Afectarile extraarticulare in poliartrita reumatoida
Afectarile extraarticulare in poliartrita reumatoida
Afectarile extraarticulare in poliartrita reumatoida
Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie cronică caracterizată prin afectarea mai multor articulații, cu evoluție pe termen lung, progresivă, deformantă și caracterizată prin manifestări sistemice multiple.
Simptomele poliartritei reumatoide
În poliartrita reumatoidă, există momente în care simptomele se agravează, cunoscute sub numele de erupții, și momente în care simptomele se îmbunătățesc, cunoscute sub numele de remisie.
Printre semnele și simptomele poliartritei reumatoide se numără:
- Dureri articulare;
- Sensibilitate și umflarea articulațiilor;
- Pierdere în greutate;
- Febră;
- Oboseală;
- Slăbiciune.
Ce sunt manifestările extraarticulare
Manifestările extraarticulare apar la un procent semnificativ de pacienți diagnosticați cu poliartrită reumatoidă, aproximativ o treime dintre aceștia au astfel de manifestări extraarticulare, diferite ca severitate.
Numărul și severitatea manifestărilor extraarticulare depind de durata și severitatea bolii. Ele apar, de obicei, la persoanele cu factor reumatoid pozitiv în titru crescut și care au și și alte analize imunologice pozitive (complexe imune circulante, crioglobuline).
Deși poliartrita reumatoidă este predominat articulară, în evoluția ei se pot întâlni:
• manifestări cutanate,
• manifestări pulmonare,
• manifestări cardiace,
• manifestări oculare,
• manifestări neurologice,
• manifestări osoase,
• manifestări musculare.
Unele dintre aceste manifestări extraarticulare cresc mortalitatea în rândul pacienților cu poliartrită reumatoidă și scad speranță de viață.
Iată care sunt afectările extraarticulare în poliartrita reumatoidă
În poliartrita reumatoidă pot fi afectate toate părțile sistemului nervos, inclusiv creierul, măduva spinării și nervii periferici.
Neuropatie
Neuropatia (afecțiunea nervilor) nu este neobișnuită în poliartrita reumatoidă. Cel mai frecvent apar neuropatia periferică și mononevrita multiplex (afectarea mai multor nervi diferiți în același timp). Percepția furnicăturii și amorțelii sau senzația de arsură la nivelul mâinilor și picioarelor, dificultatea de a ridica piciorul de la sol sunt simptome frecvent observate. Tratamentul precoce este esențial pentru o bună recuperare, prin urmare aceste simptome trebuie discutate cu reumatologul.
Nodulii reumatoizi
Nodulii reumatoizi reprezintă cea mai frecventă manifestare extraarticulara. Apar la aproximativ 25% din pacienții cu poliartrită reumatoidă și sunt localizați pe suprafețele de extensie, în vecinătatea articulațiilor afectate și, în acest caz, se numesc noduli periarticulari (de exemplu, la nivelul cotului, unde, pe lângă faptul că pacientul are o articulație înțepenită, are durere de cot, prezintă și acești nodului).
Nodulii reumatoizi pot apărea și la nivelul tendoanelor. Sunt situați subcutanat, au o consistență ce variază de la moale la elastic, pot fi mobili sau aderenți. Dimensiunea lor variază de la câțiva milimetri, până la câțiva centimetri. Pacienții care au noduli reumatoizi au întotdeauna factor reumatoid pozitiv și au forme de poliartrită reumatoidă mai agresive, erozive și, în plus, ei fac și alte tipuri de afectări extraarticulare.
Funcția pulmonară
Afectarea pulmonară, deși este frecventă, nu determină întotdeauna manifestări clinice. Cele mai frecvente afectări pulmonare sunt reprezentate de:
• pleurezie (revărsat lichidian la nivelul pleurei, de cele mai multe ori în cantitate mică),
• fibroză pulmonară (apărută ca o consecință a bolii sau a tratamentului bolii),
• nodulii pulmonari (unici sau multipli, apar la persoane care au factor reumatoid pozitiv și care au și noduli subcutanați).
