Agitatia - semn al anxietatii sau al prezentei unei afectiuni?

Agitatia este un sentiment de agravare sau neliniste generat de o provocare sau de o problema medicala.

Este normal ca oamenii sa devina agitati uneori, mai ales din cauza stresului de zi cu zi de la munca sau de la scoala. Totusi, daca te simti agitat fara motiv ar trebui sa iti faci o programare la medic.

Cauzele agitatiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Agitatia este un sentiment pe care toata lumea l-a simtit cel putin o data in viata. Este o emotie fireasca, iar in majoritatea cazurilor nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Cauzele frecvente ale agitatiei sunt:

• stresul de la munca

• pierderea unei persoane dragi

• boala

• sindromul burnout (suprasolicitatea profesionala)

• stres la scoala

Cand este de scurta durata, agitatia nu duce la complicatii. Totusi, anumite probleme medicale pot cauza agitatie. Acestea sunt:

• tulburarile anxioase

• tulburarile care afecteaza echilibrul hormonal

• boli mintale, precum tulburarea bipolara sau schizofrenia

In cazuri rare, o tumoare pe creier poate cauza schimbari de atitudine sau dispozitie, precum agitatia neprovocata.

Copiii autisti pot la randul lor sa devina agitati daca sunt inconjurati de factori care o provoaca, precum culori aprinse ori sunete puternice.

Diagnosticarea agitatiei

In timpul consultatiei, medicul va incerca sa determine daca agitatia ta este provocata de o tulburare mintala sau de o alta problema medicala. Medicul iti va adresa intrebari legate de istoricul tau medical si de stilul de viata, apoi ar putea preleva probe de sange pentru a stabili nivelul hormonal.

Daca medicul nu descopera o boala fizica, te va programa pentru un control la un specialist in sanatate mintala. Acesta din urma iti va evalua simptomele si activitatile de zi cu zi pentru a stabili cauza agitatiei. In masura in care cauzele agitatiei raman necunoscute, alte analize aprofundate vor fi necesare, precum o tomografie computerizata la cap sau un test de imagistica prin rezonanta magnetica. De asemenea, medicul ar putea efectua o punctie lombara sau analize de urina.

Tratamentul agitatiei

Agitatia este adesea un simptom tratabil, insa trebuie urmata intocmai recomandarea specialistului. Iata cateva variante de terapie pentru diverse cauze ale agitatiei.

  • Dezechilibrele hormonale

Daca o problema medicala afecteaza echilibrul hormonal acesta poate fi corectat cu ajutorul medicamentelor. In unele cazuri, tratamentul se poate extinde pe o lunga perioada de timp. Acest tratament este prescris de obicei femeilor aflate la menopauza sau persoanelor cu dezechilibre ale glandei tiroide.

  • Tumoarea pe creier

Daca agitatia este cauzata de o tumoare pe creier, aceasta va fi tratata in functie de dimensiunea si localizarea ei. Daca tumoarea este prea dificil de extirpat chirurgical, medicii ar putea sa opteze pentru monitorizarea atenta a dezvoltarii ei. In unele cazuri, ei vor utiliza un tratament agresiv, precum chimioterapia, pentru a incerca sa micsoreze tumoarea. Daca aceasta poate fi extirpata in siguranta, medicul te va indruma catre un chirurg pentru aceasta procedura.

  • Bolile mintale

Agitatia cauzata de o boala mintala poate fi tratata prin terapie. Intr-o sesiune tipica de terapie, vei evalua simptomele si vei dezvolta modalitati eficiente pentru a le gestiona. Daca terapia nu functioneaza in cazul tau, ai putea fi nevoit sa iei medicamente pentru a te calma. Vei putea fi nevoit sa iei aceste medicamente pentru o perioada indelungata ori numai atunci cand te simti agitat.

  • Stresul

Poti scapa de agitatia cauzata de stresul de la locul de munca sau de la scoala prin exercitii de respiratie profunda. Aceste exercitii te pot ajuta sa te calmezi, deoarece te vei concentra asupra respiratiei, nu asupra situatiei care te face sa te simti agitat.

De asemenea, ai putea discuta despre stresul pe care il resimti cu seful sau cu profesorul tau, pentru a vedea daca exista solutii eficiente pentru a-l reduce. Daca esti suprasolicitat la locul de munca, discuta acest aspect cu superiorul tau. Acest lucru te va ajuta sa te simti mai putin agitat.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru unii oameni, meditatia este o practica linistitoare si relaxanta – eficace in combaterea agitatiei. De asemenea, meditatia ajuta cu precadere la prevenirea agitatiei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0