

Afectiuni cu care poate fi confundat lupusul
Afectiuni cu care poate fi confundat lupusul
Afectiuni cu care poate fi confundat lupusul
Lupusul este considerat de medici ca fiind “marele imitator” asta pentru ca mimeaza, prin simptomele sale variate, alte afectiuni.
Din cauza ca simptomele sale pot fi atat de variate, lupusul este o afectiune destul de dificil de diagnosticat. Pacientii care isi fac analiza de anticorpi antinucleari au norocul de a fi diagnosticati mai usor. Insa este posibil sa treaca multi ani inainte ca pacientul care sufera de lupus eritematos sistemic sa primeasca acest diagnostic.
Iata care sunt afectiunile cu care este lupusul confundat cel mai des:
Fibromialgia – fibromialgia este o afectiune cronica cu simptome precum durerile musculare si oboseala extrema. Pacientii care sufera de fibromialgie au, de asemenea, de-a face cu dureri de cap, tulburari de concentrare, insomnii si rigiditate musculara – toate aceste simptome regasindu-se si la pacientii care sufera de lupus.
Artrita reumatoida – la fel ca si lupusul, artrita reumatoida este o afectiune de natura autoimuna. Simptomele acesteia sunt rigiditatea articulara, inflamarea si durerile, mai ales la nivelul mainilor si picioarelor. Lupusul eritematos sistemic se poate manifesta similar. Diagnosticarea artritei reumatoide se face prin examinarea fizica, analize de sange si radiografii.
Hipotiroidism – atunci cand glanda tiroida nu produce suficienti hormoni tiroidieni, apar simptome precum oboseala, caderea parului, dureri musculare si articulare precum si menstruatii dureroase. Lupusul poate fi confundat cu aceasta afectiune care se manifesta prin simptome similare. Pe de alta parte, pacientii cu lupus sunt predispusi hipotiroidismului.
Afectiuni ale pielii – iritatia cutanata specifica lupusului, in forma de fluture, poate sa fie confundata cu psoriazis, dermatita atopica sau dermatita seboreica. Medicul dermatolog este in masura sa stabileasca diagnosticul corect.
Depresia – lupusul poate fi confundat si cu depresia, din cauza ca au cateva simptome in comun: oboseala, probleme de concentrare, dureri. Pacientii cu lupus sunt predispusi depresiei, de aceea este important sa mergi la medic pentru a afla daca suferi de depresie sau daca exista o cauza ascunsa a problemei tale – lupusul eritematos sistemic.
Scleroza multipla – scleroza multipla este o afectiune a sistemului nervos central, care poate cauza, la fel ca si lupusul, simptome care vin si pleaca. Simptomele pe care le au in comun lupusul si scleroza multipla sunt: oboseala, durerile si problemele de concentrare. Medicul trebuie sa faca o examinare neurologica, un RMN, analize de sange si poate chiar si analiza maduvei osoase pentru stabilirea diagnosticului de scleroza multipla.
Infectii bacteriene sau virale – boala Lyme, hepatita C si infectia cu virusul HIV pot avea simptome similare cu lupusul. Vigilenta medicului este cea care va contribui la depistarea rapida a lupusului eritematos sistemic.
Intrucat nu exista o analiza care sa detecteze lupusul eritematos sistemic, medicii trebuie sa foloseasca o serie de strategii pentru diagnosticarea acestei afectiuni autoimune. Ajuta-ti medicul sa stabileasca diagnosticul corect, spunandu-i cum evolueaza simptomele tale, daca exista perioade in care acestea dispar, precum si daca apar simptome noi in unele perioade. In acest fel, medicul va putea crea un tablou complet, care il va ajuta sa stabileasca diagnosticul mai repede.
Sursa foto: Shutterstock