Remedii la indemana pentru durerile de spate si de ceafa

În ultima vreme, mai multe persoane mi-au scris surprinse de instalarea durerilor la nivelul coloanei superioare, ceafă, umeri și omoplați. Durerile persistente generează atât discomfort, cât și limitarea mișcărilor și activității de zi cu zi, iar neglijarea lor nu rezolvă problema, din contra, acestea se pot accentua. Iată din ce cauze apar durerile de spate și de ceafă și la ce remedii să apelezi.

De ce apar durerile de spate și de ceafă?

Incriminate sunt, în primul rând, unele situații care solicită în mod suplimentar articulațiile și musculatura spatelui, care duc la apariția durerilor de ceafă, dorsale și chiar lombare și pe care le repetăm mecanic, mai mult sau mai puțin conștient. Durerile de spate și de ceafă apar mai frecvent la sedentari, însă este important de reținut că nu este o idee bună ca în plină criză să ne apucăm de sporturi intense!

Nici cei mai sportivi nu sunt scutiți de instalarea bruscă a durerilor de spate, dacă nu își încălzesc corespunzător articulațiile și musculatura înainte de a efectua exercițiile sau mișcările specifice sportului practicat.

Ce putem face, însă, este să ne analizăm și să ne corectăm o postură defectuoasă, fie la birou, în fața calculatorului, fie în fața volanului, atunci când ne facem cumpărăturile sau diverse activități în casă, ori când ieșim la o partidă de joacă cu copiii. În plus, ar trebui să evităm condusul mașinii pe distanțe lungi fără pauze.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Unde și de ce apar durerile?

Cred că ar fi util ca, pentru a ști cum să gestionăm durerile de spate și pe cele de ceafă, să înțelegem mecanismele diferite care le generează.

  • Durerile de spate pot fi mialgice sau musculare, fiind localizate între omoplați și coloana vertebrală dorsală sau la nivelul cefei.
  • Dureri mialgice de acest tip se pot regăsi și la nivel lombar sau lombosacral. Apar ca urmare a unei contracturi, mișcări bruște, incorecte și pot fi accentuate de diferențele de temperatură, mai ales de frig.
  • Durerile nevralgice, precum nevralgia cervicală, cervicobrahială, intercostală sau lombosciatică, sunt generate de inflamații la acest nivel.
  • Durerile de spate pot fi de tip articular sau de tip reumatismal, aparținând diferitelor localizări ale bolii artrozice (spondiloză, spondilodiscartroză), sunt caracterizate prin aspectul persistent și surd al durerii.

Din cauza afectării mai profunde a structurilor vertebrale nervoase și circulației adiacente în cazul spondilozelor cervicale, acestea din urmă pot fi însoțite și de:

  • senzație de amețeală sau vertij,
  • tulburări ale vederii,
  • disconfort psihic,
  • modificări comportamentale.

Acest tip de durere ar trebui investigată imagistic, pentru că în timp degenerarea discului cervical se poate accentua și în gestionarea ei să se intervină și cu medicație și terapie specifice, cu efect antiinflamator. De asemenea, în caz de spondiloză cervicală, purtarea gulerului reprezintă o metodă importantă de calmare a durerii.

Cum ușurăm durerile de spate și de ceafă?

Am stat de vorbă cu doamna dr. Georgiana Tache, medic primar recuperare medicală, și am sintetizat câteva lucruri importante de care trebuie să ținem cont, indiferent dacă vrem să prevenim durerea de spate, sau chiar să tratăm activ, prin măsuri posturale, aceste probleme, alături de medicația recomandată.

Ridicare de pe scaun la fiecare două ore

Pentru  evitarea și ameliorarea suferințelor coloanei vertebrale, dacă sunteți nevoiți să stați mult timp la birou, evitați menținerea aceleiași poziții timp îndelungat. „Ridicați-vă de pe scaun la 2-3 ore și executați câteva mișcări de gimnastică cu trunchiul, cu centurile (umeri, șolduri) și cu membrele (coate, genunchi, pumni, mâini, glezne și picioare), câteva mișcări de gimnastică respiratorie, cât și exerciții de relaxare a ochilor și privirii”, spune dr.Tache.

Evitarea statului picior peste picior

Pentru a evita durerile de spate cauzate de poziția îndelungată  la birou, este indicat să sprijiniți picioarele pe o bară, un scăunel sau orice suport, care să ridice genunchii la nivelul liniei șoldurilor. „Este așa-numita poziție delordozantă sau cifozantă a regiunii lombare.

În plus, nu trebuie să stați pe scaun sau în fotoliu cu picioarele încrucișate sau picior peste picior, deoarece circulația venolimfatică de întoarcere de la nivelul membrelor inferioare poate deveni insuficientă și pot apărea edemele sau varicele gambiere”, ne recomandă dr. Tache.

Aranjarea ergonomică a spațiului

Ar fi de preferat să alegeți un scaun ergometric sau să amplasați o pernuță între trunchi și spetează în dreptul curburii lombare. Evitați poziția cu spatele încovoiat, cifozat sau aplecat înainte, prin șederea confortabilă în scaun și amplasarea obiectelor de pe birou, cât și a marginii biroului la o distanță corespunzătoare față de trunchi.

În gospodărie sau alte situații, cum ar fi efectuarea cumpărăturilor, nu vă aplecați prin înclinarea anterioară a trunchiului sau prin flectarea și torsiunea sau răsucirea acestuia, ca să ridicați un obiect căzut, ci așezați-vă în poziția ghemuit. Nu răsuciți trunchiul în timp ce purtați o greutate pe brațe. Aceste mișcări sunt preluate și executate din articulațiile șoldurilor și genunchilor.

