Pierderea in greutate va poate salva genunchii!

Oamenii de stiinta sustin ca pierderea unor kilograme in plus ar putea sa reduca presiunea exercitata asupra genunchiului. Persoanele obeze sau supraponderale care au pierdut 5% sau mai mult din greutatea corporala, pe parcursul a patru ani au inregistrat o degradare mai mica a cartilajului genunchiului fata de persoanele cu greutate stabila.

„Studiul nostru arata ca o decizie de schimbare a stilului de viata precum pierderea in greutate, poate incetini procesul de degradare a articulatiilor genunchiului la pacientii care risca sa dezvolte osteoartrita sau care sufera deja de osteoartrita” a precizat liderul echipei de cercetare, dr. Alexandra Gersing. „Prin urmare, ar putea incetini inrautatirea simptomelor, precum durerea si invaliditatea” a spus Gersing, care lucreaza in cadrul departamentului de radiologie si imagistica biomedicala al Universitatii California din San Francisco. 

„Osteoartrita reprezinta una dintre principalele cauze de invaliditate la nivel mondial” a spus aceasta. Mai mult de jumatate dintre adultii americani cu varsta peste 75 de ani sufera de osteoartrita, boala care implica uzarea articulatiilor, in care cartilajul se subtiaza si se degradeaza. Autorii studiului au subliniat ca mai mult de o treime dintre americanii peste 20 de ani sunt obezi. Greutatea in exces pune presiune pe genunchi ceea ce poate conduce la artrita si eventual, la interventii de inlocuire a articulatiilor, au mai declarat autorii studiului.

NEWSLETTER DOC DEDICAT

In plus, persoanele supraponderale isi modifica deseori mersul, ceea ce poate afecta articulatiile genunchiului. De asemenea, se pot confrunta cu un nivel ridicat al proteinelor din sange care provoaca inflamarea articulatiilor, sporind riscul de osteoartrita, a precizat Gersing. 

Gersing si colegii sai au colectat informatii de la 640 de persoane obeze si supraponderale care sufereau de o forma moderata de osteoartrita sau care riscau sa dezvolte aceasta boala. Pacientii, a caror varsta medie a fost de 69 de ani, au participat la Initiativa privind Osteoartrita, un studiu desfasurat la nivelul Statelor Unite privind prevenirea si tratarea artritei genunchiului. Participantii au fost impartiti in trei grupuri: un grup cu cei care au pierdut peste 10% din greutatea corporala, un grup cu cei care au pierdut intre 5 si 10% din greutatea corporala si un alt grup cu cei a caror greutate a ramas stabila.

Cercetatorii au descoperit ca pe parcursul a 48 de luni, pacientii care pierdusera 5% din greutatea corporala au inregistrat rate mai mici de degradare a cartilajului spre deosebire de pacientii a caror greutate a ramas stabila. In randul pacientilor care au pierdut 10% din greutatea corporala, degradarea cartilajului a incetinit si mai mult. Pierderea in greutate a incetinit si degradarea meniscului, cartilajul sub forma de semiluna care protejeaza si amortizeaza socurile articulatiei genunchiului, a precizat Gersing. „Se pare ca pierderea in greutate protejeaza articulatia genunchiului” a spus aceasta. 

 

 

Cu toate acestea, nu toti specialistii sunt de parere ca aceasta chestiune este atat de usor de transat. Dr. Matthew Hepinstall, chirurg ortoped din New York, sustine ca desi e posibil ca pierderea in greutate sa incetineasca osteoartrita, acest lucru nu a fost inca dovedit.  „Pierderea in greutate este considerata o parte importanta a controlarii osteoartritei in cazul pacientilor supraponderali” a declarat Hepinstall, care lucreaza in cadrul Center for Joint Preservation and Reconstruction (Centrului pentru Reconstructia si Conservarea Articulatiilor) al Spitalului Lenox Hill.

Campanie DOC-Time RMN

Dar si pacientii slabi inregistreaza o inrautatire a artritei, prin urmare, pierderea in greutate nu este o solutie pentru toti pacientii, a spus acesta. Acest studiu trebuie interpretat cu multa precautie, a adaugat Hepinstall. Corelatia nu demonstreaza cauzalitatea. In lipsa unor studii care sa compare la intamplare pacientii care au slabit cu pacientii care nu au pierdut in greutate, este imposibil sa concluzionam ca pierderea in greutate incetineste fara indoiala evolutia artritei, a precizat acesta. 

„Este posibil ca evolutia artritei genunchiului sa provoace dureri cu efect asupra pierderii in greutate la unii pacienti, in timp ce lipsa evolutiei le-a oferit mai mult confort altor pacienti, facilitand pierderea in greutate” a spus Hepinstall. 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0