Afectare cardiacă
Ateroscleroza este astăzi cel mai important factor de risc pentru bolile cardiace, iar boala cardiacă este una dintre principalele cauze de deces/mortalitate. Există mai mulți factori de risc pentru boala coronariană la pacienții cu poliartrită reumatoidă, în plus față de factorii de risc relevanți în general. Pacienții cu această boală au ateroscleroză.
Simptomele obișnuite ale bolilor cardiace sunt dificultăți de respirație, dureri în piept, palpitații, oboseală ușoară și umflarea corpului. Acestea trebuie discutate cu medicul reumatolog de urgență.
Bolile cardiace duc la morbiditate și mortalitate considerabile și, prin urmare, trebuie prevenite sau tratate cel mai devreme.
Afectarea cardiacă este evidențiată cu ajutorul ecografiei cardiace. Deși, din punct de vedere ecografic, pericardita (prezența lichidului în spațiul pericardic) este frecvent întâlnită, ea se manifestă rar din punct de vedere clinic, întrucât cantitatea de lichid acumulată este în general mică.
Funcția digestivă
Afectarea digestivă este, de cele mai multe ori, consecință reacțiilor adverse ale tratamentului antiinflamator nesteroidian și cortizonic. Alte medicamente, cum ar fi metotrexat și leflunomid pot determina afectare hepatica.
Vederea
Manifestarea oculară cea mai frecventă este keratoconjunctivita sicca (în cadrul sindromului Sjögren). Din punct de vedere clinic, pacientul are senzație de ochi uscat și nu are lacrimi, prezintă usturime, senzație de corp străin în ochi.
Această manifestare apare la aproximativ un sfert din pacienții cu poliartrită reumatoidă. Alte manifestări oculare sunt reprezentate de episclerită, sclerită, iridociclita. Și unele medicamente folosite în tratamentul poliartritei reumatoide pot avea reacții adverse oculare.
Sistemul osos
Afectarea osoasă este reprezentată, în special, de osteopenia din jurul articulațiilor afectate (scăderea densității minerale osoase ca o consecință a inflamației cronice și a reducerii mobilității articulare din cauza durerilor), eroziuni osoase subcondrale, osteoporoza generalizată (ca urmare a inflamației cronice, a tratamentului bolii de bază, a imobilizării prelungite).
Sistemul muscular
Afectarea musculară este frecvent întâlnită în poliartrita reumatoidă și se manifestă prin slăbiciune musculară. Prin urmare, tabloul clinic al poliartritei reumatoide, dominat de afectările articulare, este completat de o serie de alte manifestări extraarticulare, care reprezintă o provocare pentru pacient și pentru medic deopotrivă.
Mielopatie
Afectarea măduvei spinării apare sub formă de mielopatie, din cauza diverșilor factori cauzali. Mielopatia poate da naștere la paralizii temporare sau permanente, cum ar fi cvadruplegia (paralizia tuturor celor patru membre), paraplegia (paralizia ambelor membre inferioare), pierderea sensibilității la nivelul membrelor sau trunchi, dificultate în timpul mersului sau pierderea controlului vezicii urinare intestinale.
Noduli cutanați
Noduli subcutanați fermi, nesensibili, pot fi observați la 30-40% dintre pacienții diagnosticați cu poliartrită reumatoidă. Nodulii se găsesc cel mai adesea pe suprafețele extensoare sau pe punctele de presiune, cum ar fi pe coate, tendoanele lui Ahile și degete. Pot apărea și în plămâni, pleură, pericard și peritoneu.
Nodulii sunt de obicei benigni, deși pot fi asociați cu infecții, ulcerații și gangrenă. Nodulii cutanați nu necesită un tratament specific, în timp ce nodulii pulmonari necesită o monitorizare regulată pentru a detecta modificări ale dimensiunii sau formei nodulilor.
Complicațiile care apar din cauza nodulilor (de exemplu, hemoptizie (sânge în spută) și pneumotorax trebuie tratate de urgență.
Alte manifestări cutanate care pot apărea:
- Eritem palmar (roșeață la extremitățile degetelor și pe palme),
- purpură palpabilă (erupții mici roșii pe piele),
- Livedo reticularis (decolorare asimptomatică observată pe extremități),
- modificări ale vasculitei (înnegrirea pliurilor unghiilor, înnegrirea extremităților degetelor cu durere severă),
- Pyoderma Gangerenousum (boală ulcerativă a pielii, cel mai frecvent sub formă de ulcer dureros, cu progresie rapidă).
