6 soluții naturiste la-ndemână contra negilor

Negii sunt excrescențe inofensive ale pielii cauzate de papilomavirusul uman (HPV). Există peste 100 de tipuri de HPV. Virusul pătrunde în corp prin zonele în care există tăieturi și determină apariția negilor pe față, pe organele genitale și pe mâini. Partea bună este că există numeroase tratamente naturiste prin care poți stopa acești negi, cunoscuți și sub denumirea de veruci. Ideal este sa mergi la medicul dermatolog pentru a indeparta rapid, in numai cateva minute, cu ajutorul laserului sau chirurgiei negii sau papiloamele pentru a reduce riscul infectarii acestora sau raspandirii pe corp, dupa cum poti gasi aici.  Insa sunt si multe persoane care prefera tratamentele naturale si au si rabdarea suficienta pentru a repeta operatiunile de indepartare a lor, care uneori dureaza pana la cateva saptamani sau luni.

Ulei de arbore de ceai (Melaleuca alternifolia)

Uleiul de arbore de ceai are proprietăți antimicrobiene și exfoliante. Potrivit unui mic studiu 1, tratamentele topice cu ulei de arbore de ceai ajută la reducerea verucilor în cel mult 12 zile. Cu toate acestea, nu există studii la scară largă care să susțină aceste descoperiri.

Dacă totuși vrei să încerci acest remediu, aplică câteva picături de ulei arbore de ceai pe neg, diluat cu ulei vegetal (de floarea-soarelui, de exemplu) pe o dischetă demachiantă. Așează discheta pe neg și las-o să acționeze 10 minute. Repetă operațiunea de două sau de trei ori pe zi, până când vezi îmbunătățiri. Nu aplica niciodată un ulei esențial nediluat direct pe piele, pentru că poate provoca iritații sau arsuri. 

Oțet de mere

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Oțetul de cidru de mere este un tratament popular pentru negii de pe mâini. Pentru a încerca acest tratament naturist, amestecă într-un vas două părți oțet de cidru de mere și o parte apă.  Acest tratament implică cufundarea unei dischete demachiante în soluția obținută și aplicarea acesteia pe pielea cu negi în fiecare seară înainte de a merge la culcare. Lasă discheta să acționeze 3-4 ore. 

Chiar dacă oțetul de cidru de mere este un tratament natural, este acid și poate provoca dureri și disconfort la contactul direct cu pielea. Oțetul de cidru de mere nu se aplică pe piele nediluat, deoarece poate provoca iritații și arsuri. De asemenea, acest remediu natural nu se aplică pe răni deschise.

Usturoi

Usturoiul are o istorie lungă în tratarea anumitor afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau cicatricile keloide. Este de asemenea utilizat pentru stoparea infecțiilor bacteriene, fungice și virale, cum sunt negii. Potrivit unui studiu efectuat în 2014, extractul de usturoi elimină verucile în patru săptămâni. Extractul de alicină din usturoi are efecte microbiene, funcționând prin distrugerea enzimelor din agenții patogeni nocivi. Pentru a trata negii cu usturoi, zdrobește un cățel de usturoi și amestecă-l cu puțină apă, până obții o pastă. Aplică pasta pe neg și acoperă cu un bandaj. Repetă procedura în fiecare zi, timp de trei-patru săptămâni. Poți aplica, de asemenea, suc de usturoi. 

Aspirina

Acidul salicilic din aspirină are acţiune keratolitică. Asta înseamnă că ajută la estomparea negilor.  Tot ce trebuie să faci este să zdrobești un comprimat de aspirină și să amesteci praful obținut cu puțină apă. Aplică pasta pe verucă și acoperă cu un bandaj. Lasă amestecul să acționeze și repetă procedeul până când vezi îmbunătățiri.Atunci când alegeți acid salicilic, rețineți că procentele mai mari (20 până la 40%) sunt cele mai eficiente. Produsele fără prescripție medicală trebuie utilizate zilnic și ar putea necesita săptămâni sau chiar luni de tratament pentru a dispărea complet.

Vitamina C

Vitamina C are proprietăți de stimulare a imunității. Această vitamină este esențială și pentru vindecarea rănilor. Se crede și că poate să combată HPV, dar este nevoie de dovezi fiabile. Dacă totuși vrei să încerci acest tratament, zdrobește o tabletă de vitamina C și amestec-o cu apă. Aplică pasta pe verucă, acoperă cu un bandaj și las-o să acționeze peste noapte. Repetă operațiunea în fiecare zi, până la dispariția negilor.  Unii specialiști susțin că vitamina C este mai eficientă dacă este amestecată cu suc de lămâie. Sucul de lămâie poate provoca iritații ale pielii, așa că folosește-l cu precauție.

Propolis

Albinele produc o substanță asemănătoare cu rășina numită propolis. Aceasta are în compoziție substanțe vegetale, ceară de albine, polen și enzime. Cercetările 2 sugerează că propolisul are proprietăți antimicrobiene și ajută la producerea de celule cutanate. Este folosit pentru a trata acneea și pentru a accelera vindecarea rănilor.  De aceea, se crede că propolisul ajută la vindecarea pielii infectate și la lupta împotriva HPV. Aplică 2-3 picături de propolis pe neg, acoperă zona cu un bandaj și lasă remediul să acționeze peste noapte. Repetă procedeul zilnic. 

Si bicarbonatul de sodiu și uleiul de ricin ar fi remedi  ce pot fi folosite pentru tratarea negi. Proprietățile antiinflamatorii și antiseptice ale bicarbonatului de sodiu reduc durerea și inflamația la locul verucii.

Retine ca produsele fără prescripție medicală trebuie utilizate zilnic și ar putea necesita săptămâni sau chiar luni de tratament pentru a dispărea complet, asa ca poate ca cea mai buna solutie ramane tot vizita la medicul dermatolog care poate aplica laserul sau crioterapia penbtru a-i indeparta rapid.

Suplimente contra negilor 

Mai multe studii au arătat că un supliment simplu de zinc poate preveni aparitia si inmultirea negilor.. Suplimentele de zinc (de obicei tablete) pot fi cumpărate de  la majoritatea farmaciilor. S-au dovedit a fi sigure și eficiente, în special la persoanele care nu au răspuns anterior la tratament.

Alte exemple de plante care pot fi eficiente în tratarea negilor includ 

-Echinacea

- E. walachii.
-Ficus carica.

- Unguente cu usturoi

 

Atenție!

Nu trata condiloamele genitale acasă folosind tratamente naturiste. Pielea genitală este delicată și pot apărea leziuni la nivelul acesteia dacă se utilizează tratamente topice. Discută cu medicul despre opțiunile de tratament pentru tratarea negilor genitali, inclusiv administrarea de medicamente antivirale.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursă foto: Shutterstock

Bibliografie:
1 Studiul „Successful topical treatment of hand warts in a paediatric patient with tea tree oil (Melaleuca alternifolia)”, publicat în Complementary therapies in clinical practice, 2008 Nov., Millar BC, Moore JE.
2 Studiul „Propolis: a new frontier for wound healing?”, publicat în Burns & Trauma volume, în 2015 


 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0