Beneficiile usturoiului: te ajuta sa combati raceala si sa cresti imunitatea

Tu cât de des mănânci usturoi? Știm că fugi de el din cauza mirosului neplăcut, însă știm la fel de bine și că te bazezi pe el când încerci să scapi mai repede de răceală, gripă sau de o infecție din organism, fiind aliatul tău pentru creșterea imunității.

Usturoiul este unul dintre cele mai puternice alimente când vine vorba despre lupta cu infecțiile, cu virusurile și bacteriile, un fortifiant natural important al sistemului nostru imunitar. Usturoiul este, așadar, una dintre cele mai puternice "arme" pe care le putem avea pentru susținerea sistemului imunitar. Are capacitatea de a stimula producția naturală de anticorpi din organism și combate infecțiile, distrugând sute de tipuri de bacterii și virusuri. Mulți specialiști îl numesc cel mai puternic antibiotic natural și îi compară deseori efectele cu cele ale penicilinei.

Așadar, nu este o noutate că usturoiul combate eficient afecțiunile tractului respirator și că fortifică imunitatea. Însă are și multe alte beneficii, pe care probabil că nu le bănuiai. Îți dezvăluim astăzi câteva dintre ele.

Ce conține usturoiul

Usturoiul este considerat un condiment funcțional datorită gamei sale diverse de constituenți nutritivi, fitochimice și fibre. Acesta are în compoziție o cantitate ridicată de potasiu, fosfor, zinc și sulf, dar și seleniu, calciu, magneziu, mangan, fier. 

În ultimii ani, o atenție considerabilă a fost acordată principalilor săi compuși bioactivi, în special polifenoli, flavonoide, flavanoli, taninuri, saponine, compuși care conțin sulf (inclusiv aliina, alicină). În general, compușii bioactivi sunt prezenți în usturoiul intact, dar, după tocare sau zdrobire, un număr mai mare de compuși, cum ar fi alicina, au fost identificate 1.

Usturoiul previne afecțiunile cardiovasculare

Aparent, usturoiul scade în mod miraculos tensiunea arterială dacă este consumat regulat, pe perioade de cel puțin 2 luni de zile. Substanțele active din usturoi dilată arterele, favorizează circulația sângelui și împiedică formarea de cheaguri. În plus, reglează nivelul de glucoză din sânge și ajută organismul să proceseze mai bine colesterolul, scăzând nivelul colesterolului "rău" (LDL).
Studiile arată că usturoiul poate să scadă nivelurile colesterolului total și pe cele ale colesterolului LDL. În cazul persoanelor cu hipercolesterolemie, suplimentele cu usturoi par să reducă atât valorile colesterolului LDL și/sau pe cele ale colesterolului total cu până la 10-15%.

Potrivit unei meta-analize recente, publicate în februarie 2020 în Medicina experimentală și terapeutică, în cele 12 studii și peste 550 de persoane cu hipertensiune arterială care au fost studiate, administrarea suplimentelor de usturoi îmbătrânit timp de trei luni a scăzut tensiunea arterială sistolică cu aproximativ 8 puncte și tensiunea arterială diastolică cu 5,5 puncte, un efect similar cu cel al medicamentelor pentru tensiunea arterială 2.

Usturoiul reglează tranzitul intestinal

Multe persoane folosesc usturoiul pentru afecțiuni digestive, deși la o primă vedere, aroma puternică și uleiurile din usturoi par să facă mai mult rău decât bine. De fapt, se pare că alicina, substanța din usturoi responsabilă de această aromă înțepătoare, poate stimula stomacul să producă enzimele necesare unei flore intestinale sănătoase. Mai mult decât atât, usturoiul se poate dovedi util în caz de constipație acută.

Atenție, însă, la persoanele care suferă de gastrită, reflux gastric sau ulcer. Usturoiul este recomandat în special persoanelor sănătoase, cu rol în prevenție. Dacă o astfel de afecțiune s-a instalat deja, usturoiul trebuie consumat doar la recomandarea medicului și gătit sau în combinație cu lapte, pentru atenuarea senzațiilor de arsură la stomac pe care le poate provoca.

