

Stresul poate fi cauza lupusului?
Auzim tot mai des despre efectele nocive pe care stresul le are asupra sanatatii noastre psihice, dar si fizice, insa ce este, de fapt, stresul si in ce masura ne poate face rau?
Stresul este cauzat de un ansamblu de factori de mediu care provoaca, in organism, o reactie anormala. Concret, stresul este o reactie umana la anumiti factori care ne dezechilibreaza. Locul de munca, responsabilitatile de parinte, asteptarile pe care ni le cream singuri – toate acestea pot cauza stres, ale carui efecte pot fi devastatoare daca nu reusim sa il tinem in frau.
Oamenii de stiinta sugereaza ca stresul are o legatura cu declansarea bolilor autoimune, printre care se afla si lupusul eritematos.
Dovezile care stau la baza acestor afirmatii sunt: efectele pe care stresul le are asupra sistemului imunitar, precum si faptul ca lupusul se declanseaza, adesea, dupa ce pacientul trece printr-un episod de stres emotional accentuat (de pilda, un deces in familie, un divort sau primirea unui diagnostic greu de acceptat). Hormonii eliberati in organism in momentele in care ne expunem la stres deregleaza sistemul imunitar, cauzand astfel afectiuni autoimune.
Si mai grav este ca stresul nu contribuie doar la declansarea lupusului, ci apare apoi si ca o consecinta a acestei boli, creand astfel un cerc vicios pe care pacientul nu il poate rupe.
Oamenii de stiinta inca fac cercetari pentru a obtine mai multe informatii despre legatura dintre expunerea la stres si declansarea lupusului, precum si a altor afectiuni autoimune.
Un lucru este cert: efectele pe care stresul le are asupra organismului sunt negative asa ca ideal ar fi sa limitam expunerea la stres sau sa ne invatam mintea si corpul sa managerieze stresul cotidian astfel incat sa reducem impactul negativ pe care acesta il are asupra sanatatii.
Cum sa reduci stresul din viata ta
Reusind sa reduci stresul la care te expui vei reusi sa reduci riscul de aparitie a bolilor precum lupusul, dar si sa imbunatatesti calitatea vietii. Mai mult decat atat, eliberarea de stres este de mare ajutor si daca lupusul s-a instalat deja, ameliorand simptomele.
Pentru a te elibera de stres este indicat, in primul rand, sa eviti factorii declansatori de stres sau sa limitezi macar expunerea.
Fa tot posibilul pentru a preveni epuizarea prin suprasolicitare intrucat atunci apar cele mai multe probleme.
Un studiu realizat de catre cercetatorii din cadrul Departamentului de Medicina al Universitatii din Granada a scos la iveala faptul ca stresul cotidian ar putea accentua simptomele pacientilor bolnavi deja de lupus. Ceea ce inseamna ca prin controlul nivelului de stres se pot reduce efectele negative ale lupusului asupra organismului.
Evolutia bolilor autoimune precum lupusul este imprevizibila, de aceea este esential sa reducem, pe cat se poate, factorii declansatori ai episoadelor agresive ale lupusului. Crizele in timpul carora simptomele lupusului se acutizeaza afecteaza, in timp, evolutia bolii.
Sursa foto: Shutterstock