Acupunctura, remediu pentru constipatia severa

Un nou studiu sugereaza ca persoanele care sufera de constipatie cronica severa ar putea sa se simta mai bine cu ajutorul unei tehnici moderne de acupunctura.

Studiul a aratat ca dupa opt saptamani de tratament cu electroacupunctura, care implica stimularea electrica, participantii la studiu au inregistrat o imbunatatire considerabila a simptomelor si a calitatii vietii.

[{ads-medicina-alternativa-first}]

Electroacupunctura presupune folosirea de ace subtiri introduse sub piele, atasate de un dispozitiv care trimite impulsuri electrice in organism. Rezultatele studiului sugereaza o optiune sigura si eficienta pentru pacientii dificil de tratat, dupa cum au precizat cativa gastroenterologi.

„Este incurajator ca exista astfel de terapii alternative testate riguros, avand in vedere ca majoritatea sunt administrate in lipsa de dovezi” a declarat dr. Christopher Andrews. Acesta este profesor asistent in cadrul sectiei de gastroentrologie a Scolii de Medicina Cumming a Universitatii Calgary din Canada. Dr. Henry Parkman, profesor de medicina la Scoala de Medicina a Universitatii Temple din Philadelphia, a declarat: „Pare a fi un tratament bun pentru pacientii refractari, cei care nu raspund la tratamentele medicale conventionale.”

La studiu au participat persoane care sufera de constipatie cronica, severa „functionala”. Aceste persoane au miscari intestinale ocazionale, dificile, nu mai mult de doua pe saptamana, care nu se datoreaza afectiunilor medicale sau medicamentelor pe care le iau, precum calmantele opioide.

Pentru desfasurarea studiului, cercetatorii au repartizat la intamplare 1075 de pacienti in doua grupe. Primul grup a urmat terapia prin acupunctura cu ace introduse in muschii abdominali. Al doilea grup au urmat acupunctura de tip „sham”, cu ace subtiri introduse in zone care nu sunt considerate terpeutice in acupunctura (grupul „de control”).

Specialistii in acupunctura din 15 spitale din China au aplicat atat tratamentele reale, cat si tratamentele „sham”, pe parcursul a 28 de sesiuni de jumatate de ora.

De-a lungul celor opt saptamani de tratament, 31% din pacientii din grupul care a urmat terapia prin electroacupunctura au inregistrat in medie, trei sau mai multe miscari intestinale intr-o singura saptamana. Doar 12% dintre pacientii din grupul de control au inregistrat aceleasi rezultate. Trei miscari intestinale pe zi pana la trei miscari intestinale pe saptamana se incadreaza in intervalul „normal”, potrivit American College of Gastroenterology (Colegiului American de Gastroenterologie).

Efectele au continuat si dupa incetarea tratamentului. Aproximativ 38% dintre pacientii tratati cu electroacupunctura au raportat in medie, trei sau mai multe miscari intestinale pe saptamana, pe parcursul perioadei de monitorizare de 12 saptamani, fata de 14% in randul pacientilor care au urmat tratamentul „sham”.

„Am fost intr-adevar surprinsi cand am vazut aceste rezultate” a precizat dr. Jia (Marie) Liu al Academiei Chinezesti de Stiinte Medicale din Beijing. Aceasta este una dintre autorii studiului și coordonatorul echipei de cercetare.

Liu a precizat doua posibile explicatii ale efectelor post-tratament. In primul rand, electroacupunctura are „un efect sustinut, ceea ce reprezinta unul dintre avantaje” a spus aceasta. In plus, echipa de cercetare a evaluat saptamanal miscarile intestinale pe parcursul perioadelor de tratament si monitorizare, nu doar rezultatele finale, asa cum s-a intamplat in studiile anterioare.

 

 

„Dureaza pana ce acupunctura devine eficienta, ajungand in punctul maxim dupa opt saptamani de terapie” a precizat aceasta. Dr. Daniel Hsu, care practica acupunctura in New York, a declarat ca acupunctura, atat cea traditionala, cat si stimularea electrica, functioneaza in doua moduri. „Determina organismul sa elibereze substantele calmante naturale” si „ajuta la calmarea sistemului nervos” a spus acesta.

Cu siguranta, stresul afecteaza digestia si cauzeaza constipatia, a explicat Hsu. Acupunctura modifica raspunsul de fuga sau lupta al organismului, ducand la functionarea normala a organismului, precum defecatia, a precizat acesta.

Un potential dezavantaj este frecventa tratamentului. Participantii la studiu au urmat intre trei si cinci sedinte de electroacupunctura pe saptamana timp de opt saptamani, ceea ce pentru multe persoane ar fi problematic, dupa cum au recunoscut autorii studiului.

Pe de alta parte, deoarece efectele tratamentului au durat multe saptamani, e posibil ca pacientii sa nu aiba nevoie de tratament continuu, a precizat Andrews. Este nevoie de studii suplimentare pentru a evalua rezultatele pe termen lung, au mai precizat autorii studiului.

In Statele Unite, specialistii in acupunctura sunt licentiati in aproape fiecare stat, dar cei mai multi lucreaza in orasele mari, in special pe coasta de est si de vest, a spus Hsu. Acesta a mai adaugat ca majoritatea colegiilor de acupunctura au in programa electroacupunctura.

Nici asigurarile medicale Medicare, nici asigurarile medicale Medicaid nu acopera acupunctura, dar politele anumitor asiguratori privati acopera un numar fix de sesiuni, a spus Hsu. „Multi practicieni incheie o asigurare, daca respectivele costuri sunt acoperite” a spus acesta. In caz contrar, pacientii trebuie sa suporte singuri cheltuielile. Costurile tratamentelor pot varia considerabil de la un practician la altul. Tarifele variaza in general, intre 60 si 120 de dolari pe sesiune.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Sursa articol: New York Times

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0