Remedii naturiste pentru transpiratia excesiva

Dacă te confrunți cu transpirația excesivă, este posibil să fi încercat deja diverse produse cosmetice, fără prea mult succes. Transpirația excesivă poate fi deosebit de neplăcută, dar, din fericire, există mai multe metode, inclusiv naturiste, pentru a o controla. 

Ce este transpirația excesivă (hiperhidroza)?

Transpirația excesivă apare atunci când organismul eliberează prea mult lichid din glandele sudoripare. Această problemă este cunoscută și sub numele de hiperhidroză, care poate afecta întregul corp, apărând cu precădere la nivelul palmelor, tălpilor, axilelor sau zonei inghinale. Simptomele pot debuta din copilărie și pot continua până la vârsta adultă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Hiperhidroza poate duce la deficiențe emoționale, psihologice, sociale și profesionale. Hiperhidroza este clasificată ca primară și secundară, iar managementul și tratamentul pot diferi semnificativ pentru fiecare în parte. Boala primară apare devreme în viață, cu simptome localizate. 

Boala secundară apare de regulă din cauza efectelor adverse ale medicamentelor sau ale tulburărilor sistemice, în special neurologice. 

Există mai multe opțiuni de tratament pentru hiperhidroză, inclusiv clorură de aluminiu locală și medicamente anticolinergice orale, care sunt suficiente la pacienții cu boală ușoară până la moderată. Injecțiile cu toxină botulină A, simpatectomia și excizia locală sunt de asemenea eficiente, dar rezervate pacienților care sunt rezistenți la terapia conservatoare 1

Iată câteva remedii naturiste și soluții pentru a ține transpirația în frâu. 

Folosește antiperspirante naturale sau organo-cosmetice

Deodorantele standard de pe piață nu dau mereu rezultatele dorite, în schimb pot cauza iritație. Acest lucru se întâmplă pentru că majoritatea deodorantelor acționează prin anihilarea bacteriilor din zonele în care transpiri, pentru a bloca procesul de transpirație. Acestea nu doar ucid bacteriile care provoacă mirosul neplăcut, dar și blochează, în mod activ, glandele sudoripare, pentru a nu mai produce transpirație

Dacă pentru unele persoane deodorantele convenționale sunt o soluție utilă, pentru altele, în special pentru cele care se confruntă cu transpirație excesivă, acestea nu au rezultatele dorite. În această situație, poți încerca un antiperspirant cu minerale, uleiuri din plante cu efect calmant și răcoritor, sau o piatră de alaun, care are efect astringent și ușor deshidratant, suficient cât să te ajute să ții transpirația sub control. 

Este, de asemenea, important să te asigură că aplici antiperspirantul în mod corect, pentru ca acesta să își poată face treaba. 

Iată câteva sfaturi de aplicare corectă a antiperspirantului:

-    Aplică antiperspirantul numai pe piele uscată și curată. Nu îl aplica după ce ai transpirat sau imediat după ce ai ieșit de la duș, pe pielea încă umedă, pentru că nu va reuși să acționeze în mod eficient. 
-    Folosește antiperspirantul înainte de culcare, după duș, când organismul se află la temperatură mai scăzută. În acest fel, ingredientele active își fac cel mai bine efectul.
-    Elimină părul din zona axilei și din alte regiuni ale corpului unde transpiri, pentru că firele de păr împiedică antiperspirantul să acționeze eficient. Cu toate acestea, evită să îl aplici imediat după epilare, pentru că te poate irita. 
-    Ai răbdare. Poate dura câteva zile până când antiperspirantul natural își face efectul în totalitate. 

Nu te îmbrăca imediat după duș

După ce te-ai spălat, este indicat să aștepți câteva minute până să te îmbraci. Acest lucru e important mai ales dacă locuiești într-o regiune cu climat umed sau dacă obișnuiești să faci dușuri fierbinți. Dacă aștepți să nu te îmbraci imediat după duș, permiți corpului să se răcească și să se usuce, ceea ce va preveni transpirația imediată în zonele predilecte, odată ce te-ai îmbrăcat. 

Aplică ulei esențial de arbore de ceai 

Un remediu naturist care poate controla cantitatea de transpirație produsă de corp este uleiul esențial de arbore de ceai. Câteva picături de ulei esențial, aplicate dimineața, pe pielea curată și uscată, pe zonele predispuse la transpirație, pot controla activitatea bacteriilor care produc mirosul neplăcut și transpirația excesivă, precum și pentru a bloca parțial acțiunea glandelor sudoripare. Uleiul esențial de arbore de ceai nu trebuie aplicat în apropierea zonelor intime, pentru că poate cauza iritație. De asemenea, nu îl aplica imediat după ce te-ai epilat

Apelează la hamamelis

Hamamelisul este o plantă naturală, care are proprietăți astringente și antiperspirante, adică usucă pielea și închide porii pentru a preveni transpirația. Această plantă pentru hiperhidroză poate fi aplicată direct pe zonele cu care te confrunți cu transpirație excesivă. O altă variantă ar fi să amesteci o lingură de  hamamelis cu apă pentru a obține o pastă. După ce ai omogenizat foarte bine ingredientele, lasă pasta să acționeze 60 de minute, după care îndepărteaz-o cu apă călduță din abundență.

Prepară o pudră din amidon de porumb și bicarbonat de sodiu 

Amidonul de porumb și bicarbonatul de sodiu sunt agenți de absorbție a apei. De altfel, bicarbonatul de sodiu contracarează bacteriile care se găsesc în mod obișnuit în transpirație, motiv pentru care este folosit atât de frecvent ca ingredient în deodorante. Pentru a beneficia de proprietățile acestor produse, prepară un amestec dintr-o lingură de amidon de porumb și o lingură de bicarbonat de sodiu.

