Acupunctura, tratament adjuvant in poliartrita reumatoida

Poliartrita reumatoida este o inflamatie cronica ce poate afecta multe tesuturi si organe din corp, insa in principal ea ataca articulatiile sinoviale, care sunt cele mai intalnite si cele mai mobile tipuri de articulatii din corpul unei persoane.

Aceasta boala autoimuna care de obicei provoaca inflamatia cronica in articulatii afecteaza, totodata si tesuturile din apropierea acelor articulatii. Medicamentele prescrise de medic in mod frecvent (variantele clasice de medicamente) nu sunt intotdeauna un tratament eficient pentru poliartrita reumatoida. Un tratament alternativ pentru aceasta boala autoimuna ar putea fi bazat pe unele remedii naturale sau pe unele terapii cum este acupunctura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acupunctura este o metoda de vindecare traditionala din medicina chineza, care a inceput cu mai bine de 3.000 de ani in urma. Pentru chinezi, ea este folosita pentru a trata in mod eficient simptomele artritei si unele probleme de sanatate. Acupunctura este o procedura care se efectueaza aparent simplu: in cadrul sedintelor, in anumite puncte si zone de pe corp sunt introduse nu foarte adanc mai multe ace fine, in scopuri terapeutice, pentru a calma durerile articulare, pentru a produce o "anestezie" regionala sau pentru a oferi corpului o senzatie de relaxare.

Acupunctura este un tratament eficient pentru poliartrita reumatoida, sunt de parere unii specialisti, deoarece, in calitate de "medicament natural", aceasta metoda nu are niciun fel de efecte adverse, pe cand majoritatea medicamentelor cu prescriptie medicala au efecte secundare.

Dovezile care vin in sprijinul acupuncturii par sa fie promitatoare, insa este nevoie de mai multe studii

Potrivit arthritis.org, multe analize ample efectuate pe multe studii nu au gasit un beneficiu semnificativ din punct de vedere statistic in ceea ce priveste durerea, articulatiile umflate sau alte simptome ale bolii atunci cand au comparat acupunctura cu un tratament de control. Chiar si asa, terapia aceasta are mult potential, asa ca cercetatorii spun ca este nevoie de studii mai aprofundate pentru a-i testa beneficiile.

Ce spun studiile despre efectele acupuncturii asupra markerilor inflamatiei

In cadrul unei analize efectuate pe 8 studii despre acupunctura, publicata in 2008 in "Arthritis & Rheumatism", care au implicat in total 536 pacienti cu poliartrita reumatoida, 5 studii au raportat o reducere a vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), 3 studii au observat o reducere in nivelul proteinei C-reactive si un studiu a descris o scadere semnificativa atat in privinta proteinei C-reactive, cat si in nivelul VSH. Sa nu uitam ca ambele analize sunt markeri ai inflamatiei din corp. Totodata, mai multe studii au raportat de-a lungul timpului o scadere a durerii si o reducere a redorii matinale (rigiditatii articulatiilor) in cazul persoanelor cu poliartrita.

Intr-un studiu chinez din 2011, care a analizat electro-acupunctura si acupunctura traditionala, s-a observat ca ambele terapii au scazut semnificativ factorul de necroza tumorala (TNF-alfa) si factorul de crestere a endoteliului vascular (VEGF). Ambii factori, atat TNF-alfa, cat si VEGF sunt asociati cu inflamatia cronica, explica specialistii. TNF-alfa pare sa joace un rol important in inflamatia cronica si in distrugerea articulatiilor care caracterizeaza poliartrita reumatoida. Tocmai de aceea atat de multe medicamente biologice au ca scop sa tinteasca factorul de necroza tumorala.

In momentul de fata, modul in care acupunctura afecteaza markerii inflamatorii precum TNF-alfa este inca necunoscut. Niciun cercetator nu si-a dat seama cum functioneaza un singur mecanism pentru efectele vizibile ale acupuncturii. Insa studiile facute cu ajutorul imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara arata ca punctele unde se face acupunctura induc in mod specific raspunsuri clare in portiuni diferite ale creierului. Acupunctura ar putea, cel mai posibil, sa aiba un efect asupra oricarui organ ori asupra oricarui sistem: imunitar, neurologic, hormonal si psihologic. Acupunctura nu doar ca blocheaza semnalele durerii, ci face mult mai multe.

Unii experti stiu ca acupunctura alina durerea prin stimularea eliberarii de endorfine, "analgezicele" naturale produse de corpul fiecaruia dintre noi. Specialistii care fac acupunctura spun ca prin aceasta metoda, ei activeaza sistemul nervos periferic, care apoi activeaza sistemul nervos central, astfel incat creierul sa inceapa sa secrete endorfine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acupunctura poate calma durerea local, spun expertii, dar nu doar prin eliberarea unor neurotransmitatori, ci si prin faptul ca are un efect antiinflamator. Cum se intampla acest lucru, mai exact? Specialistii inca mai cauta un raspuns. Cert este ca pentru unii pacienti cu poliartrita reumatoida, acupunctura are rezultate vizibile. Iar daca vrei sa incerci aceasta terapie alternativa, retine ca in cadrul unui sondaj de opinie din 2010, efectuat de Clinica Mayo, 54% dintre medicii reumatologi au spus ca ei ar recomanda acupunctura ca tratament adjuvant.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0