Speranta de viata la pacientii cu lupus

Lupusul eritematos sistemic este o afectiune care determina sistemul imunitar sa atace tesuturile sanatoase, cauzand astfel inflamatie in mai multe parti ale corpului.

Lupusul poate afecta pielea, tendoanele, articulatiile, vasele de sange, precum si organele ca inima, rinichii, plamanii sau creierul. Aceasta afectiune cronica autoimuna poate cauza simptome extrem de neplacute precum iritatiile cutanate, oboseala extrema, dureri si febra. Dintre organe, cele mai afectate de lupus sunt inima, plamanii si rinichii, insa niciun organ nu este scutit de amenintarea acestei afectiuni imprevizibile.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Fiecare pacient este afectat in mod diferit de lupus, aceasta afectiune manifestandu-se altfel de la un pacient la altul. Simptomele lupusului se manifesta episodic, boala avand perioade de remisiune.

Din pacate, lupusul nu poate fi vindecat prin niciun tratament, insa medicamentele si alte tehnici terapeutice, impreuna cu modificari la capitolul stil de viata, pot ameliora simptomele, prelungind totodata episoadele de remisiune ale bolii.

In cazuri rare, atunci cand lupusul ataca unele organe si apar, din diverse cauze, complicatii serioase, lupusul poate fi fatal. In general insa, lupusul este o afectiune cu care pacientul poate trai o viata normala, atata timp cat boala este tinuta sub control cu ajutorul recomandarilor oferite de medici. Statistic vorbind, peste 95% dintre pacientii diagnosticati cu lupus traiesc mai bine de 10 ani dupa primirea diagnosticului.

In trecut, speranta de viata era mult mai mica in cazul pacientilor bolnavi de lupus. De pilda, in anul 1955, doar 50% dintre cei diagnosticati cu lupus traiau mai mult de 4 ani dupa ce boala se instala. Cresterea sperantei de viata in cazul lupusului eritematos sistemic se datoreaza:

  • Diagnosticarii timpurii a afectiunii
  • Tratamentelor mai agresive precum cel pe baza de doze mari de prednisone si medicamente imunosupresoare
  • Evolutia medicinei in ceea ce priveste hipertensiunea, infectiile, insuficienta renala (dializa si transplantul nu erau posibile pe atunci)

Asadar, aducerea sperantei de viata a pacientilor cu lupus in sfera normalitatii se datoreaza, in mare parte, progreselor facute in medicina.

 

 

Cand este lupusul fatal

Rareori lupusul devine fatal. Cea mai comuna cauza a decesului survenit in urma lupusului consta in instalarea insuficientei renale.

Alte cauze pentru care lupusul poate deveni fatal sunt complicatiile precum infectiile, afectiunile cardiace sau aparitia cancerului.

Complicatiile lupusului sunt, in mare parte, cauzate de tratamentul agresiv folosit in tratarea sa. Pe de alta parte insa, gratie acestor tratamente viata pacientului poate fi prelungita.

Tot statisticile ne arata si ca speranta de viata este mai mare in randul femeilor, comparativ cu cea a barbatilor diagnosticati cu lupus.

In ultimii 10 ani s-a inregistrat o imbunatatire remarcabila la capitolul pronosticului pentru pacientii diagnosticati cu lupus eritematos sistemic.

Cum iti prelungesti viata daca suferi de lupus

Te poti incadra in categoria celor care traiesc o viata normala chiar daca sufera de lupus, mai ales daca respecti urmatoarele indicatii:

  • Mergi cu regularitate la medicul specialist
  • Urmezi tratamentul recomandat de medic
  • Primesti sprijin din partea familiei si apropiatilor
  • Adopti o dieta sanatoasa si echilibrata, bazata pe fructe, legume si cereale integrale
  • Renunti la stilul de viata sedentar si practici sport zilnic
  • Renunti la obiceiurile nesanatoase precum fumatul sau consumul de alcool
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0