Poliartrita reumatoida seronegativa: diagnostic si caracteristici

Poliartrita reumatoida are si unele forme  seronegative (cu factor reumatoid negativ), care sunt mai frecvente in cazul in care boala debuteaza dupa varsta de 65 ani.

In caz ca nu stiai, exista o forma a bolii numita poliartrita reumatoida seronegativa (cu factor reumatoid negativ). Un test seronegativ pentru poliartrita reumatoida inseamna ca o persoana care a fost testata a avut rezultate negative in ceea ce priveste factorul reumatoid (FR) si anticorpii anti-peptid ciclic citrulinat (CCP). Este posibil sa ai o forma de spondiloartrita daca ai teste seronegative ce au legatura cu poliartrita reumatoida, scrie healthline.com. Cu toate acestea, aceasta boala necesita unele explicatii.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Artrita reumatoida este o afectiune caracterizata de articulatiile dureroase si umflate. Ea este diferita de osteoartrita, tipul de deteriorare articulara care apare o data cu inaintarea in varsta.

Poliartrita reumatoida apare atunci cand sistemul imunitar al corpului tau ataca invelisul articulatiilor. De ce se intampla acest lucru? Raspunsul este complex. Oricine poate face poliartrita reumatoida, insa boala este cel mai des intalnita la femeile de varsta a doua.

Cum este poliartrita reumatoida diagnosticata?

Nu exista un singur test care sa confirme ca ai poliartrita reumatoida. Diagnosticul include examinarea articulatiilor, cel mai posibil radiografii si teste de sange. Daca medicul tau suspecteaza ca ai putea avea poliartrita reumatoida, cel mai probabil iti va recomanda sa mergi la un specialist, adica la un medic reumatolog.

Factorul reumatoid

Unul dintre testele de sange care poate ajuta la confirmarea poliartritei reumatoide este testul factorului reumatoid (FR). Factorul reumatoid este o proteina (anticorp) produsa de sistemul tau imunitar, care leaga/fixeaza un anticorp normal care poate provoca inflamatia tesuturilor din corpul tau. Nivelurile ridicate ale factorului reumatoid apar, de obicei, o data cu instalarea bolilor autoimune precum poliartrita reumatoida si sindromul Sjogren si, uneori, in situatia unor infectii, cum ar fi hepatita C si parvovirusul.

Anticorpii anti-CCP (abreviere de la peptid ciclic citrulinat)

Cu toate acestea, testarea factorului reumatoid nu da pacientului un diagnostic definitiv. Persoanele sanatoase, care nu au boli autoimune, ar putea sa aiba un nivel ridicat al factorului reumatoid in sange, in special la o varsta inaintata. Pentru a complica si mai mult situatia, persoanele cu poliartrita reumatoida pot sa prezinte niveluri normale ale factorului reumatic.

Unii oameni vor obtine rezultate pozitive la test pentru un anticorp mai recent descoperit, indreptat impotriva peptidelor ciclic citrulinate (CCP). Anticorpul CCP, cunoscut de asemenea si sub numele de anticorp anti-CCP, este mult mai sensibil si mai specific si poate sa apara la analize inaintea factorului reumatoid.

Spondiloartrita

O persoana cu multe simptome ale poliartritei reumatoide, dar cu niveluri normale ale factorului reumatic si ale anticorpului anti-CCP poate sa nu aiba deloc poliartrita reumatoida. In schimb, pacientul poate avea o alta boala inflamatorie autoimuna, numita spondiloartrita. Acest lucru este in special adevarat daca pacientul are afectata coloana vertebrala sau articulatia sacroiliaca.

Se credea ca multe dintre bolile care sunt cuprinse acum sub umbrela de spondiloartrita erau variante ale poliartritei reumatoide. Aceasta lista de afectiuni include:

  • artrita psoriazica;
  • artrita reactiva;
  • spondilita anchilozanta;
  • artrita enteropatica;
  • boala Whipple;
  • spondilartrita axiala non radiografica.

 

Fiecare dintre aceste boli este unica, dar toate au o radacina comuna. Toate sunt boli inflamatorii autoimune, care provoaca artrita in diferite parti ale corpului, in special in coloana vertebrala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0