Usturoiul previne cancerul și vindecă infecțiile cu streptococi

Usturoiul este una dintre cele mai bune surse naturale de germaniu și seleniu, dar este extrem de bogat și în antioxidanți și substanțe antibacteriene. Usturoiul are capacitatea de a combate chiar și infecții mai agresive, cum sunt cele cu streptococi, în caz de scarlatină sau difterie.

Un efect similar îl are usturoiul și asupra celulelor canceroase, pe care le distruge din fază incipientă, întărind bariera naturală de protecție a organismului. Practic, substanțele active din usturoi încurajează celulele sănătoase din corp să identifice "intrușii" și să îi distrugă rapid.

Usturoiul este util și în anumite afecțiuni genitale feminine

Usturoiul ar trebui avut în vedere în special de femeile care se apropie de perioada premenstruală, fiindcă poate calma simptomele neplăcute ale schimbărilor hormonale: bufeuri, crampe, anxietate, nervozitate, schimbări de dispoziție, flux menstrual neregulat.

Poate fi folosit, însă, și de femeile mai tinere, pentru calmarea durerilor menstruale, de sâni sau de cap, pentru reglarea menstruației cu întârzieri mari și pentru diminuarea grețurilor matinale.

Usturoiul are proprietăți antiinflamatoare

Potrivit unor studii mai vechi, se pare că usturoiul exercită efecte antiinflamatorii puternice prin scăderea biomarkerilor inflamatori la boala renală în stadiu terminal și la pacienții adulți. Un studiu clinic randomizat dublu-orb a arătat o reducere semnificativă a citokinelor inflamatorii, cum ar fi interleukina 6 (IL-6), proteina C reactivă (CRP) și viteza de sedimentare a eritrocitelor atunci când 400 mg de GE standardizat a fost administrat de două ori pe zi timp de opt săptămâni la pacienții cu dializă peritoneală. 

Usturoiul este eficient împotriva acneei și căderii părului

Înainte de a folosi usturoiul pe piele, în orice mod, trebuie să știi că este complet interzisă aplicarea acestuia pe răni deschise, tăieturi sau zgârieturi, fiindcă substanțele sale puternice vor face leziunea extrem de dureroasă. Însă te poți bucura de efectul său antiseptic, antiinflamator și tonic, în alte moduri. Pentru tenul afectat de acnee, poți tăia în două un cățel de usturoi, după care să tamponezi ușor coșurile cu mijlocul plin de suc. Evită zona ochilor, lasă-l să acționeze 20 de minute, apoi spală-te pe față cu produsele tale cosmetice obișnuite.

Pentru păr, usturoiul te poate ajuta să stopezi căderea. Și asta fiindcă uleiurile volatile acționează ca un tonic pentru rădăcinile firelor de păr, stimulând regenerarea acestora. Prepară o pastă din usturoi, pe care o aplici pe scalp și masezi ușor. Las-o să acționeze 10 minute, apoi spală-te pe cap cu produsele tale cosmetice obișnuite. 

Usturoiul ajută la prevenirea răcelilor și gripei

Se știe că usturoiul are proprietăți promițătoare ca tratament pentru a preveni răcelile și gripa. Numeroase studii au arătat că usturoiul reduce riscul inițial de îmbolnăvire, precum și numărul de zile atunci când suntem bolnavi. De asemenea, usturoiul reduce și severitatea simptomelor. În cadrul unui studiu de peste hotare, voluntarilor sănătoși (146 la număr) li s-au administrat fie suplimente cu usturoi, fie o capsulă placebo, pe o perioadă de trei luni. Grupul de voluntari care a luat capsule cu usturoi a avut un risc cu 63% mai mic de a se îmbolnăvi de răceală, iar răcelile acestor participanți au fost cu 70% mai scurte.

