioasă majoră, stări anxioase, crize disociative isterice.

Diagnostic

Diagnosticarea necesită o elaborată culegere de date asupra circumstanţelor apariţiei stării respective, situaţii psihotraumatizante, conflicte, consum de substanţe, preexistenţa unor boli.

Examinarea fizică somatică presupune analizarea aspectului și culorii tegumentelor, hidratarea, gradul de nutriţie, edeme, dispnee.

Examenul neurologic este extrem de important mai ales în prezenţa unor stări confuzionale. Indicatori importanţi în stările de agitatie sunt: ameteala, cefaleea, tremurăturile, reacțiile pupilare, dificultați în coordonare si în mers, pierderea vorbirii, paraliziile, convulsiile de toate tipurile.

Evaluarea stării psihice se va concentra asupra conștienței -lucidă sau cu diferite grade de tulburare- a capacitătii de orientare, a judecății, a stării afective.

În majoritatea cazurilor este nevoie și de o evaluare clinică pentru stabilirea unor constante metabolice: ureea, creatinina, glicemia, corpii cetonici, electroliti. De asemenea, se mai poate recurge la examenul fundului de ochi, EEG, puncție lombară.

Diagnosticul poate necesita colaborare interdisciplinară, deoarece stările psihice reflectă calitatea funcționării organismului, iar existenta unor boli psihice în trecut nu împiedică pacientul să se îmbolnăvească de alte afecțiuni (neurologice sau somatice).

Tratamentul                                   

Tratamentul stărilor de agitatie psihomotorie este complex. În cazul intoxicațiilor se iau măsuri în functie de etiologie- spălătură gastrică, vitamine, perfuzii cu glucoză.

În bolile metabolice generale se va aplica un tratament etiologic sau simptomatic.

Tratamentul stărilor de agitatie psihomotorie este sedativ cu medicație neuroleptică injectabilă sau orală și benzodiazepine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Se va supraveghea alimentația, cantitatea de lichide consumate, starea fizică generală.

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0