Manifestări hematologice
Anemia (reducerea nivelului hemoglobinei), neutropenia (reducerea globulelor albe) și trombocitoza (creșterea numărului de trombocite) sunt manifestări hematologice frecvente în poliartrita reumatoidă.
Anemie
Anemia este cea mai frecventă anomalie hematologică la pacienții diagnosticați cu această boală. Cauzele anemiei la pacienții cu poliartrită reumatoidă sunt numeroase și includ deficiență nutrițională (fier/ vitamina B12 / deficit de folat), afectare gastrointestinală (ulcere deoudenale), eritropoză ineficientă (de exemplu, utilizarea necorespunzătoare a fierului).
Anemia provoacă oboseală ușoară, slăbiciune generalizată și multe alte simptome care duc la o calitate slabă a vieții. Anemia este, de asemenea, un factor de risc pentru insuficiență cardiacă la pacienții cu boli de inimă predispuși să dezvolte poliartrită reumatoidă.
Neutropenie
Neutropenia și trombocitoza sunt alte manifestări hematologice extraarticulare cunoscute. Neutropenia înseamnă reducerea numărului de globule albe din sânge, care reprezintă o parte importantă a forțelor de protecție ale organismului. Poate predispune pacientul la diferite infecții comune, mai puțin frecvente și dobândite în spital. Infecțiile dobândite în spital sunt dificil de tratat, deoarece multe dintre aceste organisme sunt acum rezistente la antibioticele de rutină.
Deoarece mulți pacienți cu poliartrită reumatoidă sunt expuși la medicamente imunosupresoare, neutropenia devine un pericol major pentru sănătate la astfel de pacienți.
Trombocitoza
Trombocitoza (creșterea numărului de trombocite) este o afecțiune în general asimptomatică și necesită tratament numai atunci când este simptomatică.
Vasculita
Fiecare țesut și organ al corpului depinde de alimentarea neîntreruptă cu sânge pentru funcționarea sa. Această alimentare se face prin vasele de sânge care sunt responsabile pentru menținerea funcției vitale a organelor.
În vasculită, aceste vase de sânge sunt afectate de inflamație. Prin urmare, poate afecta orice organ al corpului, inclusiv organe importante cum ar fi rinichii, creierul etc. Este o manifestare rară, dar importantă a poliartriei reumatoide, observată la pacienții cu boală de lungă durată, de multe ori în boli bine controlate. Atunci când arterele mici sunt afectate, poate provoca infarcte, ulcere dureroase și gangrenă, ducând la morbiditate semnificativă și dizabilitate funcțională.
Deteriorarea sau compromiterea alimentării cu sânge a unui organ duce la tulburarea funcției organului respectiv. De exemplu, în cazul rinichilor, aceasta duce la scăderea formării de urină provocând acumularea de substanțe nocive în organism.
Tratamentul trebuie să fie agresiv cu imunosupresoare. Pentru gangrena cutanată sau pierderea țesutului se pot face grefarea în unele cazuri.
De reținut!
Artrita reumatoidă este o boală inflamatoare foarte întâlnită, afectând 1-2% din populație la nivel mondial, iar femeile sunt afectate de această boală de două sau de trei ori mai des decât bărbații. Poliartrita reumatoidă este o boală sistemică inflamatoare, care poate să implice și alte țesuturi și organe, precum și articulațiile sinoviale.
Boala este o inflamație a țesutului sinovial, cu o implicare simetrică a articulațiilor periferice, iar cele mai afectate fiind cele de la mâini, labele picioarelor și de la încheieturi. De asemenea, poliartrita reumatoidă poate afecta și structurile musculare extraarticulare, cum ar fi tendoanele, ligamentele și țesutul conjunctiv. Manifestările extraarticulare sunt toate acele afecțiuni și simptome care nu sunt legate în mod direct de sistemul locomotor.
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Centers for Disease Control and Prevention - Rheumatoid Arthritis (RA)
https://www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html
National Library of Medicine - Extra-articular Manifestations in Rheumatoid Arthritis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3152850/#
Te-ar mai putea interesa și...