Un alt studiu a descoperit că răcelile au fost, în medie, cu 61% mai scurte în cazul subiecților care au consumat 2,56 grame de extract de usturoi îmbătrânit pe zi, în comparație cu grupul care a luat capsule placebo. De asemenea, răcelile participanților au fost mai puțin severe. 

Dacă te îmbolnăvești des de pe urma răcelii sau gripei, faptul că mănânci usturoi crud te poate ajuta să reduci simptomele sau să previi cu totul îmbolnăvirea. Însă dacă suferi de anumite afecțiuni, este bine să ceri sfatul medicului curant înainte de a te trata cu usturoi.

Usturoiul poate împiedica coagularea sângelui

Potrivit unor studii mai vehi, compușii din usturoi (și ceapă) au proprietăți anti-coagulare și pot ajuta la protejarea împotriva aterosclerozei, un proces în care acumularea plăcii duce la întărirea și îngustarea arterelor. Conform Institutului Național al Inimii, Sângelui și Plămânilor, ateroscleroza crește riscul de formare a cheagurilor de sânge care pot provoca atacuri de cord și accident vascular cerebral. Însă nu te poți baza doar pe consumul de usturoi pentru a îți proteja arterele. Institutul Național al Inimii, Sângelui și Plămânilor recomandă să adopți o alimentație sănătoasă pentru inimă, să faci multă mișcare, să îți menții greutatea și să eviți sau să renunți la fumat.

Cât usturoi poți să consumi?

Dozele recomandate de usturoi în literatura de specialitate pentru adulți sunt 4 g (unul până la doi căței) de usturoi crud pe zi, o tabletă de 300 mg de pudră de usturoi uscat (standardizată la 1,3% aliină sau 0,6% randament alicină) de două până la trei ori pe zi sau 7,2 g de extract de usturoi îmbătrânit pe zi.

Contraindicații, efecte adverse, interacțiuni

Ingestia unui cățel sau doi de usturoi crud pe zi este considerată sigură la adulți. Cel mai frecvent efect secundar al usturoiului ingerat este respirația neplăcută. Consumul unei cantități foarte mari de usturoi crud, în special pe stomacul gol, poate provoca tulburări gastro-intestinale, flatulență și modificări ale florei intestinale. Au existat și cazuri de dermatită alergică, arsuri și vezicule de la aplicarea topică a usturoiului crud.  

Usturoiul pare să nu aibă niciun efect asupra metabolismului medicamentelor, deși studii mai vechi la voluntari sănătoși arată rezultate contradictorii legate de efectul usturoiului asupra farmacocineticii inhibitorilor de protează. 

S-a sugerat că pacienții care iau anticoagulante ar trebuie să fie precauți atunci când consump usturoi din cauza proprietăților sale antitrombotice. În plus, specialiștii spun că este prudent să nu consumi doze mari de usturoi cu șapte până la 10 zile înainte de o intervenție chirurgicală, deoarece usturoiul poate prelungi timpul de sângerare și a fost asociat cu hematom epidural spinal spontan.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Potential Health Benefit of Garlic Based on Human Intervention Studies: A Brief Overview”, Antioxidants (Basel). 2020 Jul, Johura Ansary, Tamara Yuliett Forbes-Hernández, Emilio Gil, Danila Cianciosi, Jiaojiao Zhang, Maria Elexpuru-Zabaleta, Jesus Simal-Gandara, Francesca Giampieri, Maurizio Battino
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402177/
2 Studiul „Garlic lowers blood pressure in hypertensive subjects, improves arterial stiffness and gut microbiota: A review and meta-analysis”, Experimental and Therapeutic Medicine, 2020, Karin Ried
https://www.spandidos-publications.com/10.3892/etm.2019.8374
National Heart, Blood, and Lung Institute - Atherosclerosis
https://www.nhlbi.nih.gov/health/atherosclerosis


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

CELE MAI CITITE

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0