Remedii pentru durerile de spate și de ceafă

Iată câteva remedii pentru durerile de spate și de ceafă:

Exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice recomandate zilnic vizează menținerea supleții articulare, tonifierea și creșterea flexibilității structurilor conjunctive periarticulare (tendoane, ligamente) cât și a musculaturii, creșterea densității minerale osoase și coordonarea mișcărilor spre o mai bună eficientizare a acțiunilor noastre zilnice. „Se vor adăuga și întinderi sau elongații, ce pot fi efectuate la spalier sau la o bară de atârnat, adaptată situației și ambientului”, este recomandarea medicului Georgiana Tache.

Practicați un sport terapeutic, precum înotul, exercițiile efectuate în apă, gimnastica acvatică sau aqua gym și mersul pe bicicletă ergometrică. Masajul terapeutic se recomandă cu o frecvență de 2-3 ședințe săptămânal.

Se vor evita mișcările bruște, care conduc la o întindere exagerată a maselor musculare, cât și evitarea practicării exagerate a unor sporturi precum tenisul de câmp, baschetul voleiul, fotbalul.

Aranjarea corespunzătoare a patului

Se recomandă să dormiți pe un plan ferm sau pe o saltea tare! „În cazul durerilor de spate, apelați noaptea la câteva perne terapeutice; o pernă mică, subțire, sub cap, care să sprijine zona cefei, și una de tip sul sub picioare, zona poplitee (când dormiți  pe spate) sau plasată între picioare, când dormiți stând în lateral sau pe o parte, în poziția cocoș de pușcă”, mai spune dr. Tache.

Terapii medicamentoase și alternative

În tratarea durerilor de spate se mai pot utiliza electroterapia, diatermia, laserterapia, kinetoterapia și hidrotermoterapia, alături de terapia medicamentoasă, acupunctura, reflexologia, homeopatia, presopunctura și fitoterapia. Local, se recomandă și aplicarea de căldură moderată și de preparate antiartrozice, geluri și medicamente antiinflamatorii, antialgice și miorelaxante, care pot fi administrate cu risc minim pentru sănătate.

Electroterapia poate stimula terminațiile nervoase și poate bloca transmiterea semnalelor de durere către creier. Acest lucru oferă o ameliorare temporară a durerii și îi permite pacientului să se simtă mai confortabil. De asemenea, stimularea electrică poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați din zona spatelui și a gâtului. Acest lucru reduce spasmele musculare și îmbunătățește flexibilitatea și mobilitatea în aceste zone.

Diatermia cu ultrasunete se utilizează în terapia fizică și poate fi eficientă pentru a gestiona durerile de spate și de ceafă ca parte a unui plan de tratament mai larg. Această tehnică utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a încălzi țesuturile profunde ale corpului, încălzirea ajutând la relaxarea mușchilor tensionați și la ameliorarea durerii.

Diatermia cu microunde folosește undele electromagnetice cu frecvență mai mare decât cele utilizate în diatermia cu ultrasunete. Aceasta poate penetra mai adânc în țesuturi și poate oferi efecte similare, precum încălzirea și relaxarea musculară. De asemenea, ajută la reducerea inflamației și a durerii în anumite condiții.

Laserterapia poate ajuta la reducerea inflamației în țesuturile afectate, contribuind astfel la ameliorarea durerii. Terapia cu laser ajută și la relaxarea mușchilor tensionați din zona spatelui și a gâtului, ușurând durerile. În plus, laserterapia ajută și la eliberarea de endorfine, substanțe chimice naturale ale creierului cu efect analgezic.

Durerile de spate și de ceafă pot fi tratate și prin kinetoterapie. Exercițiile kinetoterapeutice cresc flexibilitatea și mobilitatea articulațiilor și mușchilor din zona spatelui și a gâtului. Acest lucru ajută la reducerea rigidității și a senzației de constrângere, calmând astfel durerea și îmbunătățind funcționalitatea.

Și hidrotermoterapia poate fi benefică în tratamentul durerilor de spate și de ceafă. Apa caldă ajută la relaxarea mușchilor tensionați și la reducerea spasmelor musculare din zona spatelui și a gâtului. Acest lucru poate calma durerea și poate îmbunătăți mobilitatea. Hidrotermoterapia ajută și la reducerea inflamației prin aplicarea de apă rece sau prin alternarea între apă caldă și rece. Temperaturile reci reduc inflamația, iar cele calde stimulează circulația sangvină și calmează durerea.

Acupunctura poate ajuta la calmarea durerii prin stimularea punctelor specifice de pe corp, care pot elibera endorfine (substanțe chimice naturale ale corpului cu efect analgezic) și pot bloca semnalele de durere. Prin inserarea acelor în punctele corespunzătoare, acupunctura relaxează mușchii tensionați din zona spatelui și a gâtului, ceea ce reduce spasmele musculare și calmează durerea. În plus, ajută la reducerea inflamației prin stimularea sistemului imunitar și a fluxului sangvin în zona afectată.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Overview. Back pain
https://www.nhs.uk/conditions/back-pain/
NHS - Neck pain 
https://www.nhs.uk/conditions/neck-pain-and-stiff-neck/
Mayfield - Self care for neck and back pain
https://mayfieldclinic.com/pe-self.htm


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0