Ce trebuie sa stii despre diagnosticul poliartritei reumatoide

Diagnosticul poliartritei reumatoide se face conform criteriilor clinice, biologice si radiologice elaborate de American College of Rheumatology (ACR), revizuite ultima oara in anul 1987. 

Criteriile ACR (Colegiului American de Reumatologie) in ceea ce priveste diagnosticul poliartritei reumatoide sunt, incepand cu 1987:

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

•    Redoare (rigiditate) matinala cu durata de minim o ora, inainte de imbunatatirea maximala (cel putin 6 saptamani);
•    Artrita prezenta la 3 sau mai multe articulatii (obiectivata de medic);
•    Artrita la articulatiile metacarpofalangiene proximale sau interfalangiene proximale, cu durata de 6 saptamani;
•    Artrita simetrica;
•    Noduli subcutanati;
•    Test pozitiv pentru factorul reumatoid;
•    Eroziuni radiologice si/sau osteopenie articulara la maini si/sau articulatiile pumnilor.

Diagnosticul de poliartrita reumatoida certa necesita existenta a 4 criterii din cele enumerate mai sus; poliartrita reumatoida posibila inseamna 3 criterii bifate; poliartrita reumatoida probabila inseamna 2 criterii din cele stabilite de Colegiul American de Reumatologie.

Aceste criterii se aplica, in principiu, pacientilor diagnosticati cu poliartrita reumatoida incepand cu anii 1990, la fiecare vizita medicala. Aceste criterii si-au pierdut partial din sensibilitate si specificitate datorita faptului ca nu cuprindeau probele biologice de inflamatie (PCR, VSH) si probele serologice (anticorpii anti-CCP), esentiale pentru un diagnostic precoce si corect al poliartritei reumatoide.

O boala greu de diagnosticat

Poliartrita reumatoida poate fi dificil de diagnosticat in stadiile incipiente, deoarece primele semne si simptome pot fi similare cu cele ale multor alte boli. Nu exista un singur test de sange sau o singura trasatura fizica ce poate confirma diagnosticul, asa ca aceasta etapa este extrem de complexa.
In timpul consultului (pentru a stabili diagnosticul de poliartrita reumatoida), medicul va verifica articulatiile si va cauta semne precum umflaturile, roseata si zonele calde la atingere. De asemenea, medicul va verifica reflexele pacientului si rezistenta muschilor.

Teste de sange recomandate

Persoanele cu poliartrita reumatoida au adeseori niveluri ridicate ale vitezei de sedimentare a hematiilor (numite si eritrocite sau globule rosii), sinonima cu VSH-ul, sau niveluri mari ale proteinei C-reactive (CRP), lucru care poate indica prezenta unui proces inflamator in corp. Alte teste de sange frecvent folosite cauta prezenta factorului reumatoid si anticorpii anti-CCP (adica anticorpii setati impotriva peptidelor citrulinate ciclic).

Alte teste de imagistica

Medicul tau iti poate recomanda sa faci radiografii, pentru ca aceasta metoda de imagistica il ajuta sa urmareasca progresia poliartritei reumatoide in articulatiile tale, de-a lungul timpului. Testele cu ultrasunete si imagistica prin rezonanta magnetica (IRM) il pot ajuta pe medicul sa judece severitatea bolii prezente in corpul tau.

Istoricul tau medical

In timpul consultatiei, medicul tau te va intreba despre istoricul medical personal, cat si despre antecedentele medicale ale familiei tale; totodata, iti va pune intrebari despre simptomele recente, simptomele actuale (durere, sensibilitate, redoare, dificultatea de a-ti misca articulatiile).

Inflamatia, un aspect care nu trebuie ignorat

VSH-ul sau viteza/rata de sedimentare a hematiilor (eritrocitelor) si nivelul pe care il are proteina C-reactiva (CRP) sunt markerii inflamatiei. Un VSH mare sau o valoare mare a proteinei C-reactive nu sunt specifice poliartritei reumatoide, dar cand sunt combinate cu alte indicii, cum ar fi anticorpii, acestea ajuta la diagnosticarea bolii.

De ce sunt importanti anticorpii

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Factorul reumatoid este un anticorp care se gaseste la aproape 80% dintre persoanele cu poliartrita reumatoida, in decursul prezentei bolii. Pentru ca factorul reumatoid poate sa apara si in alte boli inflamatorii, el nu este un semn sigur care arata ca ai poliartrita reumatoida, insa un anticorp diferit (anti-CCP) apare in principal la pacientii cu poliartrita reumatoida. Asta inseamna ca un rezultat pozitiv la testul pentru anticorpii anti-CCP este un indiciu mai puternic decat factorul reumatoid.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0