Omogenizează bine substanțele, aplică produsul pe axile și lasă-le să acționeze timp de cel puțin 30 de minute. După acest timp, clătește foarte bine cu apă din abundență.  

Evită alimentele care induc transpirația

Un fapt mai puțin știut este că dieta poate avea un impact considerabil asupra felului în care transpirăm. Anumite alimente pot determina organismul să transpire mai mult, așa încât este recomandat să le eviți, pe cât posibil, dacă te confrunți cu această problemă. De regulă, alimentele cu un conținut scăzut de fibre forțează sistemul digestiv să muncească în plus pentru a digera alimentele. 

De asemenea, o alimentație bogată în sodiu presupune eliminarea excesului de sare sub formă de urină și transpirație, în timp ce alimentele bogate în grăsimi duc la suprasolicitarea organismului pentru a procesa grăsimea, inclusiv la transpirație excesivă. 

Printre alimentele și băuturile de evitat se regăsesc:
-    Alimentele procesate
-    Tăriile și berea
-    Usturoiul și ceapa
-    Alimentele bogate în grăsimi
-    Cofeina
-    Alimentele picante
-    Înghețata
-    Alimentele fierbinți

Consumă mai multe alimente care reduc transpirația

Unele alimente pot, în schimb, reduce cantitatea de transpirație produsă de corp și calma glandele sudoripare suprasolicitate, în același timp. Atunci când îți propui să reduci transpirația prin dietă, este important să te axezi pe alimente care nu îți suprasolicită sistemul digestiv. De asemenea, este recomandat să te orientezi înspre alimente care nu suprastimulează sistemul nervos.  

Printre alimentele și băuturile recomandate se numără:
-    Apa
-    Alimentele bogate în calciu (cum ar fi lactatele)
-    Migdalele
-    Bananele
-    Zerul proteic
-    Legumele și fructele bogate în apă (pepenele roșu, strugurii, pepenele galben, broccoli, spanacul, conopida, ardeii grași, castraveții, vinetele, varza roșie, etc.)
-    Uleiul de măsline
-    Fulgii de ovăz
-    Ceaiul verde
-    Cartofii
-    Dovleacul

Hidratează-te

Un aport susținut de apă, zi de zi, te poate ajuta să menții temperatura corpului mai scăzută și astfel să previi transpirația excesivă. O altă soluție ar fi să bei suc de roșii. Nu doar că acesta te ajută să te hidratezi, dar poate ajuta la micșorarea porilor, diminuând transpirația excesivă.

Poartă haine lejere, din materiale naturale, în care pielea să poată respira în voie

Hainele strâmte, mai ales cele care se mulează strâns sub axile, pot contribui la cantitatea de transpirație produsă peste zi. Pentru sănătatea corpului tău și pentru a evita transpirația excesivă, optează pentru îmbrăcăminte din materiale naturale, cu croi lejer, care vor permite zonelor predispuse la transpirație să nu se supraîncălzească. 

Consumă mai puțină cafea și produse cu cofeină

Cofeina stimulează sistemul nervos, dar și glandele sudoripare. Pe lângă acestea, consumul de cofeină poate crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și te poate suprasolicita, ceea ce va duce invariabil la transpirație în exces. Dacă iubești cafeaua sau alte băuturi pe bază de cofeină, optează pentru produse decofeinizate sau alternative la cafea, care păstrează aroma și gustul băuturii, cum ar fi cafeaua de cicoare.  

Renunță la fumat

Nicotina inhalată prin consumul de țigări acționează în mod similar cu cofeina, prin creșterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac și prin suprasolicitarea glandelor sudoripare. Totodată, fumatul este asociat cu mult mai multe efecte neplăcute, cum ar fi respirația urât mirositoare și dinții pătați, pe lângă problemele grave de sănătate pe care le poate declanșa. Astfel, dacă intenționezi să îți îmbunătățești starea de sănătate și să controlezi transpirația excesivă, renunțarea la fumat poate fi una dintre cele mai bune decizii în acest sens. 

Soluții pentru transpirația de la nivelul feței

Există numeroase soluții de îngrijire a pielii care sunt disponibile pe piață pentru a face față transpirației de la nivelul feței. Dar poți încerca și câteva remedii naturale în tratarea acestei probleme. 

Felii de castravete

În cazul în care simți că fața îți transpiră foarte tare, taie un castravete și aplică pe ten câteva felii. Castraveții nu numai că pot reduce transpirația facială, dar ajută și la răcirea și hidratarea tenului.  

Cuburi de gheață

Data viitoare când observi că transpiri foarte tare, ia câteva cuburi de gheață și răcorește-ți literalmente fața cu acestea. Ai grijă să nu aplici cuburile de gheață direct pe piele, întrucât te poți alege cu arsuri, ci înfășoară-le într-un prosop de hârtie sau un prosop de mână. Tapotează tenul timp de câteva minute cu cuburile de gheață. În felul acesta, ar trebui să scadă producerea excesivă a glandelor sudoripare. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 „Hyperhidrosis”, National Library of Medicine, 2023, Jared Brackenrich; Christy Fagg
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/
American Academy of Dermatology Association -  Hyperhidrosis: Diagnosis and treatment
https://www.aad.org/public/diseases/a-z/hyperhidrosis-treatment


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 1