Anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic (anti-CCP): ce sunt si de ce apar

Anticorpii anti CCP sunt un marker ce candideaza la elucidarea etiologiei poliartritei reumatoide. Importanta lor in diagnosticarea poliartritei reumatoide a crescut foarte mult in ultimii ani, o data cu perfectionarea metodelor de identificare.

Acesti anticorpi au cea mai mare specificitate in poliartrita reumatoida, si anume de aproximativ 95%. Ei apar precoce in evolutia bolii, cu mai mult timp inainte de aparitia manifestarilor clinice ale poliartritei reumatoide si sunt markeri imunologici importanti in diagnosticul serologic precoce al acestei boli. Se gasesc in titruri mai mari, in formele severe de boala.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prezenta anticorpilor anti-CCP reprezinta un parametru mai util decat factorul reumatoid pentru identificare pacientilor cu sinovita, care vor dezvolta ulterior poliartrita reumatoida. Pacientii cu poliartrita si anti-CCP pozitivi dezvolta forme de boala articulara eroziva, forme rapid progresive.

Spre deosebire de factorii reumatoizi, a caror prezenta este asociata cu manifestarile extra-articulare ale bolii, in cazul anticorpilor anti-CCP nu exista aceasta asociere cu aparitia manifestarilor extra-articulare.

Studiile au aratat ca determinarea anticorpilor anti-CCP este utila si in monitorizarea evolutiei bolii. La fel de utila este si in monitorizarea raspunsului la tratament. Terapia biologica cu anti TNF alfa se asociaza atat cu ameliorarea clinica a bolii, cat si cu scaderea nivelului seric al anticorpilor anti-CCP.

Daca medicul suspecteaza ca un pacient ar putea avea poliartrita reumatoida, el va solicita o serie de investigatii si teste, printre care se afla si anticorpii anti-CCP (anticorpi impotriva peptidelor citrulinate ciclic), specifici acestei boli reumatoide.

Ce sunt anticorpii anti-CCP?

Anticorpii anti-peptide citrulinate ciclic (anti-CCP) sunt autoanticorpi produsi de sistemul imunitar al pacientului care ataca organismul. Aceste atacuri pot produce simptome inflamatorii, cel mai adesea intalnite in poliartrita reumatoida.

Testarea pentru prezenta anticorpilor anti-CCP este o unealta relativ noua de suport, care ii ajuta pe medici sa diagnosticheze poliartrita reumatoida. Inainte de descoperirea anticorpilor anti-peptidelor citrulinate ciclic si inainte de testarea acestora, majoritatea medicilor foloseau factorul reumatoid (un alt tip de anticorp) ca test care ii ajuta sa ajunga la un diagnostic de poliartrita reumatoida.

Se crede ca anticorpii anti-CCP sunt prezenti in cazul a 60% sau 70% dintre pacientii cu poliartrita reumatoida. Totodata, acesti anticorpi pot sa existe in corpul pacientului ani la rand, inainte ca acea persoana sa dezvolte simptomele clinice ale artritei reumatoide.

In plus, testarea pozitiva in ceea ce priveste anticorpii anti-CCP este folosita pentru ca ii ajuta pe medici sa ofere un prognostic, deoarece multi pacienti testati pozitiv se confrunta cu simptome severe ale poliartritei reumatoide. Un rezultat pozitiv la testarea pentru anticorpii anti-CCP ii ajuta pe medici sa aleaga optiuni specifice de tratament.

Cum te poti testa pentru a depista anticorpii anti-CCP?

Acesta este un test de sange prin care se descopera autoanticorpii anti-peptide ciclice citrulinate. O mostra de sange se va recolta de la pacient si va fi apoi analizata de un laborator. Daca in mostra se descopera prezenta anticorpilor anti-CCP la un anumit nivel, rezultatul este pozitiv.

Valorile mici ale anticorpilor anti-CCP pot fi gasite in rezultatele testelor anumitor pacienti, dar ele s-ar putea sa nu fie suficiente pentru a duce la un rezultat pozitiv. Retestarea, dupa o anumita perioada, ar putea fi necesara in cazul pacientilor care continua sa prezinte simptomele clinice ale poliartritei reumatoide.

Analizele de sange sunt deosebit de importante in diagnostic

Persoanele cu poliartrita reumatoida au adeseori valori mari in ceea ce priveste viteza de sedimentare a hematiilor (VSH), numite si eritrocite sau globule rosii, si valori mari ale proteinei C-reactive (CRP), care pot indica prezenta inflamatiei in corpul unei persoane. Alt test de sange destul de folosit in diagnosticul poliartritei este cel care depisteaza factorul reumatoid

Sa nu uitam ca factorul reumatoid este un anticorp care se gaseste la aproape 80% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida, in decursul bolii. Pentru ca factorul reumatoid poate sa apara si in alte boli inflamatorii, el nu este un semn sigur care arata ca o persoana sufera de poliartrita reumatoida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un rezultat pozitiv la testul pentru anticorpii anti-CCP (cei indreptati impotriva peptidelor citrulinate ciclic) este un indiciu mai puternic decat factorul reumatoid care arata ca ai poliartrita reumatoida, spun expertii.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0